صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امسال بيش از ٤٠ هزار تُن انگور از کندهار به خارج صادر خواهد شد

امسال بيش از ٤٠ هزار تُن انگور از کندهار به خارج صادر خواهد شد

تاجران ميوه تازۀ کندهار مى گويند که حاصلات انگور در اين ولايت، نسبت به قبل خوبتر شده و اميد است که از اين ولايت، بيش از ٤٠ هزار تن انگور به ارزش حدود ده ميليون دالر به کشورهاى خارج صادر گردد.
هرچند براى پخته شدن و جمع آورى حاصلات انگور چند روز مانده؛ اما سلسلۀ جمع آورى حاصلات آغاز شده و همه روزه، حدود ٥٠ تن انگور به پاکستان صادر مى گردد.
حاجى نانى آغا مسوول اتحاديۀ ميوه تازۀ کندهار، به آژانس خبرى پژواک گفت که حاصلات انگور اين ولايت، نسبت به سال گذشته خوب شده و تاکنون از آفات طبيعى و امراض مصوون مانده است.
موصوف افزودکه هر چند به پخته شدن کامل انگور و جمع آورى حاصلات آن، حدود دو هفته وقت مانده؛ اما سلسلۀ صادارت آن آغاز گرديده است.
به گفتۀ او، فعلاً نيز همه روزه ٥٠ تن انگور از کندهار به پاکستان صادر مى گردد؛ اما با رسيدن فصل جمع آورى حاصلات، سطح صادرات روزانه به ١٥٠ تن بلند خواهد شد.
حاجى نانى آغا افزود که با در نظرداشت حاصلات انگور امسال، اميد است که ٢٠ هزار تن انگور به کشورهاى خارج صادر گردد.
موصوف همچنان گفت که فعلاً انگور و ساير ميوه جات، فقط از راه پاکستان صادر مى گردد؛ اما آنها توقع دارند که از طريق بندر چابهار نيز انگور و ساير ميوه جات صادر شود.
به گفتۀ او، انگور و ميوه جات ديگر کندهار، علاوه بر آسيا، در اروپا و کشورهاى ديگر جهان نيز از بازار خوب برخوردار است؛ اما آنها سهولت هاى انتقال آن  را ندارند؛ از همينرو فقط به پاکستان اتکاء کرده اند.
نانى آغا گفت که ٢٠ هزار تن  به شکل راجستر و حدود ٢٠ هزار تن ديگر به شکل غير راجستر شده مستقيما از ولسوالى ها به خارج فرستاده مى شوند.
موصوف به شکل تخمينى گفت که امکان دارد، امسال انگور به ارزش ده ميليون دالر امريکايى به خارج صادر گردد.
به گفتۀ او، پاکستان گاهگاهى در مقابل صادرات آن، مشکلات خلق مى کنند که خسارات سنگين به تاجران، باغداران و دهاقين وارد مى نمايد.
آغا نانى افزود که بر بنياد آن، چند هفتۀ قبل تاجران کندهار مشکلات خود را از طريق اتاق تجارت و ادارۀ ولايتى، با قونسل پاکستانى و ساير مقامات در اين ولايت در ميان گذاشته اند.
موصوف گفت که مسدوديت چندين روز سرحد از سوى نيروهاى پاکستانى، عدم تهيه نمودن ويزه براى تاجران به وقت معين و اخذ پول غير قانونى از تاجران،  مشکلاتى است که همه ساله خسارات سنگين به تاجران وارد مى نمايد.
اما حاجى نانى آغا افزود که قونسل پاکستان، به تاجران ميوه تعهد کرده که بعد از اين، به تاجران ويزۀ عاجل ميدهند و مدت آن نيز طولانى خواهد بود.
علاوه بر اين، دروازۀ عمومى در سرحد، دو ساعت بعد از وقت معين مسدود مى شود، تا تاجران افغان بتوانند که ميوه ها و محصولات زراعتى را به پاکستان انتقال دهند.
موصوف علاوه بر اين، بر راه متبادل براى صادرات تاکيد ورزيد و گفت که حکومت افغانستان، بايد سهولت هايى را فراهم سازد که تاجران بتوانند ميوه را بدون پاکستان و هندوستان، به ساير کشورهاى جهان صادر نمايند.
