صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان دو پله در شاخص توسعۀ انسانی سازمان ملل متحد سقوط کرد

افغانستان دو پله در شاخص توسعۀ انسانی سازمان ملل متحد سقوط کرد

تازه‌ ترین گزارش ادارۀ انکشاف بشری سازمان ملل متحد، نشان می‌دهد که افغانستان در زمینه انکشاف بشری، در سال ۲۰۱۴ نسبت به سال ۲۰۱۳، با دوپله سقوط در رتبه۱۷۱ جهان قرار گرفته است.
این گزارش، درمراسمی با حضور شماری از مقام‌های حکومت افغانستان و نمایندگان سازمان ملل متحد از دفتر برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP ) در پوهنتون امریکایی افغانستان در کابل ارایه شد.
در این گزارش که با عنوان «کار برای انکشاف بشری ‌» منتشر شده است، وضعیت انکشاف بشری ۱۸۸ کشور در سال ۲۰۱۴ مورد بررسی قرار گرفته است.
بر اساس یافته‌های این اداره سازمان ملل متحد، نمره افغانستان از نظر شاخص انکشاف بشری در سال ۲۰۱۴،   ۰/۴۶۵ بوده است که نسبت به نمره  ۰/۴۶۸ در سال ۲۰۱۳، کاهش یافته است و افزون بر آن، با توجه به بهبود این شاخص در برخی از دیگر کشور‌ها، رتبه افغانستان در میان ۱۸۸ کشور جهان با دو پله نزول به ۱۷۱ رسیده است.
شاخص انکشاف بشری، مقیاسی برای ارزیابی بلندمدت در زمینه داشتن زندگی طولانی و سالم با امید به زندگی اندازه گیری می شود.
دسترسی به دانش را نیز با میانگین سالهای سپری شده در مراحل آموزش برای بزرگسالان و مجموع سال های قابل انتظار آموزش، فراروی کودکان در سن ورود به مکتب، به شرطی که وضعیت های تأثیرگذار برميزان ثبت نام در مکتب و سن ورود به آن، طی دوران زندگی طفل تغییر نکند.
معیار معاش یا همان استندرد زندگی، با سرانه درآمد ناخالص ملی اندازه گیری شده است که با استفاده از نرخ برابری قدرت خرید بیان می گردد.
این شاخص، ارقامی از صفر تا یک را دربر می‌‌‌گیرد که هر چه این رقم به یک نزدیک‌تر باشد، دلالت بر توسعه یافتگی بیشتر آن کشور در حوزه انکشاف بشری دارد.
در این گزارش، کشورهای جهان از نظر توسعه امور بشری به چهار گروه «کشورهای دارای انکشاف بشری بسیار بالا»، «کشورهای دارای انکشاف بشری بالا»، ‌» کشورهای دارای انکشاف بشری متوسط» و «کشورهای دارای انکشاف بشری پایین" تقسیم شده‌اند.
مطابق با این دسته بندی، ۴۹ کشور در گروه نخست قرار گرفته‌اند؛ یعنی دارای توسعه انسانی بسیار بالا هستند و ۵۶ کشور در گروه دوم، ۳۸ کشور در گروه سوم و ۴۵ کشور نیز در گروه چهارم قرار داده شده‌اند.
افغانستان از سال ۱۹۸۰ میلادی که نمره ۰/۲۳۰ گرفته بود تا سال گذشته در زمینه توسعه بشری رو به پیشرفت بوده است؛ اما همچنان در ردیف کشورهای دارای توسعه بشری پائین شناخته می‌شود.
مطابق با یافته‌های سازمان ملل متحد؛ ناروی، استرالیا و سويس به ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم، انکشاف یافته‌ترین کشورهای جهان شناخته شده‌اند. بر پایه این گزارش، پاکستان در رتبه ۱۴۷، تاجیکستان ۱۲۹، ازبکستان ۱۱۴، ترکمنستان ۱۰۹، چین ۹۰‌ و ایران رتبه ۶۹ ام جهان را کسب کرده است.
دنمارک، هالند، آلمان، ایرلند، امریکا، کانادا و نیوزلند به ترتیب در رتبه‌های چهارم تا دهم جهان از نظر میزان توسعه یافتگی بشری قرار گرفته‌اند.
در قعر این جدول، کشور افریقایی نیجر قرار گرفته و رتبه ۱۸۸‌ام را کسب کرده است. جمهوری افریقای مرکزی، اریتره، چاد، بروندی، بورکینا فاسو، گینه، سیرالئون، و موزمبيق، سایر کشورهای قعرنشین این فهرست هستند.
داگلاس که (Douglas Keh ) رئیس دفتر برنامه انکشافی سازمان ملل متحد(UNDP )در افغانستان، در سخنانی که به مناسبت ارایه این گزارش برگزار شده بود گفت  که افغانستان با وصف پیشرفت‌هایی که داشته است، هنوز هم در ردیف کشورهای دارای توسعه بشری پائین قرار دارد و با چالش های زیادی مواجه است.
به گفته وی، برای سال های زیاد، رابطه افغانستان و نهادهای بین المللی بر این مبنا بوده است که برای افغانستان چه می کنند؛ اما بسیاری از مقام های دولتی و همچنان بسیاری از مردم از این و ضعیت خسته شده اند.
داگلاس خاطر نشان کرد که بعد از گذشت سه چهار سال دیگر، منابع مالی بین المللی به افغانستان کاهش خواهد یافت و از همین رو، افغانستان باید از این وابستگی بکاهد و بیشتر به خود متکی شود.
اما رئیس دفتر اداره انکشافی سازمان ملل متحد؛ با بیان اینکه جنگ و نا امنی از موانع عمده فراراه پیشرفت افغانستان است، تصریح کرد که صلح و ثبات در افغانستان، نیازمند سرمایه گذاری های بیشتر در عرصه های مختلف، رشد بخش خصوصی، بهبود تعلیم و تحصیل، توسعه مهارت ها، اشتغال زایی، و توسعه و تقویت انرژی برق می باشد.(پژواک)