صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کار ساخت عملى سرک حلقوى کابل بعد از هشت سال هنوز آغاز نشده است

کار ساخت عملى سرک حلقوى کابل بعد از هشت سال هنوز آغاز نشده است

هشت سال پيش اقدامات مقدماتی براى ساخت سرک حلقوى کابل آغاز شده؛ اما تا حال به دليل موانع در تصفيه و استملاک زمين و محدوديت هاى مالى، کار عملى آن آغاز نشده است.
اين در حالى است که با عملى شدن اين پروژه؛ در کنار کاهش ازدحام ترافيک در شهر کابل، در انتقال اموال تجار، سرعت و سهولت ايجاد مى شود و مسیر مناسب تردد برای موترهای تناژبلند به سایر ولایات در جریان روز فراهم می گردد. در حال حاضر، به دليل ازدحام بيش از حد ترافيک، در جريان روز اجازه تردد به موترهاى تناژ بلند در شهر کابل داده نمى شود.
به اساس معلومات وزارت فوايدعامه؛ طبق پلان اين سرک از شاهراه کابل- کندهار از ساحه قلعۀ عبدالعلی ولسوالی پغمان آغاز و با عبور از منطقه خیرآباد ولسوالى چهارآسیاب، شاهراه کابل- لوگر در سنگ نوشتۀ چهارآسياب، شیوه کی ولسوالى بگرامى، احمدشاه باباى شهرکابل، محبس پلچرخی کابل، شاهراه کابل- جلال آباد در دهنۀ تنگی، ساحات مربوط به کابل جدید در ولسوالى ده سبز، و عقب تپه های خیرخانه در کاريزمير ولسوالى ميربچه کوت کابل، دوباره به منطقه قلعۀ عبدالعلى وصل مى شود.
به اساس معلومات اين وزارت، طول اين سرک حدود ١١٧ کيلومتر و عرض آن یکصد متر در نظر گرفته شده است.
کارهاى مقدماتى اين پروژه، حدود هشت سال پيش آغاز گرديده است.
مقام هاى ذيربط، دلايل مختلف چون زمانگير بودن و تکرار مطالعۀ تخنيکى به دلیل سپری شدن سالیان متمادی، مشکلات مالى و موانع در استملاک زمين را، در به تعويق انداختن اين پروژه دخيل مى دانند.
مهدی روحانی سخنگوی وزارت فواید عامه، به آژانس خبری پژواک گفت که سرک حلقوی کابل، هشت سال قبل از سوی شرکت ایتالیوی (C.LOTTI )مورد مطالعه تخنیکی قرار گرفت و نتیجه آن را دو سال بعد، به وزارت فواید عامه تسلیم نمود.
به گفته او، اين مطالعه تخنيکى به هزينه حدود دو ميليون دالر انجام شد؛ اما مطالعه تخنيکى اين پروژه دوباره به کمک حدود ٣.١ ميليون دالر بانک انکشاف آسيايى انجام می شود، تا در مطابقت با ماسترپلان شهری، کابل جديد نيز داخل سرک حلقوى قرار گيرد.
اين در حالى است که در سال ٢٠٠٦ به اساس حکم رياست جمهورى، یک گروه مستقل برای توسعه شهر جدید کابل ایجاد گرديد و اين گروه در اولین اقدام، مناطق ده سبز را که قبلاً توسط متخصصین مختلف افغانی و خارجی برای شهر جدید پیشنهاد گردیده بود، مورد تايید قرار داد.
مهدی روحانی، خاطرنشان کرد که مطالعه تخنیکی سرک حلقوی کابل که در سال ٢٠٠٨ صورت گرفت، یک سروی مقدماتی بود؛ اما مطالعه تخنیکی که در حال حاضر صورت می گیرد، یک سروی نهایی است.
به گفته وی، با هزینۀ حدود دو میلیون دالر مسیر سرک مشخص گردیده بود و با ٣،١ میلیون دالر که در اختیار وزارت فواید عامه قرار می گیرد، سروى نهايى اين سرک انجام مى شود.
امکانات مالى
سخنگوی وزارت فواید عامه، مشکلات مالی را يکى از عواملى دانست که سبب شده تا کار عملی اين پروژه تا به حال آغاز نگردد.
به اساس معلومات وى، هزینۀ ساخت اين سرک به شمول استملاک زمین ها و اماکن، حدود ٣٣٩ میلیون دالر امریکایی تخمين شده است.
به گفته وی، حدود چهل ميليون دالر براى استملاک زمين ها و اماکن شخصى در مسير سرک نياز مى باشد.
روحانی گفت که پول استملاک زمين را دولت افغانستان مى پردازد؛ اما تا سال ٢٠١٤ پول براى امور ساختمانى اين پروژه وجود نداشت.
به گفته وى، برای پيشبرد کار بخش اول این پروژه، بانک انکشاف اسلامی (IDB )در سال ٢٠١٤، به پرداخت حدود ٧٤ میلیون دالر امریکایی به صورت قرضۀ درازمدت و بدون سود که حدود ٢٠ سال را در بر می گیرد، متعهد گردیده است.
موصوف افزود که در این پروژه، بانک جهانی و بانک انکشاف آسیایی از سال ٢٠٠٨ متعهد به همکاری می باشند؛ اما تا زمانی که مطالعات مقدماتی و نهایی تکمیل نشود، و مسایل تصفیه و استملاک حل نگردد، این بانک ها پول را در اختیار دولت افغانستان قرار نمی دهند.
