صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عدم ريزش برف و باران مشکلات صحى را در کابل بيشتر ساخته است

عدم ريزش برف و باران مشکلات صحى را در کابل بيشتر ساخته است

مقامات می گويند که به دليل بلندرفتن درجۀ حرارت زمين و آلودگى هوا؛ برفبارى در چند ماه آينده در کابل امکان نداشته؛ اما احتمال ريزش باران وجود دارد.
سید رضا موسوی رییس هواشناسی کابل، دیروز دريک صحبت اختصاصى با آژانس خبرى پژواگ گفت که بلند رفتن درجه حرارت زمين، سبب تغيير اقليم درسطح جهان شده است .
اوگفت که  آلودگى  محيط زيست در شهر کابل، برعلاوۀ اينکه باعث شيوع امراض طرق تنفسى شده، بر عدم بارندگى برف نيز تاثيرگذار بوده است.
موسوی افزود: "تغییر اقلیم در قطب شمال، باعث تغییر اقلیم در همه دنیا از آن جمله افغانستان شده که  درنتيجه، ميزان برفباری را کاهش داده است."
بربنياد معلومات منبع، در قطب شمال درجه حرارت ۲۰ درجه بالا رفته و این تغییر اقلیم، باعث شده که بارندگی ها به وقت مشخص صورت نگيرد و یا هم بارندگی هایى که صورت می گیرد، باعث سرازیر شدن سیلاب ها می شود.
او خاطر نشان ساخت که در سال جاری، در برخى ولايات چون بلخ، بدخشان، مناطق شمالشرقی و سالنگ ها برفبارى وجود داشته؛ اما نسبت به سال های گذشته کمتر بوده است.
به گفتۀ موسوی؛ ازدیاد نفوس، تراکم وسايط، فعاليت داش های خشت پزی، حمام ها و دیگر فابریکه های صنعتی در کابل، باعث آلودگى فضای کابل شده، که شمار زيادى را دچار امراض طرق تنفسی نموده است.
وى افزود: "اگر در کابل  بارندگی هم صورت بگیرد، شاید باران شود، نه برف؛ زیرا هوای محیط زیست بالای چگونگی بارندگی (برف) تاثیر دارد."
اما موصوف اظهار امیدواری کرد که در ماه های جدی، دلو، و حوت امسال بارندگى صورت گيرد.
وى گفت: "هرگاه در اين موسم بارندگى صورت نگيرد،  احتمال بارندگى در ماه های حمل، ثور و جوزاى سال نو، به قدر کافی  موجود مى باشد، که مانع خشکسالی در کشورخواهد شد."
عدم ريزش برف وباران، مشکلات صحى را بويژه در شهرکابل بيشترساخته است.
وحید الله مجروح مسوول ارتباطات بین الدول وزارت صحت عامه، به پژواک گفت که شمار زیادى از شهریان کابل، به نسبت خرابی آب و هوا، به امراض طرق تنفسی دچار شده اند.
وى رقم دقيق ازمبتلايان به امراض طرق تنفسى ارايه نکرد و گفت سکتورهايی که در بخش وقایه کار می کنند، باید خدمات شهری شانرا به گونه سریع انجام دهند تا از آلودگی هوا جلوگیری شود.
مجروح  افزود: "این سکتورها بر اساس یک پالیسی درازمدت کنترول محیط زیست را در دست بگیرند. در قدم نخست باید از دود حمام ها، کوره های خشت پزی که به درجه اول در آلودگی هوا نقش دارد، جلوگیری به عمل آورند." 
بر اساس گفته وی، در کنار فضای بیرون؛ فضای درون خانه ای هم خراب شده است، خانواده ها باید فضای درون خانه را پاک نگهدارند، روز یک مرتبه کلکین ها را باز بگذارند تا هوا عوض شود و همشهریان در برخى موارد باید از ماسک هم استفاده کنند.
ازسويى هم داکتران دربرخى ازشفاخانه شهرکابل ميگويند که طى دو هفتۀاخير درشهرکابل، امراض طرق تنفسى (ريزش هاى معمولى) و سينه-بغل در نزد اطفال و بزرگسالان، افزايش يافته است.
به گفتۀ متخصصين امور صحى، فاميل هابايد هواى اتاق شانرا مناسب و عارى از دود نگهداشته، به اطفال شان لباس هاى گرم بپوشانند و از رفتن اطفال به بيرون از منزل، جلوگيرى نمايند. (پژواک)