صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

1700 زن مبتلا به سرطان پستان سالانه در افغانستان جان خود را از دست می‌دهند

1700 زن مبتلا به سرطان پستان سالانه در افغانستان جان خود را از دست می‌دهند

وزارت صحت عامه می‌گوید سالانه در افغانستان ۲۰ هزار نفر به انواع سرطان‌ها مبتلا می‌شوند که از این جمله ۳۵۰۰ واقعه سرطان پستان می‌باشد.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه در کارگاه ملی آگهی‌دهی برای مبارزه با سرطان پستان در کابل دیروز (یکشنبه، دوم عقرب) گفت به اساس آمار و اطلاعات سازمان بهداشت جهان، از مجموع مبتلایان به سرطان پستان در افغانستان سالانه ۱۷۰۰ زن جان خود را از دست می‌دهند.
وزیر صحت عامه تاکید می‌کند که بیماری سرطان پستان قابل تداوی است اگر به موقع تشخیص شود اما پایین بودن سطح آگاهی در مورد آن، مانع تشخیص به موقع این بیماری در افغانستان می‌شود.
چاقی، نداشتن تمرینات بدنی، نوشیدن مشروبات الکلی، قاعدگی در سنین پایین، حاملگی در سنین بالا و یا حامله نشدن از جمله مواردی است که وزیر صحت عامه به عنوان عوامل بلند بردن خطر ابتلا به سرطان پستان از آنها نام گرفت.
آقای فیروز می‌گوید وزارت صحت عامه به اساس استراتیژی ملی صحت باروری، متعهد است واقعات سرطان پستان را از طریق آگاهی‌دهی به زنان، استفاده از روش‌های ارزان و ساده برای تشخیص این بیماری، آموزش کارکنان صحی و ایجاد مراکز تشخیص و درمان این بیماری، کاهش دهد.
قرار معلومات وی، اکنون دو مرکز تشخیص و تداوی سرطان در کابل و هرات وجود دارد و به زودی سومین مرکز نیز در یکی دیگر از مناطق شهر کابل ایجاد خواهد شد.
سنت‌ها در افغانستان؛ مانع بزرگ در راه تشخیص سرطان پستان
فرهاد دریا، هنرمند افغان، سفیر مبارزه با سرطان در افغانستان می‌گوید مشکل مبارزه با سرطان پستان در افغانستان تنها نبود امکانات برای تشخیص و تداوی نیست بلکه مشکل بزرگتر سنت و فرهنگ در این کشور است.
او می‌گوید: "در جامعه افغان ذکر نام اعضای بدن زنان به هر دلیلی که باشد، تابو و گناه است و این نشان می‌دهد که عمق این مشکل در کجا است."
به گفته وی، "غیرت افغانی" در مواردی در افغانستان مانع تشخیص و تداوی این بیماری می‌شود و زن را به کام مرگ می کشاند اما مرد افغان این قضیه را "حکم الهی" می‌خواند تا اشتباه خود را پنهان کند.
شینکی کروخیل، رئیس بنیاد مبارزه با سرطان در افغانستان نیز این مشکل را تایید کرد و گفت: "مردمانی را می‌شناسم که چوکی های بلند سیاسی را دارند وقتی فرم ویزای آمریکا را پر می‌کنند نام خانم خود را بی‌بی حوا و نام مادر خود را نیز بی‌بی حوا می‌گویند اما نام زن خود را هرگز نمی‌گیرند و چه برسد که کسی بیاید و از سینه حرف بزند و یا در مورد این بیماری حرف بزند."
او که خود نیز از مبتلایان سرطان پستان است، می‌گوید بارها به دکتران مختلف در افغانستان مراجعه کرده بود اما به دلیل پایین بودن آگاهی، از این بیماری خود در آمریکا مطلع شد.
سرطان پستان در افغانستان
سرطان پستان یکی از بیماری‌هایی است که سالانه قربانی‌های زیادی می‌گیرد. این بیماری ۹۹.۵ درصد در زنان و نیم درصد در مردان دیده می‌شود.
پزشکان افغان می‌گویند این بیماری، پس از مرگ‌های هنگام زایمان در افغانستان، علت بیشترین مرگ‌ومیر زنان در این کشور است.
متخصصان این بخش در افغانستان می‌گویند که میزان واقعه‌های سرطان در این کشور نسبت به سایر کشورهای جهان کمتر است.

سرطان پستان از راه‌های مختلف تشخیص می‌شود؛ تشخیص احتمالی آن توسط خود شخص با مشاهده کتله در پستان، تغییر شکل در پستان و ترشحاتی به جز شیر از پستان، کار آسانی است اما تشخیص دقیق آن نیاز به امکانات و آزمایشات دقیق دارد. (بی بی سی)