حاجى روح الله يکى از تاجران ميوه تازۀ کندهار نيز با اظهار نظر مشابه گفت که فعلاً بندرچابهار نيز براى آنها مفيد است.
اين بندر که به آب هاى بين المللى راه دارد، در جنوبشرق ايران موقعيت دارد و فاصله بين ولايت نيمروز افغانستان و چابهار، ٧٠٠ کيلومتر مى باشد.
به گفتۀ اين تاجر، صادرات از اين بندر، هم به تاجران و هم به باغداران بسيار مفيد خواهد بود؛ چرا که عايد خوب به دست آورده مى توانند.
اما موصوف افزود که صادارت از اين راه، به وسايط يخچال دار و ساير اقدامات نياز دارد؛ اما تاکنون اين کار صورت نگرفته است.
موصوف علاوه بر اين گفت که حکومت بايد سهولت هاى انتقال هوايى را از طريق طياره هاى کارگو مهيا کند، تا ميوه ها و ساير محصولات به بازارهاى اروپا و امريکا نيز صادر گردد.
به گفتۀ موصوف، فعلاً صادارت از طريق هوا بسيار پُر هزينه است، که به علت آن قيمت هاى مواد چند برابر بلند مى گردد.
او افزود که از ١٥ سال گذشته بدينسو تعهد صورت گرفته که به انار، انگور و ساير ميوه جات اين ولايت، بازاريابى بين المللى صورت مى گيرد و سهولت هاى انتقال آن فراهم مى شود؛ اما تاکنون هيچ نشده است.
باغداران کندهار نيز مى گويند که امسال حاصلات انگور آنها نيز نسبت به هر سال ديگر، بيشتر شده و مى خواهند که بازاريابى خوب براى آن صورت گيرد.
حاجى سرور يکى از باغداران ولسوالى پنجوايى، به آژانس خبرى پژواک گفت که بيشترين باغ هاى انگور کندهار، در ولسوالى هاى ژيرى و پنجوايى وجود دارد.
او افزود که هم اکنون علاوه بر ولايت کندهار، هزاران باشندۀ ولايات نزديک، مصروف جمع آورى انگور هستند و اين سلسله حدود سه ماه ادامه دارد.
موصوف نيز خواست که به انگور مردم در کشورهاى مختلف بازاريابى صورت گيرد و سهولت هاى انتقال به آن تهيه گردد.
انجنير عبدالباقى بينا معاون اتاق تجارت کندهار به پژواک گفت که امسال حاصلات انگور اين ولايت، نسبت به سال هاى قبل، بهتر خواهد بود.
او افزود که مانند سال گذشته ٩٧ درصد  صادرات انگور، باز هم به پاکستان و هندوستان خواهد بود و به علت نبود سهولت ها، فيصدى کم آن به امارات متحدۀ عربى و ساير کشورها صادر خواهد شد.
به گفتۀ او، براى اينکه اين بار انگور و ساير ميوه جات از بندر چابهار نيز صادر گردد، با ايران در تماس است و از آن کشور معلومات خواسته که تاجران، چطور ميتوانند براى صادرات اموال خود از اين بندر استفاده نمايند.
او گفت ايران نيز از آنها خواسته است که براى بررسى وضعيت،  يک هيئت روان کنند.
موصوف افزوده است که علاوه بر هندوستان، خود تاجران افغان نيز به صادرات از اين بندر، علاقمندى زياد دارند.
بينا علاوه کرد که ميوۀ خشک در مجموع در هر نوع وسايط انتقال داده شده مى تواند؛ اما در اينجا نياز است که وسايط يخچال دار براى انتقال ميوۀ تازه وجود داشته باشد، تا به شکل درست انتقال گردد.
او  افزود که ميوه جات و ساير محصولات کندهار، علاوه بر آسيا در ساير کشورهاى جهان نيز از بازار خوب برخودار است، اگر سهولت هاى انتقال آن از سوى بندر چابهار مهيا گردد، اين کار باعث نفع بيشتر باغداران و تاجران خواهد شد.
قابل ذکر است که سال گذشته نيز ميوۀ خشک و تازه به ارزش ٦٨ ميليون دالراز کندهار به خارج صادر شده که سطح آن، امسال از اين نيز بلندتر خواهد شد. (پژواک)