صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یونسکو: ۱۱میلیون تن در افغانستان بی سواد هستند

یونسکو: ۱۱میلیون تن در افغانستان  بی سواد هستند

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، با متهم کردن حکومت افغانستان به کم توجهی در زمینۀ سوادآموزی، می گوید که در حال حاضر ۱۱ میلیون تن در این کشور بیسواد هستند.
پاتریشا مک فیلیپس((Patricia McPhillips ، نماینده یونسکو در افغانستان، این موضوع را دیروز در نشستی که به مناسبت تقدیر از شماری از نهادهای غیردولتی فعال در زمینۀ سوادآموزی، درکابل برگزار شده بود بیان کرد.
وی با انتقاد از حکومت افغانستان در زمینه سوادآموزی به ویژه در مناطق دورافتاده، گفت که سوادآموزی در ۱۵ سال گذشته، در اولویت های حکومت قرار نداشته است.
به گفته خانم فیلیپس، در حال حاضر حدود ۱۱ میلیون تن از افرادی که بالا تر از ۱۵ سال عمر دارند(۳۴ درصد مجموع نفوس کشور)، بیسواد مى باشند که مهارت خواندن و نوشتن را ندارند و بیشتر آنان را زنان تشکیل می دهد.
نماینده سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد در افغانستان تصریح کرد که میزان بيسوادی زنان در قریه ها، به مراتب بیشتر از مردان است و در حال حاضر، برآورد می شود که ۴۰ درصد از مردان و ۶۳ درصد از زنانی که در قریه ها زندگی می کنند، بیسواد هستند.
وی افزود که بیسوادى، همچنان یک مشکل بزرگ در افغانستان به شمار می رود و باید این مسئله جدی گرفته شود.
با وصف این، پاتریشا مک فیلیپس خاطرنشان کرد که این اداره یک برنامه مشترک را با وزارت معارف روی دست گرفته است که بر اساس آن، تا ۲۰۳۰میلادی(۱۴ سال دیگر) همه افغان ها با همکاری شماری از کشورها از جمله جاپان، فنلند و سویدن با سواد شوند.
رولا غنی، بانوى اول کشور نیز که در این مراسم حضور یافته بود، با تقدیر از تلاش های یونسکو و وزارت معارف، در زمینه سوادآموزی گفت که امیدوار است با تقویت این برنامه، بیسوادی از کشور محو شود.
وی افزود: "هرگاه تمامی افغان ها با سواد شوند، می توانند نقش کلیدی را در پیشرفت جامعه و برقراری صلح ایفا کنند."
اسدالله حنیف بلخی، سرپرست وزارت معارف نیز گفت که براساس احصائیه های صورت گرفته، ۴۰ درصد نفوس کشور با سواد هستند و ۶۰ درصد دیگر سواد خواندن و نوشتن ندارند.
وی افزود که این وزارت، برنامه های مختلف سوادآموزی را در سراسر کشور راه اندازی کرده و همچنان ۱۱ قرارداد را با وزارتخانه ها و ادارات مستقل امضا کرده است، که بر اساس آن، این نهادها می توانند در بخش سوادآموزی نیز فعالیت داشته باشند.
به گفتۀ بلخی، سالانه حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تن، از دوره های سوادآموزی در سراسر کشور سند فراغت به دست می آورند و وزارت معارف درتلاش است که این روند را به ۵۰۰ هزار تن در سال برساند.
سرپرست وزارت معارف خاطرنشان کرد که این وزارت، با توجه به اهمیت مدیریت و کیفیت سواد، نصاب آموزش سوادآموزی را از نوساخته و تغییرات خاصی را در این زمینه به وجود آورده است.
در پایان این نشست، " تقدیرنامه بی بی گل" که از سوی یونسکو به افتخار تلاش های بانوی اول کشور در زمینۀ مبارزه با بیسوادی نام گذاری شده است، به سه نهاد غیردولتی (مؤسسه انکشافی سنایی، مؤسسه تعلیمی حنفی و مرکز معلوماتی پوهنتون کابل) اهدا شد. (پژواک)