صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

در پنج سال آينده افغانستان از نگاه گندم خودکفا خواهد شد

در پنج سال آينده افغانستان از نگاه گندم خودکفا خواهد شد

در نشستى که دیروز در کابل تدوير شد، ضمن نگرانى از وجود مواد بى کيفيت خوراکى در کشور، روى اقدامات جدى حکومت براى حل اين مشکل و غنى سازى آرد، روغن و نمک تاکيد شد.
اين نشست، دیروز تحت نام "تحول آینده افغانستان از طريق غنى سازى مواد غذايى" به هدف جلوگيرى از شيوع امراض در کودکان و رشد جسمى و ذهنى آنان، به اشتراک بيش از يک صد تن از مقام هاى حکومت، نمايندگان سکتور خصوصى، موسسات غير دولتى و برخى سفارت ها، به همکارى تخنيکى و مالى اداره انکشاف بين المللى امريکا (USAID )، دیروز در هوتل انتر کانتينينتال کابل تدوير شد.
احمد ضيا مسعود نماينده ويژه رييس جمهور در امور اصلاحات و حکومتدارى خوب، نشست دیروز را مهم خوانده افزود که کمبود ويتامين ها و منرال ها در مواد غذايى، اثرات منفى بالاى صحت مردم به خصوص به کودکان و مادران گذاشته است.
وى از وزارت هاى صحت عامه، زراعت و اداره نورم و استندرد خواست که در جهت کنترول کيفيت، افزايش توليدات مواد غذايى و تهيه استندردها براى مواد غذايى، استراتيژى را تهيه و برنامه هاى عملى را روى دست گيرند.
او گفت که وزارت زراعت در جهت افزايش توليدات و خودکفايى افغانستان در بخش گندم،  آرد، روغن وغيره مواد ضرورى که از طريق زراعت به دست مى آيد، تلاش نمايد و  وزارت صحت عامه جهت کنترول کيفيت مواد غذايى توريدى از طريق ايجاد لابراتوارها در بنادر، اقدامات لازم نمايد.
داکتر فيروزالدين فيروز وزير صحت عامه، غنى سازى نمک با آيودين، روغن خوراکى با ويتامين هاى آ (A)  و دی (D) ، آرد با جست، آهن، ویتامین بى ١٢ و فوليک اسيد خيلى ضرورى خواند و افزود که در حال حاضر حدود ٤٠ در صد اطفال زير سن پنج سال در افغانستان به سوء تغذى مزمن و يا قد کوتاهى، و ١٠ در صد به سوى تغذى حاد مصاب اند.
همچنان وى گفت که نصف اطفال شش تا ٥٩ ماهه، به کمبود ويتامين( آ ) که سبب شبکورى مى شود، ٨١ درصد ديگرشان به کمبود ويتامين (دى) را که سبب سستى استخوان مى شود و ٤٤ درصد آنان به کمخونى مصاب اند.
به گفته او کمبود ويتامين ها و منرال ها در مواد خوراکى چون آرد، روغن و نمک، ازعوامل عمده اين بيمارى ها است.
وى خاطرنشان کرد که وزارت صحت عامه، مقرره غنى سازى آرد و روغن را تهيه کرده و  درحال حاضر، جهت طى مراحل در وزارت عدليه قرار دارد.
به گفته فيروز با اجرايى شدن این مقرره، غنى سازى مواد يادشده جبرى خواهد شد و در بسته هاى مواد که وارد مى شود و يا در داخل کشور توليد مى شوند، بايد مهر غنى شده با ويتامين ها و منرال ها را داشته باشد.
موصوف گفت که در روزهاى نزديک، يک مرکز بزرگ کنترول کيفيت مواد غذايى در مرکز و اوايل سال آينده، سه همچو مرکز در ننگرهار و هرات ايجاد خواهد شد.
همچنان اسدالله ضمير وزير زراعت، مالدارى و آبيارى گفت که براى خودکفايى گندم و ساير محصولات زراعتى، استراتيژى پنج ساله روى دست گرفته شده که بر اساس آن، در پنج سال آينده افغانستان از نگاه گندم خودکفا خواهد شد.
موصوف توزيع تخم هاى اصلاح شدۀ با کيفيت را براى افزايش توليدات زراعتى، از اولويت هاى کاری این وزارت خواند  و گفت که در حدود ١٥ سال گذشته، براى دهاقين تخم هاى گندم توزيع شده؛ اما با کيفيت نبوده و به همين دليل هنوز هم افغانستان از بابت خودکفا نشده است.
به گفته او سويابين يکى از محصولات زراعتى خيلى مغذى مى باشد که در کاهش سوء تغذى ها رول عمده را داشته مى تواند.
او افزود که  به همين منظور، در ترويج و توسعه کشت سويابين  نيز برنامه هايى را روى دست گرفته و  در دو سال گذشته، حدود ٣٠ هزار دهقان درقسمت کشت سويابين آموزش ديده اند.
همچنان موصوف بدون ارايه جزئيات گفت که برنامه هاى زيادى جهت افزايش ساير محصولات زراعتى، رشد مالدارى وغيره  روى دست گرفته شده است.
خانجان الکوزى معاون اول اتاق تجارت و صنايع افغانستان درنشست دیروز، موجوديت مواد غذايى بى کيفيت را مشکل عمده  در کشورخواند و گفت که اين مواد، به شکل قاچاقى از ايران و پاکستان وارد مى شود.
همچنان او افزود که موضوع استندرد براى مواد و صحت خيلى مهم است و افغانستان استندردها را دارد؛ اما مقررات وجود ندارد که کدام اداره از آن کنترول کند.
وى گفت که اتاق تجارت و صنايع، حاضر است که با حکومت در قسمت کنترول کيفيت موادى که وارد مى شود و يا در داخل توليد مى شود، کنترول جدى نمايد.
مايک لورينتز رييس عمومى سازمان جهانى غذا (WFP ) در افغانستان، غنى سازى مواد غذايى را مهم خواند و گفت که اين اداره در قسمت تطبيق برنامه ها، دراين راستا به کمک هايش با حکومت افغانستان ادامه مى دهد. (پژواک)