صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

غنی: کار خط برق ترکمنستان از سالنگ ادامه یابد و برق رسانی به بامیان فوراً شروع شود

غنی: کار خط برق ترکمنستان از سالنگ ادامه یابد و برق رسانی به بامیان فوراً شروع شود

به دنبال ارائه پيشنهادات کميسيون بررسي مسير خط انتقال برق 500 کيلوولت ترکمنستان به افغانستان، رئيس جمهور اشرف غني دستور داده تا کار اين پروژه از راه سالنگ ادامه يابد و کار انتقال برق 220 کيلوولت به باميان ماه آينده آغاز شود.
اين کميسيون نتايج بررسيهاي خود را ديروز در گزارشي به رئيس جمهوري افغانستان ارائه کرد و اعضاي آن در نشستي خبري اعلام کردند که چون حکومت در برابر يک عمل انجام شده قرار گرفته، به رياست جمهوري پيشنهاد کردهاند که راه مناسب سالنگ است.
اين در حالي است احمد بهزاد، يکي از رهبران معترضان به تغيير مسير اين پروژه از باميان به سالنگ، گفته که معترضان پيشنهادهاي اين کميسيون را نميپذيرند.
فيضالله ذکي، يکي از اعضاي اين کميسيون اعلام کرد با وجود آنکه براساس توصيههاي نخستين گزارش شرکت آلماني ‹فيشتنر› عبور اين خط برق از راه باميان «منطقيتر» به نظر ميرسد اما به گفته او کار انجام شده، وقت صرف شده روي پروژه در سه سال گذشته و نياز فوري به برق، «بازگشت به نقطه اولي را غيرقابل توجيه» ميسازد.
در فرمان رئيس جمهوري افغانستان آمده است: «با در نظر داشت اينکه تمام مراحل فني و تدارکاتي پروژه خط برق 500 کيلوولت از شمال به جنوب در دو نيم سال گذشته اجرا شده و به اساس يافتههاي کميسيون ملي بررسي اوراق مربوط، مراحل اين پروژه از حالت تعليق بيرون شود.»
اعتراضها نسبت به طرح تغيير مسير اين خط انتقال برق از باميان به سالنگ زماني بالا گرفت که کابينه در جلسه يازدهم ثور اين تصميم را تاييد کرد و در پي اعتراضات آقاي غني در آستانه تظاهرات 27 ثور، کليه امور مربوط به اين طرح اين پروژه را به تعليق در آورد و کميسيوني را مامور بررسي مجدد هر دو مسير باميان و سالنگ کرد. اين کميسيون در گزارش خود همچنين پيشنهاد کرده تا خط برق 220 کيلوولت که توان انتقال 300 مگاوات برق را داشته باشد، از مسير دوشي در شمال سالنگ به باميان کشيده شود. پيش از آن حکومت اعلام کرده بود که اين خط برق پيشنهادي را از جبلالسراج و منطقه ناامن غوربند به سوي باميان خواهد کشيد که مخالفت شديد معترضان را در پي داشت.
واکنش ها
در همين حال احمد بهزاد، عضو مجلس نمايندگان افغانستان و از رهبران معترضان، در واکنش به پايان کار کميسيون بررسي مسيرهاي خط انتقال برق به بيبيسي گفت که معترضان پيشنهادهاي اين کميسيون را قبول ندارند. او افزود که به دليل اين که اين کميسيون اعضا و شرکاي حکومت هستند و قبلاً هم رهبران، نمايندگان يا خود آنها تصميم يازدهم ثور کابينه را تاييد کردهاند، پيشنهادهاي آنها تحت تاثير نظريات حکومت قرار دارد. آقاي بهزاد کشيدن خط 220 کيلوولت به باميان را هم «خائنانه» و «مضحک» خواند، چرا که به گفته او، هزينه اين طرح چند برابر بيشتر از تفاوت هزينه کشيدن خط برق 500 کيلوولت از باميان نسبت به مسير سالنگ است.
 اين رهبر جنبش اعتراضي که خود را «جنبش روشنايي» مينامد، تاکيد کرد که اعتراضها در برابر تصميم حکومت همچنان ادامه خواهد يافت. او افزود که اين اعتراضها تا زماني ادامه خواهد يافت که حکومت خط برق 500 کيلوولت ترکمنستان را مطابق طرح جامع برقرساني افغانستان از طريق باميان-ميدان به کابل بکشد. وزارت انرژي و برق افغانستان و رياست برشنا که مسئوليت تامين برق در افغانستان را دارد، قبلا اعلام کرده بود که راه سالنگ کوتاهتر و از نظر اقتصادي به صرفهتر است و «هدف اين خط، رساندن برق فوري به ميليونها نفر در جنوب و شرق افغانستان است». معترضان اين اظهارات مقامات افغانستان رد کردند و گفتند که تصميم تغيير مسير اين خط برق برخلاف توصيههاي شرکت فني آلماني فيشتنر اتخاذ شده است و دليل آن را برخورد «تبعيضآميز» دولت با مردم مناطق مرکزي خواندهاند. (بي بي سي)