صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یوناما حمله بر تظاهرکنندگان جنبش روشنایى را مصداق جنایت جنگى خواند

یوناما حمله بر تظاهرکنندگان جنبش روشنایى را مصداق جنایت جنگى خواند

دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، می‌گوید که حملۀ مرگبار بر تظاهرات جنبش روشنایی، به دلیل هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان، ممکن است جنایت جنگی به شمار رود.
روز دوم اسد سال جاری، گردهمایی اعضای جنبش روشنایی در کابل که بخاطر تمدید خط برق ترکمنستان از طریق بامیان برگزار شده بود، مورد حملۀ انتحاری قرار گرفت، که در نتیجۀ آن حداقل ۸۵ تن غیر نظامی کشته شده و بیش از ۴۰۰ تن دیگر جراحت برداشتند.
در گزارش ویژه حقوق بشر دفتر یوناما که به دسترس آژانس خبری پژواک قرار گرفته، یافته‌ها و دیدگاه این سازمان در مورد چالش‌های این تظاهرات، برنامه ریزی و آمادگی و رفتار نیروهای امنیتی افغان در جریان این حرکت و واکنش فوری به حمله بر آن، بیان شده است.
دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد گفته است که در رویداد دوم اسد جنبش روشنایی، غیرنظامیان به شکل عمدی مورد هدف قرار گرفتند و این حمله باعث گسترش رعب و وحشت در بین غیرنظامیان گردید.
در گزارش حقوق بشر یوناما تصریح شده است که این حمله، نقض واضح حقوق بشردوستانه بین المللی بوده، که ممکن است جنایت جنگی شمرده شود.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد خاطرنشان کرده است که این حمله، مرگبار‌ترین حادثۀ تلفات غیرنظامیان در جریان یک حمله از زمانی که یوناما مستند سازی تلفات غیرنظامیان را در سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۷ خورشیدی) آغاز کرد، می‌باشد.
یوناما افزوده است که این حمله، به شکل نگران کننده‌ای به طور عمد افراد جامعۀ‌ وابسته به قومیت و مذهب خاص را هدف قرار داده و تاثیر ناگواری بالای حقوق تظاهرکنندگان به ویژه حق آزادی عقیده و بیان و همچنین حق تجمعات مسالمت آمیز برجای گذاشته است.
این نگرانی در حالی مطرح می‌شود که در ماه جاری، دو تجمع بزرگداشت روز عاشورا در کابل و بلخ نیز هدف قرار گرفت و بر اثر آن، حداقل ۳۵ غیرنظامی کشته شده و بیش از ۱۰۰ دیگر زخمی شدند.
به گفته یوناما، همانند حمله بر تظاهرات جنبش روشنایی، داعش مسوولیت این دو حمله را نيز برعهده گرفته است.
دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان، در این گزارش، سفارش‌هایی را نیز به منظور ترویج احترام به حقوق اساسی بشری تمام افغان‌ها از جمله حقوق جوامع مذهبی و قومی و ضرورت تکمیل و عملی شدن استراتیژی جلوگیری از خشونت افراطی مطرح کرده است.
یوناما تاکید کرده است که قانون بشردوستانه بین المللی، حمله‌های عمدی علیه غیرنظامیان و دارایی‌های غیرنظامی، از جمله عبادتگاه‌ها را ممنوع کرده است. (پژواک)