صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تردید یک نهاد تحقیقاتی از دستیابی افغانستان به یکی از اهداف هزاره

تردید یک نهاد تحقیقاتی از دستیابی افغانستان به یکی از اهداف هزاره

واحد ارزیابی و تحقیق افغانستان (AREU ) اعلام کرده است که درباره گزارش مشترک سازمان بهداشت جهانی و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) که افغانستان را در آستانه دستیابی به شاخص اهداف هزاره سازمان ملل در زمینه دسترسی به آب آشامیدنی پاک دانسته است، تردید دارد.
افغانستان در سال ۲۰۰۴ سند توسعه هزاره سازمان ملل را امضاء کرد و متعهد شد که به اهداف ۸ گانه این سند تا سال ۲۰۲۰ دست یابد.
این کشور از سازمان ملل خواست که هدف نهم را که تامین امنیت پایدار است به عنوان شاخص خاص افغانستان، به این سند بیافزاید.
رامین انوری، از اعضای این نهاد تحقیقاتی به بی‌بی‌سی گفت که این نهاد آماری را که در گزارش سازمان ملل نشر شده، کاملا رد نمی‌کند، ولی محققان این نهاد معتقدند که باید با این آمار با احتیاط برخورد شود.
به گفته او در گزارش سازمان بهداشت جهانی و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل آمده که افغانستان با توجه به شاخص‌های‌ اهداف هزاره سازمان ملل دستاوردهای زیادی در زمینه دسترسی مردم به آب آشامیدنی داشته، ولی واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان معتقد است که این آمار یک مقدار اغراق آمیز است.
او گفت که نا همگونی در روش تحقیق نیز مشکل دیگر گزارش این نهادها بوده که با توجه به آمار که در سطح ملی وجود دارد یک مقدار ناهمگون است.
آقای انوری مشکل دیگر گزارش این دو نهاد سازمان ملل را ثبات و پایداری سیستم‌های موجود آبی در افغانستان می‌داند و می‌گوید که باید با این نوع گزارش‌ها با احتیاط برخورد شود، زیرا ممکن است که واقعیت در باره دسترسی مردم به آب آشامیدن چیزی دیگری باشد.
او گفت شاخص‌های که برای دسترسی مردم به آب تعیین شده، نیز باید بازنگری شود و در تعیین این شاخص‌ها کمیت، کیفیت، دسترسی عمومی به آب، منابع آبی و اطمینان از توانایی مردم به دسترسی به این منابع در نظر گرفته شود.
دولت افغانستان نیز در مورد درستی گزارش جدید این دو نهاد، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی ابراز تردید کرده است.
غلام قادر، مسئول آبرسانی وزارت احیا و توسعه روستاهای افغانستان درباره این گزارش گفت که این گزارش قبل از نشر با دولت افغانستان شریک ساخته شده بود، دولت نیز درباره درستی این گزارش تردید داشت و اکنون نیز خواستار بازنگری مجدد آن است.
او در ادامه گفت که در سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ براساس آماری که اداره مرکزی احصاییه افغانستان داده بود، میزان دسترسی به آب آشامیدنی در سطح ملی ۴۵ درصد بود؛ در حالیکه در گزارش جدید که در سال ۲۰۱۴ انجام شده، این مقدار در سطح ملی ۶۴.۸ درصد اعلام شده است.
او گفت که در سطح روستاها نیز این آمار قبلا ۳۹ درصد اعلام شده بود اما در گزارش جدید این دو نهاد سازمان ملل، این مقدار ۵۸.۴ درصد اعلام شده که کمی غیر واقعی به نظر می‌رسد.
به گفته مسئول آبرسانی وزارت احیا و توسعه روستاهای افغانستان، در دو سال گذشته هم بودجه به قدر کافی نبود و هم کار نسبت به سالهای گذشته به دلیل برگزاری انتخابات و مشکلات سیاسی کمتر صورت گرفت ولی میزان پیشرفت‌ها بیشتر نشان داده شده است.
او افزود که افغانستان برای دستیابی به اهداف هزاره سازمان ملل در سطح روستاها نیاز دارد تا سال ۲۰۲۵ میلادی میزان دسترسی به آب را به ۷۵ درصد برساند که برای این کار نیاز به بیشتر از ۲ میلیارد دالر دارد.
صندوق حمایت سازمان ملل از این گزارش واحد تحقیقاتی و ارزیابی افغانستان استقبال کرده و گفته است که با توجه به تمام چالشهای که در سالهای گذشته در زمینه تامین آب آشامیدنی در افغانستان وجود داشته است، پیشرفت‌های زیادی نیز در این زمینه وجود داشته است.
دو سال قبل نیز بانک جهانی اعلام کرده بود که افغانستان به این هدف دست یافته ولی دولت افغانستان نسبت به درستی گزارش بانک جهانی ابراز تردید کردید و اعلام کرد که این کشور تا پنج سال دیگر در صورتی قادر خواهد بود تا به این هدف هزاره سازمان ملل دست یابد، که بتواند ۵۰۰ میلیون دالری را که نیاز دارد، دریافت کند. (بی بی سی)