صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عوايد معادن بدخشان حدود٩٠ درصد کاهش يافته است

عوايد معادن بدخشان حدود٩٠ درصد کاهش يافته است

رياست معادن ولايت بدخشان مى گويد که زمانگير شدن طى مراحل قراردادها، سبب کاهش ٩٠ درصدى عوايد معادن دراين ولايت نسبت به دوسال قبل گرديده است.
محمد اکبر انوری رييس معادن  بدخشان، دريک صحبت اختصاصى به پژواک گفت که در سالهای گذشته پروسيجر قراردادهاى معادن طوری بود که از طريق رياست معادن ولايت، با کمپنى ها قرارداد عقدمى گرديد و سالانه از هر معدن، در حدود پنجصد هزار افغانی عوايد به دست مى آمد.
اما وى افزود که اکنون با تغيير رهبرى وزارت معادن، اين صلاحيت از رياست معادن بدخشان گرفته شده است.
وى افزود: "افراد و کمپنی هايی که به ما مراجعه مى نمايند، ما آنان را به وزارت معادن راجع مى سازيم که متاسفانه ماه ها مى گذرد؛ اما قراردادها طى مراحل و منظور نمی گردد، که اين کار سبب دلسردى اشخاص و کمپنى ها گرديده است و اين امر، سبب مى شود که مردم به صورت غيرقانونی اقدام به استخراج معادن نماىند."
انجنير عتيق الله آمر کادستر رياست معادن بدخشان گفت که عواید معادن بدخشان، در سال ١٣٩٣ به ٤٨ ميليون افغانى و درسال ١٣٩٤ به هفت و نيم ميليون افغانى ميرسيد؛ درحاليکه اين رقم درسالجارى به ٥٤٠هزار افغانى تخمين شده است.
موصوف افزود: "درسال گذشته ما ١٢ معدن را قرارداد نموده بوديم که دوماه قبل، ميعاد قراردادها ختم شد و فعلا هيچ معدنى قرارداد نشده است و بايد افراد و کمپنى ها غرض قرارداد به وزارت معادن مراجعه نمايند."
آمر کادستر رياست معادن بدخشان، در مورد معادنى که در بدخشان در ولسوالى ها ی مختلف وجود دارند گفت که در بدخشان معادن ازجمله لاجورد، لعل، زمرد، طلا، ياقوت، زغال سنگ، سرمه، آهن و... وجود دارد.
عبدالله ناجی نظری رييس شورای ولايتی بدخشان گفت که فعلا معادن بدخشان، در گرو زورمندان محلی و مافيا قرار دارد و دولت هىچگونه تسلطی به اين معادن ندارد.
وى افزود که تنها٣٠ درصد عوايد اين معادن، به مردم عادى که درآنجا کار مي کنند ميرسد و٧٠ درصد ديگرآن، به جيب قوماندانان محلی و قاچاقچيان معادن سرازير مى شود.
احمد جاويد جاويد منشی شورای ولايتی بدخشان گفت که در قريه روينج آب ولسوالی راغستان، ريگشويی طلا صورت مى گيرد و عوايد آن، روزانه در حدود ١٨کيلو طلا است، که يک مقدار کوچک آن به کارگران و متباقی به جيب  طالب، و زورمندان محلی و کارمندان ولسوالی سرازير مى شود.
حبيب از قريه سرتل ولسوالی جرم که در معدن زمرد در قريه ديو درۀ آن ولسوالی کار ميکند، به پژواک گفت: "ما از طرف قوماندانان محلی که در کار استخراج معادن دست ميزنند، به صفت کارگر روزانه به (٥٠٠) افغانی کار مى نماييم؛ اما اگر در معدن زمردی پيدا شود، آنرا خودشان مى گيرند و به ما هيچ تعلق ندارد."
بدخشان، از ولايات کوهستانى بوده و معادن و ذخاير زيرزمينى فراوانى بخصوص لعل و لاجورد را در خود جا داده است و اين ولايت درسرحدبا چين، پاكستان و تاجكستان واقع بوده و بر اساس معلومات رياست معادن، تعداد معادن و ذخاير آن، به  ۱۶ مى رسد كه درآن، هزاران تن کار مى نمايند. (پژواک)