صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کمپاين يک ماهۀ ترويج و تقويت فرهنگ دسترسى به اطلاعات آغاز شد

کمپاين يک ماهۀ ترويج و تقويت فرهنگ دسترسى به اطلاعات آغاز شد

کميسيون نظارت از دسترسى به اطلاعات، کمپاين يک ماهۀ تقويت فرهنگ دسترسى به اطلاعات را آغاز کرد و گفت هر ارگانى که مطابق قانون در راستاى ارايه اطلاعات اقدام نکند، به سارنوالى معرفى مى شود.
سيد اکرام افضلى رييس اين کميسيون، دیروز طى نشست خبرى در کابل گفت که کمپاين «ترويج و تقويت فرهنگ دسترسى به اطلاعات در افغانستان»، از تاريخ هشت سنبله تا هفت ميزان سال روان که روز جهانى دسترسى به اطلاعات مىباشد، ادامه خواهد داشت.
به گفته او، در اين کمپاين از طريق تدوير ورکشاپ ها،  نشر پيام ها از طريق رسانه ها و نصب پيام ها در نقاط مختلف کشور در مورد حق دسترسى به اطلاعات براى خبرنگاران، مسوولان و مردم آگاهى هاى لازم داده مى شود.
موصوف افزود که دسترسى به اطلاعات و معلومات، يک بخش عمدۀ حق اساسى براى آزادى بيان مىباشد که در ماده نوزدهم اعلاميه جهانى سال ١٩٦٦ حقوق بشر تصويب شده است.
در اين ماده آمده است: «حق اساسى آزادى بيان شامل آزادى جستجو، دريافت و انتشار اطلاعات مىباشد، از طريق هر گونه رسانه، بدون در نظر داشت مرزها.»
به گفته افضلى، قانون دسترسى به اطلاعات افغانستان، درماه جدى ١٣٩٣ در جريده رسمى نشر و تحت اجرا قرار گرفت، که در آن تمام موارد در ارتباط به موضوع گنجانيده شده است.
اما موصوف گفت که در حال حاضر، با وجود اين قانون و ايجاد کميسيون نظارت از دسترسى به اطلاعات، وضعيت بدتر شده و اطلاعات به موقع در اختيار رسانه ها قرار نمى گيرد.
به گفته او، ارگان حکومتى و يا غيرحکومتى که براى تهيۀ گزارش تحقيقى و فيچرى طى سه روز معلومات و اطلاعات را در اختيار رسانه ها و مردم نگذارد، مطابق با قانون يادشده تحت پيگرد اين قانون قرار مى گيرد.
وى گفت که کميسيون يادشده، مى تواند در مورد اشخاصى که اطلاعات را در دسترس رسانه ها و شهروندان قرار نمى  دهند، اقداماتى چون کسر معاش و پيشنهاد سبکدوش شدن آنها را داشته باشد.
او علاوه کرد: «... کسانى که در راس اين ادارات هستند، با ما همکارى نکنند و فيصله هاى کميسيون را قبول نکنند، به څارنوالى معرفى خواهيم کرد.»   
افضلى از حکومت به خصوص  لوى څارنوالى خواست که اين کميسيون را حمايت کند و اقدامات لازم در راستاى تطبيق قانون دسترسى به اطلاعات داشته باشد.
دانش کروخيل رييس آژانس خبرى پژواک و عضو کميسيون نظارت از دسترسى به اطلاعات، در نشست دیروز از رسانه ها خواست که دراين کمپاين سهم فعال داشته باشند، کميسيون را در نشر پيام ها همکارى کنند و در صورتى که در راستاى دسترسى به معلومات با مشکل مواجه مى شوند، موضوع را رسماً با کميسيون شريک سازند.
به گفته او، تا زمانى که تمام رسانه ها در اين کمپاين هم صدا نشوند، براى به دست آوردن حق شان بالاى حکومت فشار وارد نکنند؛ به حق اساسى شان که دسترسى به اطلاعات است، رسيده نمى توانند. 
وى افزود که تمام مواد براى اين کمپاين تهيه شده و رسانه ها مى توانند آن را از دفتر مرکزى اين کميسيون به دست آورند.
موصوف گفت که قرار است در جريان اين کمپاين، هفته آينده ورکشاپ سه روزه براى ژورناليستان در کابل تدوير و در آن، در مورد مشکلات موجود در راستاى دسترسى به اطلاعات و راه هاى حل آن بحث شود.
وى از رسانه ها خواست که خبرنگاران شان را غرض اشتراک در اين ورکشاپ، به اين کميسيون معرفى کنند.
ريکاردو گراسىRicardo Grassi   نمايندۀ بخش علمى و فرهنگى ملل متحد در افغانستان (يونسکو) در نشست دیروز گفت که تقويت دسترسى به اطلاعات و آزادى بيان، يکى از اهداف عمدۀ يونسکو مىباشد.
وى افزود که يونسکو، از کميسيون نظارت از دسترسى به اطلاعات حمايت مى کند و تلاش دارد که اين برنامه در افغانستان موفق باشد.
به گفته او، نهادهاى جامعه مدنى و رسانه ها بايد در اين قسمت، مشترکاً کار کنند تا بالاى حکومت فشار وارد گردد که اطلاعات را به موقع در اختيار رسانه ها قرار دهد. (پژواک)