صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۳۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

غنى: آب هاى افغانستان را مهارمی‌کنم

غنى: آب هاى افغانستان را مهارمی‌کنم

رييس جمهور محمد اشرف غنى مى­گويد که رُشد زراعت و مهارکردن آب هاى افغانستان دراولويت برنامه هاى کارى حکومت قرار دارد و قرار است به زودى کار ساخت ٢١ بند آب در کشور آغاز شود.
غنى دیروز در چهارمین کنفرانس ملی ترویج و انکشاف زراعت در کابل  گفت که آب براى زراعت يک عنصرمهم مى­باشد اما در افغانستان به آن توجه نشده است.
غنى افزود :" توجه اساسى مه بالاى مهار کردن آب هاى ما است، انسجام آب هاى ما موجب اين مى شود که استفاده اعظمى از آب کنيم و جلوگيرى از سيلاب ها شود، سواحل دريا هاى ما تنظيم نشده و هرسال هزار ها هکتار زمين را ازاثر سيلاب ها از دست مى­دهيم." 
وى گفت که در گذشته افغانستان سيستم توزيع عادلانه آب ميان دهاقين داشت و دهاقين از کاريزها به طور درست استفاده مى کردند اما امروز اين چنين نيست  و وزارت زراعت مسووليت دارد که در قسمت توزيع عادلانه آب بين زمينداران توجه داشته باشد .
اما وى بدون ارايه جزييات گفت که قرار است به زودى براى مهارکردن آب هاى افغانستان کار اعمار ٢١ بند آب در سطح کشور آغاز گردد. 
او ضمن تاکيد بر مهار کردن آب ها، گفت قرن ها است که افغانستان آب خود را مُفت براى ديگران مى دهد.   
به اساس برخى گزارش ها سالانه ميلياردها متر مکعب آب افغانستان به ايران و پاکستان می‌روند.
محمداشرف غنى، گفت که جلوگيرى از غصب زمين ها اولويت ديگر حکومت است.
وى گفت: " براى تمام واليان هدايت داديم که از غصب زمين جلوگيرى کنند و زمين هاى غصب شده را دوباره دراختيار ملت قرار ­دهند."
وى وعده سپرد که پس از اين زمين هاى مردم مصوون خواهد بود.
غني افزود :"هيچ کس از نگاه زر، از نگاه زور و از نگاه مقام‌ها، زمين مشروع زميندار را به خطرانداخته نمى تواند."
برخى گزارش ها می‌رساند که  در چند سال اخير هزاران جريب زمين از چنگ غاصبين نجات داده شده؛ اما هنوزهم بيش از چهار ميليون جريب زمين در چنگ غاصبان قرار دارد. 
به گفته محمداشرف غنى، استفاده از زمين هايى که تا حال مورد استفاده قرار ندارند، از اولويت هاى ديگر حکومت می‌باشد.
وى گفت که وزرات زراعت بايد تلاش کند تا در ١٢ ماه سال از زمين ها استفاده صورت گيرد.
وى مى­گويد که وزارت زراعت بايد درقسمت توزيع تخم اصلاح شده، کود کيمياوى، معرفى وسايل جديد براى دهاقين نيز توجه جدى نمايد زيرا هنوز هم دراين قسمت مشکل وجود دارد و به همين دليل است که امروز توليدات زراعتى کيفيت و کميت خوب ندارد.
غنى گفت که توجه به بهتر شدن وضعيت زندگى دهاقين نيز از اولويت هاى حکومت مى­باشد.
وى افزود  که درقسمت ايجاد سرد خانه ها، لابراتوارها وغيره نيز توجه صورت گيرد.
موصوف ازاشتراک کننده هاى اين کنفرانس خواست که مشکلات در بخش زراعت  را دريافت و راه حل هاى اساسى را پيشنهاد کنند تا زراعت گسترش پيدا کند و صادرات افغانستان افزايش يابد.
او گفت که سالانه افغانستان سالانه به ارزش چهار ميليارد دالر امريکايى واردات زراعتى دارد که بسيار نگران کننده مى­باشد.
غنى درپايان صحبت هايش از سکتور خصوصى خواست که دربخش ترويج زراعت همکارى داشته باشند. 
در کنفرانس سه روزه يادشده درکنار مقام‌هاى حکومت، نمايندگان سکتور خصوصى و دهاقين شرکت داشتند. 
اسد الله ضمير وزير زراعت و مالدارى گفت که دراين کنفرانس برنامه هاى جديد زراعتى با دهاقين و سکتور خصوصى شريک خواهد شد.
موصوف گفت که ايجاد بانک معلوماتى زراعتى در وزارت زراعت و ايجاد لابراتوارها و کلينيک هاى حيوانى در قريه جات و غيره شامل اين برنامه ها است. 
همچنان او تجهيز رياست هاى زراعت با وسايل مورد نياز، ايجاد سيستم تماس با دهاقين را نيز از اولويت هاى ديگر وزارت  خواند که شامل برنامه هاى يادشده است. 
خانجان الکوزى معاون اول اتاق تجارت و صنايع دراين نشست گفت که سکتورخصوصى درقسمت ترويج و بازاريابى توليدات زراعتى و  ايجاد فابريکه هاى پروسس محصولات زراعتى همکارى خواهند داشت. 
موصوف مى­گويد که  بايد زراعت با کيفيت شود و کميت توليدات زراعتى کشور بلند برود.
الکوزى گفت با انکه طى سال روان مشکلات زياد امنيتى وجود داشت اما در ٩ ماه اول سال روان  به ارزش ٤٣٣ ميليون دالر صادرات صورت گرفته که نسبت به سال گذشته ٧ درصد افزايش را نشان مى­دهد.
به گفته او اکثريت صادرات کشور را محصولات زراعتى تشکيل مى­دهد. وى از حکومت خواست که ماليه بالاى محصولات زراعتى را کاهش دهد. 
محمد نعيم يک تن از دهاقين به نمايندگى از دهاقين صحبت کرد گفت:" عدم دسترسى به آب کافى براى زراعت، عدم دسترسى به کود کيمياوى با کيفيت، عدم دسترسى به مارکيت ها و  نبود سردخانه ها از مشکلات ما دهاقين مى­باشد و بايد حکومت آب هاى افغانستان را مهار کند."  (پژواک)