صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بيکارى در نيمروز جوانان را آواره و معتاد به موادمخدر کرده است

بيکارى در نيمروز جوانان را آواره و معتاد  به موادمخدر کرده است

شمارى از جوانان نيمروزى، حکومت را در ١٤سال گذشته به بى توجهى در مورد جوانان متهم  مظ کنند و ميگويند که بيکارى دراين ولايت، سبب شده تا ده ها جوان کشور را ترک کنند و يا به مواد مخدر رو آورند.
اين جوانان مى گويند به دليل اينکه نيمروز، يکى از ولايات دوردست است، حکومت کمترين توجه به اين ولايت کرده است.
امان الله بارک از فعالان جامعه مدنی نيمروز، به آژانس خبرى پژواک گفت که نبود مراکز تحصيلات عالی ازجمله پوهنتون های دولتی، بيکاری و اعتياد به موادمخدر، ازجمله چالشهاىى است که جوانان نيمروز با آن روبرو اند.
وی افزود: "جوانانى که بخاطر کار از کشور خارج شده اند؛ اما به علت فشار کار و فشار روحی و رفيق ناباب روی به مواد مخدر آورده و بعد ازمدتى معتاد شدند و دوباره  به افغانستان فرستاده شده اند."
شمس الله يک تن از جوانان که به دليل بيکارى، قصد رفتن به ايران را دارد گفت: "در کشور زمينه کار برای ما مهيا نيست و دولت هم با وصف وعده هاى دروغ، زمينۀ کار را براى ما مهيا نکرد؛ مجبورم بخاطر آماده ساختن نفقه فاميلم، براى کار به خارج از کشور بروم."
امان باشنده  شهر زرنج همچنان گفت که نيمروز در فاصلۀ دورتر از مرکز موقعيت دارد؛ به همين سبب حکومت توجه کمتر به اين ولايت دارد و پروژه های انکشافی نيز کمتر تطبيق مى شود.
وى نيز از حکومت خواست که به وعده هايش عمل کرده و زمينۀ کار را به جوانان درآن ولايت مهيا سازد.
درعين حال، حميدالله بلوچ مدير جوانان رياست اطلاعات و فرهنگ نيمروز، نبود فرصت هاى تحصيلى براى جوانان که ازمکتب فارغ ميشوند را، ازچالش هاى اساسى در برابر جوانان اين ولايت عنوان کرد.
او گفت که شمار زيادى از جوانان، دراين ولايت به دليل نبود پوهنتون، نمى توانند به تحصيلات عالى ادامه بدهند .
وى پذيرفت که حکومت افغانستان براى جوانان نيمروز، کاربنيادى انجام نداده است ودرعين حال گفت کهع اگر به اين قشر توجه جدى صورت نگيرد، ميزان بيکارى و معتادان مواد مخدر دراين ولايت بيش تر خواهدشد.
نيمروز در مسير ترانزيت مواد مخدر قرار دارد؛ به همين دليل رقم معتادان در اين ولايت بيشتر مى باشد.
ازسويى هم نوراحمد شير زاد رييس صحت عامه نيمروز گفت که دراين ولايت، بيش از ١٠ هزار معتاد به مواد مخدر وجود دارد که ٧٥ درصد آنرا جوانانى تشکيل ميدهند که جهت کار به ايران رفته و دوباره رد مرز شده اند.
وى افزودکه  درحال حاضر، ٤ مرکز تداوى معتادان در نيمروز فعاليت دارد، که دو مرکز دولتی و دو مرکز، توسط تجار ايجادشده که بيش از٥٠٠  تن درآن تحت مداوا مى باشند.
مدير جوانان رياست اطلاعات و فرهنگ نيمروز، از حکومت ميخواهد که توجه جدى به جوانان نموده و پروژه های انکشافی را دراين ولايت تطبيق نمايد؛ تا از يکسو ولايت نيمروز توسعه کند و ازسوى ديگر جوانان مشغول کارشوند.
احمد باشنده ولايت نيمروز است که روزانه ده ها جوان افغان را از راه هاى قاچاقى، به بيرون ازکشور انتقال ميدهد.
وى به آژانس خبرى پژواک گفت که روزانه ٢٠ تا ٣٠ موتر نفر که هرکدام آن ظرفيت ٢٠ نفر را دارد، بخاطر نبود کار و ناامنی ها از وطن خارج مى شوند، که اکثريت آن جوانان اند.
احمد افزود: "اين افراد ابتدا به ولسوالی چار برجک نيمروز، بعد به پاکستان از آنجا به تهران کشور ايران  انتقال داده مى شوند  و از آنجا تعداد شان به ترکيه."
موصوف با بيان اينکه هر نفر از ٢٠ تا ٣٠ هزار افعانی پول کرايه پرداخت مى کنند گفت که در اکثراوقات، حتی ١٠ تا ١٢ ساعت بايد مسير راه را پياده طی  نمايند.
وى در ادامه افزود که بيش از ٣٠ درصد اين افراد را جوانان تحصيل کرده تشکيل مى دهند.
محمد اکبر چخانسوری رييس عودت مهاجرين نيمروز، در مورد جوانانى که کشور را ترک نموده اند،  آمار دقيق نداد و گفت که نيمروز، مرزهای باز دارد و اين افراد، قاچاقی به خارج از کشور ميروند؛ به همين دليل آمار دقيق شان معلوم نيست. (پژواک)