صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یک مرکز تحقیقاتی: افغانستان تنها از ۳۰ درصد آبش استفاده می‌کند

یک مرکز تحقیقاتی: افغانستان تنها از  ۳۰ درصد آبش استفاده می‌کند

یک مرکز پژوهشی که برای تحقیق در زمینه مدیریت منابع آبی در افغانستان تشکیل شده، برآورد کرده که این کشور تنها از ۳۰ درصد آب خود استفاده می‌کند.
مسئولان 'مرکز تحقیق و مطالعات افغانستان نوین ' روز شنبه (۴ جدی) درمراسم گشایش فعالیت‌های این مرکز گفتند که ۷۰ درصد آب افغانستان به کشورهای همسایه سرازیر می‌شود.
عبدالله هیواد، رئیس این مرکز با تاکید بر پیوند بین ناامنی و منابع آبی افغانستان، گفت که برخی از کشورهای همسایه می‌خواهند این کشور همچنان ناآرام باشد تا آن‌ها از منابع آبی آن به صورت "رایگان" استفاده کنند.
آقای هیواد افزود که افغانستان تنها با کشور ایران در مورد استفاده از منابع آبی قرارداد رسمی امضا کرده و با دیگر کشورهای همسایه هنوز سندی امضا نکرده است.
رئیس مرکز تحقیق و مطالعات افغانستان نوین افزود که ارزیابی دقیق مقدار آب، تشخیص نیاز میزان نیاز مردم به آب و چگونگی جریان آب به کشورهای همسایه، از محورهای اصلی کار این نهاد است.
همچنین حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان در این مراسم وضعیت جریان آب افغانستان به کشورهای همسایه را "نگران کننده" خواند.
آقای کرزی افزود که اگر افغانستان آب کافی داشته باشد، حاضر است به همسایه‌های "آب اضافی" بدهد، اما اگر نداشته باشد و بخواهد از آبش خودش استفاده کند، در آن صورت کشورهای همسایه باید درک کنند که افغانستان هم حق دارد به توسعه دست یابد.
تحقیق در مورد خط مرزی بین افغانستان و پاکستان موسوم به "دیورند" از دیگر عرصه‌های کاری مرکز تحقیقاتی جدید عنوان شده است.
مرزهای بین افغانستان و پاکستان براساس معاهده‌ای بین عبدالرحمان خان، پادشاه وقت افغانستان و هنری مورتیمر دیورند، وزیر خارجه هند بریتانیایی در سال ۱۸۹۳ مشخص شد.
اما پس از اعلام استقلال پاکستان در ۱۹۴۷ و تیرگی روابط بین کابل و اسلام‌آباد، دولت افغانستان به رسمیت شناختن مرزهای دو کشور را انکار کرد و پس از آن "مسئله خط دیورند" در محور سیاست خارجی افغانستان قرار گرفت.
آقای کرزی که در زمان ریاست جمهوری خود به نهادهای دولتی دستور داده بود از واژه‌های "مرز" و "سرحد" در مورد خط مرزی دیورند استفاده نکنند و آن را "خط فرضی دیورند" بنامند، بار دیگر بر عدم رسمیت مرزهای بین افغانستان و پاکستان تاکید کرد.
او افزود که این خط را "افغان‌ها به رسمیت نمی‌شناسند"، چرا که به گفته او، از جانب انگلیس "تحمیل" شده است.
رئیس جمهوری پیشین افغانستان با تاکید بر "حق" ادعای افغانستان در مورد مسئله خط دیورند، گفت که طرح این حق به معنای "دشمنی با پاکستان نیست".
اما برخی از ناظران بر این باورند که طرح مسئله دیورند از جانب افغانستان به معنای طرح ادعای ارضی افغانستان در مورد بخشی از خاک پاکستان است.
منتقدان سیاست عدم رسمیت خط دیورند در افغانستان، حمایت پاکستان از گروه‌های شورشی افغان را واکنش پاکستان به اتخاذ چنین سیاستی می‌دانند، اگرچه پاکستان همواره تاکید کرده که ا زاین گروه‌ها حمایت نمی‌کند. (بی بی سی)