صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ساحات آبدات تاريخی در بدخشان غصب شده است

ساحات آبدات تاريخی در بدخشان غصب شده است

مسوولان در ولايت بدخشان مى گويند که ده ها جريب زمين ساحات باستانى و آبدات تاريخى در اين ولايت، از سوى افراد و نهادهاى دولتى غصب گرديده است.
سيد حسين نهيب آمر فرهنگ رياست اطلاعات و فرهنگ ولايت بدخشان، در گفتگو با خبرنگار آژانس خبرى پژواک گفت که درچندسال گذشته، ازجمله ده ها جريب زمين غصب شده تنها اين اداره توانسته يک و نيم جريب زمين را پس بگيرد.
وى افزود: "تا حال ما توانسته ايم صرف يک و نيم جريب زمين محوطه و مرقد مير ياربيگ در ناحيه ۴ فيض آباد را از طريق محکمه، از نزد غاصب آن بيرون بکشيم و جزء محوطه مرقد بسازيم."
موصوف علاوه کردکه محوطه خرقۀ مبارک در شهر فيض آباد؛ يک بخش از زمين آن غصب گرديده و در قسمتى از آن رياست حج و اوقاف، منازل مسکونى ساخته شده و يا مردم ميت هاى شان را دفن کرده اند، که اين خلاف قانون ميراث هاى تاريخى و فرهنگى افغانستان مى باشد.
نهيب، درحاليکه ارقام دقيق زمين هاى غصب شده را به دست نداد و از افراد ونهاهاى دولتى که درغصب اين زمين ها دست دارند نام نبرد؛ اما گفت که درقسمت واپسگيرى زمين هاى غصب شده، تلاشها ازطريق نهادهاى عدلى و قضايى جريان دارد تا دو باره زمين ها جزء آبدات تاريخى و ساحات باستانى گردد.
وی گفت که تاکنون دراين ولايت (۲۲) آبدۀ تاريخی از سوى وزارت اطلاعات و فرهنگ تثبيت و ثبت گرديده است، که ازجمله پنج آبده در شهر فيض آباد و متباقى در ولسوالى هاى دوردست قرار دارد.
نهيب افزودکه ازسويى هم کار ترميم و بازسازى مرقد حکيم ناصر خسرو بلخی و مدرسه ملا برات در ولسوالى يمگان، آرامگاه ميرياربيک در ناحيه ۴ فيض آباد، يک حمام قديمی در شهر کهنه فيض آبادو ۱۱دکان قديمی در شهرکهنه فيض آباد، ازطرف بنياد کلتورى آغاخان جريان دارد که تا ٩٠ درصدکار پيش رفته است.
همچنان وى گفت سروى پل خشتی که در سابق شهرکهنه را با شهر نو وصل مى نمود نيز از طرف بنياد کلتوری آغا خان آغاز و کار ساخت آن، در آيندۀ نزديک شروع خواهد شد.
سيد حسين نهيب افزود که در گذشته اکثر مناطق باستانی در  ولسوالی ها بشمول مقبره های تاريخی، از طرف شب کندنکاری شده؛ اما تا حال فهميده نشده که چه آثاری در آن محلات يافت و قاچاق گرديده است.
موصوف گفت: "در کندن کارى و قاچاق آثار باستانى، پاى زورمندان دخيل است؛ فعلا بعضی نقاط باستانی مانندخندان شهر وشهرصفا در ولسوالی درايم تثبيت گرديده، که متاسفانه نقاط زياد اين شهر باستانی، کندن کاری شده است."
او افزود: "فعلا ما جرئت نمی کنيم که ساحات باستانی را شناسايی و آنرا به وزارت اطلاعات و فرهنگ معرفی نماييم؛ بخاطر اينکه به مجرد تثبيت ساحه باستانی، مردم محل و زورمندان به کندن کاری و حفريات مى پردازند و همۀ اين آثار، از بين ميروند و از طرف ديگر، کارمندان ما نسبت نبود امنيت وکمبود بودجه و وسايل تخنيکی سفر کرده نمى توانند تا از ساحات باستانی ديدن نمايند."
وى از نهادهاى مسوول خواست تا براى حفظ آبدات تاريخی و نقاط باستانی در بخشهاى مالى، تخنيکى و امنيت، با رياست اطلاعات و فرهنگ بدخشان همکارى نمايند.
بدخشان در زون شمالشرق کشور قرار داشته، يکى از ولايات کوهستانى و سرسبز بوده و با تاجکستان، پاکستان و چين سرحد دارد و اين ولايت داراى منابع سرشار طبيعى از جمله معادن لعل و لاجورد بوده و آبده هاى هاى تاريخى، دلالت بر قدامت آن مى نمايد.‌(پژواک)