صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مرحلۀ دوم برنامۀ احیا و انکشاف سیستم های آبیاری افغانستان آغاز شد

مرحلۀ دوم برنامۀ احیا و انکشاف سیستم های آبیاری افغانستان آغاز شد

وزارت انرژي و آب، از آغاز مرحلة دوم برنامه احيا و انکشاف سيستم هاي آبياري افغانستان، براي اعمار 62 کانال و سربند به هزينة 70 ميليون دالر امريکايي تا سال 2020 ميلادي خبر داد.
علي احمد عثماني وزير انرژي و آب، ديروز در مراسمي که به اين مناسبت با حضور داکتر عبدالله عبدالله رييس اجرائيوى حکومت، نصيراحمد دراني وزير احيا و انکشاف دهات و نماينده بانک جهاني، در کاخ سپيدار تدوير يافته بود، گفت که از طريق اين برنامه تا به حال ده ها کانال و سربند در 34 ولايت کشور، به طور متوازن اعمار شده است.
موصوف با بيان اينکه در مرحله اول اين برنامه که حدود ده سال قبل آغاز گرديد، 160 کانال و سربند ساخته و يا زير ساخت قرار دارد، افزود که در مرحله دوم 62 بند و سربند اعمار مي گردد که عمر کانال هاي اعمار شده از طريق اين پروژه، حدود 50 سال مي باشد به گفته وي، با تطبيق مرحله اول اين پروژه، بيش از يکصد هزار هکتار زمين تحت پوشش آبياري قرار گرفته که مانع مهاجرت روستانشينان به شهر مي شود.
او گفت که با راه اندازي مرحله دوم اين پروژه، براي ده ها هزار شهروند کشور، زمينة اشتغال مساعد مي گردد.
عثماني همچنان تصريح نمود اين برنامه که از طريق بانک جهاني و صندوق وجهي افغانستان تمويل شده، حدود 70 ميليون دالر بلاعوض از سوي بانک جهاني کمک شد، که 50 ميليون دالر آن را کشور جاپان مي پردازد.
محمد گل حميدي رييس انسجام پروژه هاي وزارت انرژي و آب، در اين نشست گفت که اين پروژه يکي از برنامه هاي مهم و ملي افغانستان جهت مديريت و مهار آب مي باشد، که در 34 ولايت کشور اجرا مي شود.
موصوف افزود که هزينه ابتدايي اين پروژه 148،7 ميليون دالر امريکايي بود و نظر به موفقيت پروژه، مسوولان بانک جهاني و صندوق وجهي افغانستان، تصميم گرفتند تا 70 ميليون دالر ديگر را در اين پروژه ازدياد بخشند، که هزينة مجموعي آن به 219،7 ميليون دالر مي رسد.
به گفته او، از مجموع رقم يادشده، 3،5 ميليون دالر آن از بودجه دولت افغانستان پرداخت مي شود.
حميدي خاطرنشان کرد که هدف اين برنامه، بهبود دسترسي به آب کافي جهت آبياري در ساحاتي که مورد نظر است، مي باشد.
موصوف افزود که در مرحلة اول اين برنامه، احيا و بازسازي سيستم آبياري اعمار 222 کانال در 34 ولايت، تحکيم 26 کيلومتر ساحات تحت تهديد در سواحل رودخانه ها، پوشش 214هزار هکتار اراضي قابل کشت و مستفيد شدن 385 هزار خانوار از مزاياي آن، در نظر گرفته شده بود.
رييس انسجام پروژه هاي وزارت انرژي و آب، با بيان اينکه از سال 2011 به اين سو، اين برنامه دستاوردهايي را نيز داشته است، افزود که از مجموع 222 کانال، 130 کانال تکميل و به بهره برداري سپرده شده، کار ساختماني 30 کانال در حال اجرا مي باشد؛ از مجموع 214هزار هکتار زميني که قرار بود با بازسازي کانال هاي يادشده تحت پوشش و آبياري قرار بگيرد، حدود 130 هزار هکتار زمين تحت پوشش آبياري قرار گرفته  و حدود 230 هزار خانوار، از مزاياي اين پروژه مستفيد شده اند.
به گفته وي، ايجاد رهنمود ايمني بندها، بازسازي بعضي قسمت هاي بندهاي قرغه و درونته، تقويت واحد بندسازي در چارچوب وزارت انرژي و آب مي باشد.
او همچنان گفت که بهبود بخشيدن به خدمات هايدروميتولوژي، پشتيباني از چارچوب قانوني مديريت منابع آب و پلانگذاري براي حوزه هاي دريايي، حمايت تخنيکي از واحد آب هاي فرامرزي، مديريت پروژه و ارتقاي ظرفيت پرسونل پروژه، جزء اين برنامه مي باشد.
در همين حال، داکتر عبدالله عبدالله رييس اجرايي حکومت، ضمن حمايت از برنامه هاي انکشافي گفت  هر قدمي که در راه توسعة افغانستان برداشته مي شود، براي ثبات افغانستان کمک مي کند.
موصوف با قدرداني از رياست انسجام پروژه هاي وزارت انرژي و آب که توانايي تطبيق و کسب اعتماد تمويل کنندگان را به دست آورده اند، افزود که برنامة احيا و انکشاف سيستم هاي آبياري، يکي از اساسي ترين برنامه هاي ملي افغانستان است که تمويل کنندگان در دوره حکومت وحدت ملي تعهد به منابع مالي آن نمودند.
عبدالله گفت که از آب در افغانستان، قبلاً درست مديريت نمي شد و کار اساسي در اين راستا نيز صورت نگرفته بود. (پژواک)