صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۲۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

غنی: افغانستان کشور خودسری و دیکتاتوری نیست

غنی: افغانستان کشور خودسری  و دیکتاتوری نیست

در حالي که اختلافها بين رياست جمهوري و رياست اجراييه همچنان پا برجاست، محمد اشرف غني رييس جمهور افغانستان بر اتحاد رهبران سياسي و حل اختلافات از طريق تحمل و مدارا تاکيد کرد.
اختلافها بين رهبري «حکومت وحدت ملي» روز پنجشنبه گذشته بالا گرفت. رياست اجراييه رييس جمهور را به عملي نکردن توافقنامه حکومت وحدت ملي متهم کرد اما رياست جمهوري انتقادات تند داکتر عبدالله را خلاف اصول دولتداري خواند.
رييس جمهور غني روز يکشنبه هنگامي که در مراسم افتتاح پارلمان جوانان صحبت ميکرد، تاکيد نمود که رهبران سياسي بايد باهم متحد باشند، همديگر را تحمل کنند و دست از اختلافات بردارند: «تعادل قوا در ايجاد اجماع سياسي و نمايندگي است. چون عدالت اجتماعي در خواست اين را ميکند ما يکديگر را درک کنيم. بحث ما نمايندگي از اختلاف نه؛ بلکه علاقمندي و تعهد ما به وحدت ملي است».
«حکومت وحدت ملي» در نتيجه توافقنامهاي به وجود آمد که براساس آن قدرت بين اشرف غني و داکتر عبدالله تقسيم شد. شماري از کاربران شبکههاي اجتماعي نوشتهاند که براي پايان دادن به اين اختلافها، نياز است تا وزير خارجه امريکا به افغانستان بيايد و اين مشکل را حل کند.
دو رهبر حکومت وحدت ملي همديگر را به عدم تحمل، تک روي و استبداد راي متهم ميکنند. اما رييس جمهور غني تاکيد کرد که ديکتاتوري در اين کشور جايي ندارد و هر اختلافي بايد از طريق تحمل و مدارا حل شود: «شما آمدهايد که ملت را در خانه ملت تمثيل کنيد. اين نشان دهنده يک درک و فکر عميق است. افغانستان مملکت ديکتاتوري و مملکت خودسري نيست».
در حالي که برگشت افغانستان به بحران سياسي و کشمکشهاي قومي و سمتي به نگراني بزرگي تبديل شده، اشرف غني گفت افغانها پس از چهار دهه جنگ و بدبختي، تاوان بدترين و سياهترين روزها را پرداختهاند و ديگر به گذشته بر نميگردند: «شما عذاب را ديدهايد، خيمههاي مهاجرت را ديدهايد، تبعيض را ديدهايد و زن افغان را ديدهايد که کسي برايش اجازه تحصيل نميداد. هرگز برگشت به گذشته نميشود».
گفته ميشود که ديروز داکتر عبدالله نيز با متحدان سياسي خود در قصر سپيدار و در پشت دروازههاي بسته نشست داشته تا در مورد وضعيت به وجود آمده تصميم بگيرد. هنوز نتايج اين نشست معلوم نشده است.
در همين حال برخي از رهبران سياسي از رييس جمهور غني و داکتر عبدالله خواستند تا اختلافات شان را کنار بگذارند و دستاوردهاي يک و نيم دهه اخير را برباد ندهند.
فضلهادي مسلميار، رييس مشرانو جرگه که در اين مراسم سخنراني کرد، گفت نظامي که در نتيجه زحمات زياد و قربانيهاي نيروهاي امنيتي در سنگرهاي جنگ به دست آمده، نبايد در نتيجه اختلافات شخصي از بين برود: «اختلافات شخصي، همچشميها و اختلافات دروني شان را نقطه پايان بگذارند، آن دستاوردهايي را که ملت افغانستان در 40سال منتظرش بودند، در سيزده سال اخير انتظارش را داشتند، با خاک برابر نسازند».
کشمکشهاي سياسي در رهبري حکومت وحدت ملي در حالي به اوج خود رسيده که نيروهاي امنيتي در ميدانهاي نبرد به شدت مصروف نبرد با طالبان هستند و از سقوط ولسواليها و ولايات جلوگيري ميکنند. آگاهان مسايل سياسي ميگويند اختلافات سياسي در رهبري حکومت خطر جديتر از تهديد طالبان است و در صورتي که به اين اختلافات پايان داده نشود، افغانستان وارد بحران جديدي خواهد شد.
در همين حال رييس جمهور غني پارلمان جوانان را افتتاح کرد و از آنها خواست تا با اميد به آينده هدف خودرا تعيين کنند و افغانستان را به سوي ترقي و ثبات سوق دهند.
پارلمان جوانان به شکل نمادين به همکاري سازمان ملل متحد، وزارت اطلاعات و فرهنگ و جوانان نخبه سه سال پيش شکل گرفت. در دو دور قبلي جوانان توانا و نخبه تنها از ولايت کابل به اين پارلمان راه يافته بودند.
اما اين بار جوانان از سي وچهار ولايت افغانستان در اين پارلمان حضور دارند و کار پارلمان را تمثيل ميکنند (دويچه وله)