صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

طرح تک کرسی در قانون انتخابات هیچ مطابقتی با اوضاع کنونی کشور ندارد

طرح تک کرسی در قانون انتخابات هیچ مطابقتی با اوضاع کنونی کشور ندارد

شماری از فعالان مدنی و استادان پوهنتون در هرات مى گويند که با اجرایی شدن طرح تک کرسى در انتخابات، مشکلات زیادی در کشور به وجود خواهد آمد؛ اما برخى ديگر با اين طرح موافق اند.
کابينۀ دولت افغانستان در دوم سنبله، طرح اصلاح شدۀ قانون انتخابات را تايید کرد که بر مبنای آن، سیستم تک کرسی شدن عملی می شود.
در این سیستم، بر خلاف قانون قبلی که تمام افغانستان یک حوزه انتخاباتی بود، هر ولایت به اساس جمعیت به حوزه های انتخاباتی تقسیم می شود و مردم هر حوزه، به نامزد حوزۀ مربوط رای می دهند.
ده ها تن ازفعالان مدنى و استادان پوهنتون؛ دیروز دريک نشست، نگرانى شانرا درخصوص طرح تک کرسی درقانون انتخابات کشورابراز کردند.
ناصرگلرانی مسوول سازمان خط نو و برگزارکنندۀ این نشست درهرات گفت که هرچند طرح تک کرسی در قانون انتخابات برای برخی از کشورها، تامین کنندۀ عدالت انتخاباتی است؛ اما در افغانستان با وجود جنگ، مشخص نبودن نفوس و مرزها، حاکمیت افراد زورمند در برخی ولایت ها و با کوچک شدن حوزه هاى انتخاباتی، می تواند شفافیت انتخابات را زیر سوال ببرد و همچنان انتخابات جنجال برانگیز شود.
وی افزود با تصویب این طرح از سوی حکومت، بیشتر زورمندان، مافیا و فرصت طلبان به گونۀ آشکار میتوانند در انتخابات دخالت کنند.
او گفت: "زمانیکه ما شرایط کشور را می بینیم، نظام تک کرسی هیچ مطابقتی به  شرایط کنونی کشور ندارد و میتواند مشکلات زیادی را به بار بی آورد."
بصیر دانشیار استاد پوهنتون هرات، دراین نشست دربرابرطرح تک کرسى ابراز مخالفت کرد وگفت که چالشهای زیادی در برابر طرح تک کرسی وجود دارد.
او ناامنی، توزیع نشدن شناسنامه های الکترونیکی، مشخص نبودن مرزهای ولسوالی ها، زیرپا شدن سهمیۀ  زنان و کوچی ها درانتخابات را از چالشهای عمده در برابر طرح سیستم تک کرسی درقانون انتخابات عنوان کرد.
وی افزود: "چالشهای زیادی دربرابر طرح تک کرسی قرار دارد، چطور حکومت میتواند با این همه چالشها سیستم تک کرسی را عملی بسازد؟"
اما محمد رفیق شهیر تحلیلگر مسایل سیاسی درهرات، موافق طرح تک کرسی درقانون انتخابات است و می گوید که سیستم تک کرسی، سبب جلوگیری ازتقلب درانتخابات میگردد.
به گفتۀ شهیر در انتخابات گذشته، بیشتر نامزدان آرای شان را از ولسوالی ها خریداری می کردند، ولی با طرح تک کرسی، حوزه های انتخاباتی کوچک می گردد و مردم میتوانند نامزدان مورد علاقۀ خود را بهتر بشناسند و رای بدهند.
وی افزود: "از دید من، این یک طرح خوبی است و از تقلب جلوگیری می کند."
شهیر گفت که بر بنیاد طرح تک کرسی، حوزه های انتخاباتی روشن وساحه به دست آوردن رای و پیکارهای انتخاباتی برای هرنامزد مشخص می گردد، درانتخابات مجلس نمیاندگان و شوراهای ولسوالی، هرنامزد در یک بخش مشخص ولایت ها خودشان را نامزد می کنند و تنها از همین بخش رای به دست خواهند آورد.
اين درحاليست که سرور دانش معاون دوم رييس جمهورو رييس کميته تدقيق و بررسی قانون انتخابات،  روز یکشنبه با انتشارخبرنامه اى گفته است که قانون انتخابات نهايی شده و بعداز تصويب کابينه، در آخرين روزهای رخصتی ولسی جرگه به توشيح رييس جمهور رسيده است، که با نافذ شدن اين قانون، راه برای آغاز کار کميتۀ گزينش و آوردن اصلاحات انتخاباتى نيز هموار می گردد.
سروردانش افزوده است که پس از بحث ها و مذاکرات طولانی تخنيکی و حقوقی که چند هفته را در بر گرفت، تصميم بر اين شد که در اين مورد در متن قانون، صلاحيت کامل به کميسيون مستقل انتخابات داده شود؛ تا مطابق به ماده ٨٣ قانون اساسی و بر اساس سه معيار (رعايت تناسب نفوس، تامين نمايندگى عمومى، تامين نمايندگى عادلانه) حوزه های انتخاباتی را تعيين نمايد.

به گفته دانش، کميسيون مستقل انتخابات، مکلف است بعد از ايجاد، در خلال سه ماه در مورد طرز تطبيق بهتر اين معيارها در حوزه های انتخاباتی، در مشوره با اهل خبره و ادارات ذيربط، مطالعات تخنيکی را با نظرداشت تجارب گذشته و شرايط و اوضاع موجود کشور، تکميل کرده و گزارش آن را به کابينه ارائه نمايد. (پژواک)