صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فعاليت مراکز صحى هلمند در نتيجۀ جنگ ها متوقف شده است

فعاليت مراکز صحى هلمند در نتيجۀ جنگ ها متوقف شده است

بخاطر ناامنى هاى اخير در هلمند، چهار مرکز صحى در سه ولسوالى اين ولايت مسدود گرديده و در نتيجه، هزاران تن از خدمات صحى محروم شده اند.
از يک ماه گذشته در مناطق امن ولايت هلمند نيز جنگ آغاز گرديده است، که در  اثر آن شمارى از مکاتب و شفاخانه ها مسدود گرديده و مردم مجبور به کوچيدن شده اند.
مولاداد توبه گار رييس صحت عامۀ هلمند، به تاريخ(٩ سنبله) در مصاحبۀ ويژه با آژانس خبرى پژواک گفت اخيرا هزاران باشندۀ هلمند، پس از مسدود شدن چهار مرکز صحى در نتيجۀ نا امنى ها در ولسوالى هاى ناوه، نادعلى و کجکى از خدمات صحى محروم شده اند.
توبه گار گفت: "شفاخانه هاى ياد شده از شفاخانه هاى بزرگ ما است که همه ساله حدود ده هزار تن به آن ها مراجعه مى کرده اند؛ اما فعلاً به علت جنگ مسدود گرديده اند."
او افزود که مريضان و داکتران نمى توانند به علت نا امنى به مراکز صحى مذکور مراجعه کنند.
توبه گار گفت که تلاش ها به هدف فعال سازى دوباره مراکز صحى در ولسوالى کجکى را آغاز کرده و به زودى به روى مريضان باز خواهد شد.
به اساس معلومات او، فعلاً مجموعا ٦٥ مرکز صحى در هلمند وجود دارد که علاوه بر وزارت صحت عامه، شمارى از موسسات نيز با آنها، در بخش مالى و دوا همکارى مى کنند.
  او افزود: "در جمع ٦٥ مرکز صحى، سه شفاخانۀ بزرگ [شفاخانۀ بست، ايمرجنسى و شفاخانۀ تداوى معتادين] را نيز داريم.
او گفت که خدمات شفاخانۀ بست، معيارى است و داکتران بى سرحد نيز در شفاخانه وظيفه انجام ميدهند.
توبه گار همچنان افزود که در شفاخانۀ ايمرجنسى، مجروحين نظامى و ملکى جنگ تداوى مى شوند.
او گفت که در اين شفاخانه در ١٥ گذشته روز ٢١٦ زخمى تداوى شده بود که زنان و اطفال نيز شامل آنها بودند.
او افزود که مردم عام علاوه بر ولسوالى گرمسير، در بعضى مناطق ديگر نيز از شفاخانه ها بعضى وسايل را دزدى کرده و در نتيجۀ آن کارهاى صحى ضعيف شده است.
به گفتۀ موصوف، شمارى از افراد در کارهاى شان مداخله مى کنند و با مشکل کمبود داکتران زن نيز مواجه اند.
موصوف در مورد مداخلات از کسى نام نبرد؛ اما افزود که افراد مذکور در سطح ولايت و کابل قرار دارند.
موصوف از طرف هاى درگير جنگ خواست که در بخش عرضۀ خدمات صحى، آنها را کاملاً همکارى کنند.
حيات الله مايار عضو شوراى ولايتى هلمند نيز به پژواک گفت که شمارى از مراکز صحى، در اثر  جنگ هاى اخير مسدود  و وسايل شان به سرقت برده شده است.
به گفتۀ او، به شفاخانه هاى مذکور خود مردم محل خساره وارد کرده اند، مخالفين مسلح دولت در  امور مراکز صحى و مکاتب مداخله نکرده اند.
محمد عيسى باشنده منطقۀ خرابى ولسوالى ناوه، به پژواک گفت که شفاخانۀ منطقۀ آنها در نتيجۀ جنگ هاى اخير مسدود شده است.
او افزود: "حالا اگر مردم يک مريضى کوچک نيز داشته باشند، به شهر لشکرگاه مى روند و اين کار مشکل بزرگ مردم است."
موصوف از مقامات ذیربط خواست که هر چه زودتر يک شفاخانه را در منطقۀ آنها فعال سازند.
حاجى عبدالعزيز در شفاخانۀ لشکرگاه به پژواک گفت: "باشندۀ ولسوالى نوزاد هستم، در ولسوالى ما فقط يک شفاخانه در منطقۀ اورموز موقعيت دارد که دو قلم دوا  در آن پيدا مى شود،  ضرورت مردم را بر آورده کرده نمى تواند."
او گفت اگر داکتران و دواى لازم در منطقه شان وجود داشته باشد، آنها مجبور نخواهند بود که مريضان خود را به لشکرگاه مرکز هلمند انتقال دهند.
عبدالمالک يکى از مريضان در شفاخانۀ بست به پژواک گفت: "ما از ولسوالى موسى قلعه آمديم، در شفاخانۀ ما يک شفاخانۀ صرف به نام  فعال است؛ نظارت نيست، پرسان نيست، دوا ندارد، افراد غير مسلکى به جاى داکتران کار مى کنند و معاش مى گيرند."
موصوف افزودکه اکثريت مردم مريضان خود را از مجبوريت به لشکرگاه مى برند که تعدادى از آنها در مسير راه جان خود را از دست مى دهند.
این در حالی است که سازمان بين المللى داکتران بى سرحد نيز چند روز قبل گفته بود که مردم ولايت هلمند، نمى توانند مريضان خود را به علت جنگ به شفاخانه انتقال دهند. (پژواک)