صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۲۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

از ٤٠٠ هزار نابینا درکشو سه هزار تن به امکانات آموزشی دسترسی دارند

از ٤٠٠ هزار نابینا درکشو سه هزار تن به امکانات آموزشی دسترسی دارند

انجمن ملی نابینایان می‌گوید که حدود ۴۰۰ هزار نابینا در کشور وجود دارد، که تنها سه هزار تن آنان به امکانات ویژۀ آموزشی دسترسی دارند.
شاهین حسام رئیس انجمن نابینایان، این موضوع را دیروز در مراسمی که به مناسبت روز جهانی نابینایان (۴ جنوری) با همکاری کمیته ملی المپیک افغانستان، مؤسسه بازتوانی رهیاب و بنیاد زنان و کودکان نابینا در افغانستان در کابل برگزار شده بود، بیان کرد.
وی گفت که طبق معلومات وزارت صحت عامه، برآورد شده است که حدود ۴۰۰ هزار فرد نابینا در کشور وجود دارد و تخمین زده می‌شود  که هر سال ۲۵ هزار تن، به دلیل مشکلات صحی و کمبود خدمات دچار اختلال بینایی شوند.
حسام با اشاره به اهمیت سوادآموزی و کسب دانش و فن، از سوی نابینایان گفت که آموزش نابینایان با استفاده از خط بریل در کشور در سال ۱۳۴۳با کمک یک زن و شوهر امریکایی روی دست گرفته شد.
به گفته وی، این خط با گذشت زمان ترویج یافت و با فراهم شدن تسهیلات تدریس آن؛ در هفت مکتب دولتی در کابل، بلخ، هرات، جلال آباد، غزنی و خوست، تا کنون حدود سه هزار فرد نابینا با سواد شده‌اند، که از آن جمله ۶۵ تن توانسته‌اند تحصیلات عالی خود را ادامه دهند.
اما رئیس انجمن ملی نابینایان، ضمن کُند خواندن این روند از حکومت خواست تا در زمینۀ بهبود دسترسی نابینایان به خدمات آموزشی و صحی، با جدیت بیشتری کار کند و زمینۀ کاریابی را برای این قشر فراهم سازد.
شاهین حسام تصریح کرد که مطبعۀ ملی نابینایان، به منظور چاپ و نشر کتاب ویژۀ این قشر در کابل ایجاد شده است؛ اما تا کنون تشکیل آن از سوی حکومت منظور نشده و این مطبعه به درستی فعالیت نمی‌کند.
وی در عین حال، از نهاهای غیر دولتی و بخش خصوصی نیز خواست تا در این عرصه سهم بگیرند.
جمیله افغانی معین شهدا و معلولین وزارت کار و امور اجتماعی شهدا و معلولین گفت که مشکلات وچالش‌های نابینایان را درک می‌کند و این وزارت، در حد توان و صلاحیت خود بخاطر رفع آن‌ها تلاش خواهد کرد.
وی به طور نمونه از هماهنگی‌های ابتدایی این وزارت با وزارت تحصیلات عالی در زمینۀ ایجاد دیپارتمنت ویژه معلولین در پوهنتون‌های کشور، خبرداد و گفت که با جدیت تلاش خواهد کرد تا این موضوع جنبه اجرایی بگیرد.
بریل، خط برجسته‌ یی است که به کمک آن، افراد نابینا می‌توانند بخوانند و بنویسند. این خط مرکب از شش نقطه در قالب دو ستون سه نقطه‌ یی است، که به شکل برجسته روی کاغذ درج می‌شوند و با لمس کردن آن توسط انگشتان دست، قابل خواندن است.
لویی بریل یا لوییس بریل فرانسوی که خود از نابینایی رنج می‌برد، حدود سه قرن پیش این خط را اختراع کرد. پس از مرگ وی، از سال ۱۸۵۳ میلادی هر سال، از چهارم جنوری به یادبود او، منحيث روز جهانی خط بریل گرامیداشت به عمل می‌آید. (پژواک)