صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شهروندان کابل: برق توتا باید از بامیان بگذرد

شهروندان کابل: برق توتا باید از  بامیان بگذرد

 صدها هزار تن از باشندگان شهر کابل روز دوشنبه در اعتراض به تغییر مسیر لین برق 500 کیلو ولت تظاهرات کردند. مظاهره کنندگان پیام‌های همبستگی سر دادند و از همه مردم خواستند تا از خواست «عدالت‌خواهانه» آن‌ها حمایت کنند . معترضان به تغییر مسیر خط انتقال برق از بامیان به سالنگ با تأکید بر ضرورت از میان برداشتن "تبعیض" در برق رسانی، به تظاهرات خود پایان دادند .
گروه‌های معترض راهپیمایی خود را از هشت مسیر به سوی مرکز شهر کابل آغاز کردند، اما با موانع کانتینری نیروهای امنیتی برخوردند؛ زیرا یکشنبه شب و در آستانه برگزاری تظاهرات معترضان در کابل، تمام مسیرهای منتهی به ارگ ریاست جمهوری، وزارت دفاع، وزارت داخله و مناطق دیپلمات‌نشین کابل با چیدن کانتینر‌ها بسته شده بود . نیروهای امنیتی پوسته‌های جدیدی را در جاده‌های منتهی به ارگ ایجاد کرده بودند و حضور نیروهای امنیتی در شهر سنگین بود. تدابیری که نیروهای امنیتی در خیابان‌های شهر کابل روی دست گرفته‌ بودند بی سابقه دانسته می‌شود. آگاهان می‌گویند که پیش از این سابقه نداشته که نیروهای امنیتی با گذاشتن کانتینر خیابانها را ببندند . مأموران امنیتی در محلاتی که کانتینر گذاشته بودند، حتی به افراد غیرمعترض و پیاده هم اجازه رفت و آمد نمی‌دادند . معترضان با اهدای گل به ماموران پولیس از زحمات آن‌ها قدردانی کردند.
تظاهرات کنندگان وقتی با راه‌های مسدود مواجه شدند، در چهارراهی دهمزنگ تجمع کردند و پیام خود را برای مردم، حکومت و جامعه جهانی اعلام نمودند . معترضان در پایان تظاهرات روز دوشنبه با تاکید بر این که این اعتراض‌ها نباید در حد خواست‌های یک قوم تقلیل داده شود، با صدور قطعنامه‌ای اعلام کردند که "ما می‌خواهیم ساختار سلسله‌‌مراتبی جامعه را در هم بشکنیم و دیوار پوسیده تبعیض و ستم را برای همیشه فرو بریزیم ."
معترضان در قطعنامه خود از حکومت خواسته اند که مصوبه ۱۱ ثور را باطل اعلام کند .
آنها تاکید کرده اند که "هیچ بدیلی در این رابطه برای ما قابل قبول نیست. نبود برق را می توان تحمل کرد؛ اما تحقیر یک ملت و تبعیض سیستماتیک دیگر قابل تحمل نیست. آنچه برای مردم ما آزار دهنده و رنج آور است، حذف یک بخش کشور از یک پروژه ملی است ." در قطعنامه معترضان تاکید شده که توتاپ حق مردم است و یگانه خواست آنان تامین عدالت و عبور لین برق توتاپ از مسیر بامیان است . درقطعنامه گفته شده است: "ما می‌خواهیم پشتون و هزاره، ازبک و تاجک، نورستانی و بلوچ، ایماق و پشه‌ای و سایر اقوام افغانستان، از شرق و غرب و شمال و جنوب و مرکز کشور، شهروندان برابر و برادر باشند. خواست ما مبتنی بر عدالت اجتماعی و منافع کلان اقتصادی کل کشور بوده و حکومت باید در مورد، تغییر ماسترپلان برق را هرچه زودتر باطل اعلام نماید ."
دربخشى از اين قطعنامه به حکومت هشدارداده شده است که در صورت ادامۀ بی اعتنایی به یک ملت و لجاجت در برابر خواست مردم، در داخل و خارج کشور، با موج‌های گسترده‌تری از خشم و خروش مردم مواجه خواهد شد؛ موج‌هایی که با عملکرد غیرمسوولانۀ حکومت برخاسته است، جز با ندامت حکومت فرو نخواهد نشست .
در میان معترضان رهبران مردمی، شماری از نمایندگان مجلس، سران احزاب سیاسی، اقشار مختلف مردم، جوانان و زنان حضور داشتند .