وی علاوه کرد که وزارت فوایدعامه با تکمیل شدن این مطالعات، تصفیه و استملاک زمین ها با بانک های یادشده، ارتباط برقرار می نماید.
اما وی گفت که در حال حاضر، برای آغاز کار سایر بخش ها امکانات مالی وجود ندارد و تنها مطالعۀ تخنیکی این بخش ها از سوی بانک انکشاف آسیایی جریان دارد.
به گفته او، تا حال تنها علامت گذارى مسير سرک صورت گرفته؛ اما به زودترين فرصت مطابق قانون تدارکات ملى افغانستان کار اين پروژه آغاز خواهد شد؛ زيرا مى تواند ٧٤ میلیون دالر امریکایی بانک انکشاف اسلامى را دريافت کند.
تصفيه و استملاک زمين
مهدی روحانی سخنگوی وزارت فواید عامه گفت: «در سال ٢٠٠٨ وزارت فوایدعامه و حکومت افغانستان برای احداث سرک حلقوی کابل، طرحی روی دست داشت و مسیر عبور آن مشخص شده بود؛ اما پس از آن در مسیر، برخی افراد دست به ساخت خانه ها، بلندمنزل ها، پارک ها و برخی شهرک های خصوصی زده اند که موضوع استملاک زمین را با مشکل مواجه کرده است.»
موصوف با تاکید افزود: «بر اساس طرحی که ما داریم، مسیر سرک حلقوی مشخص شده؛ اما با وجود آنهم متاسفانه هموطنان ما با مشخص شدن مسیر، بازهم در این مسیر اقدام به ساخت بلندمنزل ها نموده اند؛ اما با وجود این همه مشکلات، مسیر سرک ما تغییر نخواهد کرد و کمیسیون تلاش می کند تا سرک در مسیر مشخص شده احداث گردد.»
عبدالعزیز ابراهیمی سخنگوی وزارت امور شهرسازی و مسکن گفت که در کمیسیون مشترک احداث سرک حلقوی کابل، برای هر اداره مسوولیت خاص سپرده شده و بر همین اساس، تصفیۀ زمین در مسیر سرک حلقوی کابل، مربوط به ادارۀ اراضی می شود.
به گفته وی، وزارت امور شهرسازی و مسکن، طرح و دیزاین سرک دو طرفه را ترتیب نموده است.
به گفته سخنگوى وزارت فوايد عامه، پول برای استملاک زمین در مسیر سرک حلقوی کابل وجود دارد؛ اما تا زمانی که تمامی این زمین ها و منازل تصفیه نگردد، آمادۀ استملاک نمی شود.
او گفت که کمیسیون مشترک متشکل از اداره مستقل اراضی و وزارت فوایدعامه، براى تصفيۀ اماکن و اراضى در مسير سرک توظيف شده و کار تصفيۀ بخش اول پروژه که از قلعۀ عبدالعلى تا سنگ نوشته ٢٠،٧ کیلومتر را در بر مى گيرد، ٦٠ درصد پيش رفته است. 
همچنان او گفت که کميسيون براى استملاک اماکن و زمين ها در اين مسير؛ متشکل از وزارت هاى داخله، شهرسازى، زراعت و ماليه، شاروالى کابل، اداره محيط زيست و ارگان هاى محلى نيز توظيف است؛ اما استملاک بعد از تصفيه صورت مى گيرد.
موصوف علاوه نمود که وزارت فوایدعامه، بعد از تصفيه و استملاک اماکن و زمين ها، اقدام به انجام مراحل تدارکاتی پروژه چون داوطلبى و غيره را آغاز مى کند.
غلام حسین رحمانی رییس پلان و پالیسی اداره مستقل اراضی افغانستان، گفت که بر اساس حکم رییس جمهور، اداره مستقل اراضی موظف گردیده تا حدود ٢١ کیلومتر زمین را در بخش اول تثبیت ملکیت و تصفیه نماید.
به گفته او، هیئت تصفیه اداره اراضی؛ تا به حال توانسته ٨،٤ کیلومتر اراضی مسیر سرک یادشده را که در زمین های دولتی قرار دارد، تثبیت نماید و بیش از یازده کیلومتر دیگر این اراضی در زمین های شخصی واقع شده است.
به گفته وى، خانه هايی که در جریان یک و چندین دهه از سوی مردم در این اراضی ساخته شده، حدود ١٢٠٠ خانه می باشد که از سوی هیئت تصفیه، شناسایی شده و در این راستا حدوداً ٦٠ درصد کارها پیش رفته است.
او خاطر نشان کرد که تا اواخر سال روان خورشیدی، زمين هاى بخش اول اين پروژه تصفیه خواهد شد.
در همین حال، عبدالرب صمدی رییس تصفیه اداره اراضی افغانستان گفت که بر اساس حکم (شماره ٢١٤٣) حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان مورخ ٥ سرطان ١٣٩١، اداره مستقل اراضی موظف گردید تا مسیر سرک حلقوی کابل را تثبیت ملکیت و تصفیه نماید.
صمدی تصریح نمود که اداره مستقل اراضی، ابتدا در سال ١٣٩١ تیم تصفیه را فرستاد و حدود سه ماه این تیم با وزارت فوایدعامه کار کردند؛ اما وزارت فواید عامه در آن زمان با جواب دادن تیم تصفیه، با ارسال مکتوب رسمی، از اداره مستقل اراضی خواست تا زمانی که سروی تکمیل نگردد، پروژه معطل می باشد و این تیم را نفرستد. (پژواک)