صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دانش: دستاوردهای ١٥ سال گذشته حتى به قیمت صلح هم قابل معامله نیست

دانش: دستاوردهای ١٥ سال گذشته حتى به قیمت صلح هم قابل معامله نیست

برخى مقام‌هاى افغان و نمايندۀ ويژه ايالات متحدۀ امريکا براى افغانستان و پاکستان، ضمن تاکيد برحفظ دستاوردها مخصوصا در قسمت حقوق زنان، از گُفتگوهاى صلح ميان دولت و حزب اسلامى حمايت نمودند.
حزب اسلامى و دولت افغانستان، بعد از گفتگوهاى بيش از دو ماه روى مسوده توافقنامه صلح توافق نموده اند.
اين مسوده، بعد از امضاى رييس جمهور محمداشرف غنى و انجنير گلبدين حکمتيار رهبر حزب اسلامى اجرايى مى شود.
محمد سرور دانش معاون اول رييس جمهور، دیروز در اولين روز نشست دو روزه اى تحت نام سومين سمپوزيم بين المللى توانمندسازى زنان در افغانستان، در مورد گفتگوهاى صلح با مخالفين مسلح دولت گفت: «آنچه امروز از طريق نشست چهارجانبه دولت افغانستان دنبال می شود و یا توافقنامه هايی که با بعضی احزاب از طريق شورای عالی صلح آماده شده، برای چشم انداز صلح افغانستان امیدوارکننده است و بر خلاف برخی قضاوت های بدبینانه، از این توافقنامه استقبال می کنيم؛ زیرا قطع نظر از گذشته هاى تلخى که ما و شما به ياد داريم، اگر گروهی و شخصی قانون اساسی و نظام سیاسی کشور را بپذیرد و از جنگ مسلحانه علیه دولت دست بکشد و هر نوع ارتباط خود را با گروه های تروریستی قطع کند و به فعالیت سیاسى و مدنی صلح آمیز رو بیاورد، در واقع خواست های دولت و ملت افغانستان را پذیرفته و به نفع مردم ما خواهد شد.»
پنجمين نشست چهارجانبه افغانستان، ايالات متحدۀ امريکا، چين و پاکستان، چهارشنبه گذشته به هدف تامين صلح در افغانستان و گفتگو با مخالفين مسلح دولت افغانستان، در اسلام آباد تدوير يافت.
در اين نشست، بر ضرورت صلح از طریق گفتگو تأکید شده و اشتراک کنندگان گفته اند که برای رسیدن به صلح در افغانستان، از تمامی امکانات و نفوذ دست داشتۀ شان استفاده مى کنند.
همچنان در اعلاميۀ اين نشست آمده است که  گروه هماهنگ کنندۀ چهار جانبه حمله ٣١ حمل سال جاری در کابل را محکوم می کند و کسانی که در طرحریزی و انجام این گونه حملات دست دارند، باید منتظر عواقب آن باشند.
معاون دوم رييس جمهور، درپايان صحبت هايش اظهار اميدوارى کرد که با تامین صلح و امنیت، زمینه تامين عدالت و قانون و تامین حقوق زنان، رفاه و آسایش مردم در افغانستان فراهم گردد.
وى خاطرنشان کرد که با ادامۀ جنگ و خشونت، نه عدالت تامین میشود و نه هم زمینه برای حاکمیت قانون و تامين عدالت فراهم میشود.
موصوف گفت که دستاوردهای ١٥ سال گدشتۀ افغانستان در زمینه های چون آزادی بیان، دموکراسی، انتخابات، حقوق بشر و مخصوصا حقوق و جایگاه زن، به هیچ صورت و حتى به قیمت صلح هم قابل معامله نیست.
او علاوه کرد: «اما همۀ ما و شما به این باوریم که صلح می تواند ما را به راه رسیدن به این هدف یعنی توانمندی زنان کمک کند؛ بنا بر اين حرکت صلح را با هر نوع امکانات خود بايد حمایه کنیم.»
همچنان صلاح الدين ربانى وزير امور خارجه افغانستان، در اين نشست به سوال يک تن از خبرنگاران در مورد مذاکرات چهار جانبۀ صلح گفت که دروازه هاى حکومت براى صلح و مذاکره با مخالفين باز است.
وى افزود: «اميدواريم که در اين نشست چهار جانبه، کشورهاى شامل، همکارى جدى داشته باشند.»
ربانى گفت که خانم ها در پروسه صلح حضور داشته و دارند و حتى در موقف معاونت شوراى عالى صلح و بخش تصميم گيرى ها نيز نقش دارند.
ربانى در جواب سوالى در مورد اينکه برخى مردم از گفتگوهاى صلح با حزب اسلامى نگران هستند که مبادا دستاوردهاى ١٤ سال گذشته از دست برود و واقعات دهۀ هفتاد يک بار ديگر تکرار شود، گفت: «چيزى که به ما ارتباط مى گيرد، دولت افغانستان سه شرط دارد که به اساس آن، با مخالفين مسلح صلح صورت مىگيرد؛ شرط اول به رسميت شناختن قانون اساسى، شرط دوم قطع رابطه با تروريزم و شرط سوم دست برداشتن از خشونت مىباشد. وقتى که قانون اساسى را به رسميت مىشناسند، در قانون اساسى افغانستان حقوق زن و مرد واضح و روشن است. در اين زمينه تشويش نداشته باشند؛ قسمى که رييس جمهور نيز گفته است که حفظ دستاوردها يکى از موارد مهممى است که در اين مذاکرات در نظر گرفته مى شود.» (پژواک)