محمد کریم خلیلی، معاون شورای عالی صلح که در تظاهرات شرکت داشت تاکید کرد که ساکنان ولایات مرکزی خواهان عدالت هستند: «آقای رئیس جمهور، آقای رئیس اجراییه! شما هرچه دیوار آهنین را در اطراف خود بکشید، صدای عدالت خواهی مردم امروز در افغانستان به حدی طنین بیفگند تا در هرجایی که باشید بشنوید و یک بار دیگر تعقل به خرج دهید که دیوارهای آهنین نمی‌تواند جلو صدای عدالت خواهی را بگیرد
معترضان مدعی اند که مسیر بامیان – وردک هم از نظر فنی ارجحیت دارد و هم باعث می‌شود ساکنان مناطق مرکزی از انرژی برق مستفید شوند. در عین زمان، ساکنان ولایات خوست و پکیتا نیز در روزهای اخیر با برگزار تظاهرات‌هایی از تصمیم حکومت حمایت کردند .
 معترضان در کابل گفتند که با عبور لین برق 500 کیلو ولت از مسیر بامیان – میدان وردک، هیچ تغییری در برق رسانی به ولایات جنوبی نخواهد آمد. احمد بهزاد، نماینده پارلمان و یک تن از سخنرانان این تظاهرات گفت که آن‌ها به تمام مردم افغانستان پیام دوستی و همبستگی می‌فرستند و خواهان توزیع عادلانه امکانات برای همه مردم هستند: «نور چشمم، قلب من، پاره وجودم در قندهار، در پکتیا، در خوست و در ننگرهار، دستان این هموطنانت به دوستی به سوی شما دراز است
معترضان گفتند که افغانستان خانه مشترک همه است و حکومت نباید در تقسیم منابع تبعیض قایل شود. علی کاوه یک تن از آنها گفت: «خواست مردم عدالت است. عدالت یعنی این که امکانات و منابع این سرزمین برای همگان بدون درنظرداشت قوم و تبار و مذهب به طور مساوی تقسیم شود
 معترضان در کابل فرمان اخیر ریاست جمهوری بخاطر بررسی پروژه توتاب توسط یک کمیسیون چند جانبه را رد کرده و خواهان طبیق آن از مسیر بامیان اند .
معترضان گفتند:ما توانایی برداشتن کانتینر را داریم، اما منطق ما خشونت نیست، حکومت به مردم دروغ می گوید .
همزمان با این تظاهرات ریاست جمهوری افغانستان با نشر اعلامیه‌ای گفت که بارها خواستار مذاکره با مردم در مورد پروژه انتقال برق 500 کیلو ولت شده است. در این اعلامیه آمده است که حکومت تلاش کرده تا از هر راه ممکن برای رفع مشکل پیش آمده و راه حلی را پیدا کند تا منابع تمویل پروژه و انتقال برق دچار رکود نشود و مهمتر از همه برق برای ولایت بامیان تأمین گردد .
اعلامیه گفته است که رئیس جمهور برای حل این مشکل حکم ایجاد کمیسیون بررسی این لین برق را صادر کرده و فعالیت‌های اجرایی و تدارکاتی این پروژه را به تعلیق درآورده است. در اعلامیه آمده است: «این کمیسیون از صلاحیت ویژه برای بررسی تمام اسناد چهار ساله گذشته برخور دار بوده، و در مطابقت به پیشنهاد کمیسیون، حکومت در تعدیل و پیشبرد این پروژه اقدام خواهد کرد تظاهرات کابل ساعت یک بعد از ظهر به گونه مسالمت آمیز پایان یافت .
تظاهرات در بامیان و جاغوری
همزمان با راه پیمایی اعتراضی گسترده در کابل، دهها هزار نفر در ولایت بامیان و ولسوالی جاغوری ولایت غزنی نیز با راه اندازی تظاهرات گسترده خواستار لغو فیصله کابینه در مورد پروژه برق توتاپ شدند .
تظاهرکنندگان از حکومت خواست تا با رعایت عدالت و اصل انکشاف متوازن و بر اساس فیصله های شرکت آلمانی فشنر، لین برق پروژه توتاپ را از مسیر بامیان عبور دهند .
آنان با صدور قطعنامه ای خواهان تطبیق پروژه توتاپ از مسیر بامیان شدند  و تطبیق عدالت در توزیع برق و سایر امکانات ملی را اساس وحدت، برادری و برابری مردم افغانستان عنوان داشتند.