صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عبدالله: حکومت در امر مبارزه با بيسوادى ناکام بوده است

عبدالله: حکومت در امر مبارزه با بيسوادى ناکام بوده است

عبدالله عبدالله رييس اجرائيه حکومت، ناامنى و فساد ادارى را از عوامل اساسى بيسوادى در کشور خوانده مى گويد که حکومت تاکنون در زمينۀ مبارزه با بيسوادى، وظيفه اش را به گونۀ درست انجام نداده است.
وى امروز در نشستی که به پيشواز روز جهانی سواد، در قصر سپيدار برگزارشده بود گفت که مشکلات فعلى کشور، ناشى از بيسوادى بوده و بالاى شماری از افراد بيسواد، يک سلسله کارها به نام حکم دين و عنعنه تحميل می شود.
رييس اجرايى حکومت افزود: "در ۱۵ سال گذشته در بخش سوادآموزی و تعليم و تربيه، کارهايی صورت گرفت؛ اما هنوز در جايی نيستيم که بگوييم که ما وظيفۀ خود را انجام داديم."
داکترعبدالله علاوه کرد که اگر بخاطر مبارزه با بيسوادی، تلاش ملی و سراسری صورت نگيرد و محدود به تشکيلات حکومتی بماند، اين چالش پا برجا خواهد ماند و حکومت نميتواند به تنهايى با اين مشکل مبارزه کند.
اين مقام بلند پايۀ حکومت، نقش علما را در کاهش بیسوادی مهم عنوان کرده گفت که در گذشته، ذهنيت منفی در کسب علم و دانش وجود داشت؛ اما  امروز هر شهروند، علاقه مند درس و تعليم است و بايد تلاش شود تا مردم از نعمت سواد بی بهره نمانند.
اسدالله حنيف بلخی وزير معارف، دراين نشست گفت که اين وزارت، مبارزه با بیسوادی را در راس سياست های تعليمی خود قرار داده و از هر راه ممکن، برای محو پديدۀ شوم بيسوادى مبارزه می کند.
وی، با بيان اينکه برای رسيدن به هدف و تحقق اهداف نهايی؛ راه درازی در پيشرو است گفت که آمار و ارقامی که در رابطه به بیسوادی در دست است، برای اين وزارت غم انگيز و نگران کننده است.
موصوف گفت: "محروميت از سواد شرمناک و غم انگيز است، ما به مناسبت روز جهانی سواد خود را متعهد می دانيم تا همگام با جامعه جهانی و همنوا با ندای سازمان آموزشی و علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد "يونسکو" همه توانايی ها و امکانات خود را در راه محو بیسوادی و برچيدن گليم جهل و نادانی به کار اندازيم و اميد که با همکاری و همدلی ملت، افغانستان با سواد و با فرهنگ داشته باشيم."
دانیلو مسوول یونسکو در افغانستان گفت: "دست کم ۱۱ میلیون افغان بالا تر از ۱۸ سال از بی سوادی یا سطح پائین مثل مهارت های خوانش و نوشتار رنج می برند و در  کُل بیش از ۶۰ درصد مردم افغانستان بی سواد هستند."
وى افزود که ٦٣ درصد مردان و ۹۰ درصد زنان روستايى درکشور ازنعمت سواد محروم اند .
وی، سواد را یکی از بخش های مهم عنوان کرده گفت، با وجود تغییرات در عرصه های مختلف، اما هنوز هم به تعلیم توجه چندانی صورت نگرفته است.
از هفتۀ سواد در افغانستان، در حالی تجليل به عمل می‌ آيد که به اساس معلومات وزارت معارف، در حال حاضر، حدود ٦٠ درصد نفوس بالاتر از پانزده سال کشور، از نعمت سواد محروم اند. (پژواک)