صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شفاخانه ولایتی بامیان با مجهزترین وسایل عصریِ درمانی گشایش یافت

شفاخانه ولایتی بامیان با مجهزترین وسایل عصریِ درمانی گشایش یافت

شفاخانه ي ولايتي باميان با ظرفيت 140 بِستر، که شامل ده بلاکِ جداگانه ي تداوي امراض ميشود، روز دوشنبه (4 ثور) رسماً توسط سرور دانش معاون دوم رياست جمهوري افغانستان و بانو زهرا آقاخان، گشايش و به بهره برداري سپرده شد.
در محفل گشايشِ اين شفاخانه، در کنار معاون دوم رييس جمهوري، شماري از وزرا، سفراي کشورهاي فرانسه و کانادا نيز حضور داشتند.
سرور دانش، معاون دوم رياست جمهوري افغانستان در مراسم بهره برداري اين شفاخانه گفت که کيفيت پايين خدمات صحي در مراکز دولتي و خصوصي، فقدان تخصص مسلکي در شفاخانه ها و دانشگاه هاي طبي، ضعف مديريت و موجوديت فساد اداري در افغانستان سبب شده که بخش صحت در اين کشور از لحاظ استندردها در سطح پايين قرار داشته باشد.
معاون دوم رييس جمهوري با اشاره به خروج ميليون ها دالر توسط بيماران به خارج از کشور گفت: روزانه بين 1000 تا 1500 بيمار جهت تداوي به بيرون از کشور سفر مي کنند که سالانه بيش از 250 ميليون دالر از اين طريق  از کشور خارج مي گردد.
به گفته ي آقاي دانش، به همين دليل مرگ و مير مادران و کودکان هنوز هم در افغانستان گراف بالايي دارد و هزاران کودک مبتلا به سوراخ قلب هستند.
معاون دوم رييس جمهوري کشور با اشاره به نيازهاي مردم مناطق مرکزي به خدمات صحي گفت: «ما اميد واريم  با بهره برداري اين شفاخانه، يک گام مهمي درعرصه ي بهبود خدمات صحي معياري در افغانستان برداشته شود که نه تنها نيازهاي مردم باميان بلکه نيازهاي تمام مردم ولايت هاي مرکزي افغانستان مانند غور، دايکندي و ميدان وردک را مرفوع سازد».
آقاي دانش گفت که تلاش ها براي تبديل کردنِ اين شفاخانه به يک مرکز آموزشي صحي پيشرفته در سطح کشور و ارتقاي آن به شفاخانه ي حوزوي نيز جريان خواهد يافت.
معاون رييس جمهوري، ضمن قدرداني از کمک هاي بنياد توسعه يي آقاخان، شهزاده کريم آقاخان را يک چهره ي نامدار بين المللي دانست و گفت که آقاخان همواره در جهت برقراري صلح جهاني و رفاه جامعه ي بشري تلاش کرده و با يک انديشه ي جهاني و اخلاق والاي انساني، براي تمام مردمان جهان از تمام اديان و نژادها، خدمات سازنده يي را ارائه کرده است.
سرور دانش، شهزاده کريم آقاخان را از دوستان صميمي و مورد اعتماد دولت و ملت افغانستان توصيف کرد و گفت که بنياد آقاخان مخصوصا در طول يک و نيم دهه ي اخير در کنار مردم افغانستان بوده و در بخش هاي مختلف صحي، فرهنگي و اقتصادي، در بازسازي کشور ما تاکنون صدها ميليون دالر سرمايه گذاري و کمک کرده است.
 بنياد انکشافي آقاخان که در 30 کشور جهان از آسيا و آفريقا تا اروپا و آمريکا حضور دارد، در زمينه هاي صنعت گردشگري، محيط زيستي، خدمات آموزشي و آکادميک، خدمات صحي و فرهنگي، پروژه هاي زيادي را تطبيق کرده است.
اين شفاخانه با هزينه ي ماليِ نزديک به 23 ميليون دالر آمريکايي، از کمکِ کشورهاي کانادا، فرانسه و بنياد توسعه يي آقاخان در افغانستان، در ساحه حدود چهار و نيم هکتار زمين، در دشت ملاغلام مرکز ولايت باميان ساخته شده است.داکتر فيروزالدين فيروز، وزير صحت عامه ي افغانستان، تجهيزات صحيِ فراهم شده در اين شفاخانه را با تعمير جديد آن در سطح منطقه بي نظيرخوانده و گفت که وزارت صحت عامه ي افغانستان در تلاش حوزوي ساختن اين شفاخانه است. وزيرصحت عامه افزود: «اين شفاخانه از لحاظ زيرساختار، تجهيزات و پرسونل مسلکي، در سطح منطقه بي نظير است و مردم باميان و ولايت هاي همجوار آن مي توانند از اين شفاخانه استفاده کنند و همچنان وزارت صحت عامه در تلاش است تا اين شفاخانه به يک شفاخانه ي حوزوي ارتقا يابد».
وزير صحت همچنان گفت؛ باآنکه منابع مالي اين وزارت، اندک است و براي هر شخص در سال 5 دالر از سوي دولت افغانستان و تمويل کنندگان بخش صحت در نظر گرفته شده است؛ اما وزارت صحت عامه در تلاش معياري ساختن خدمات صحي در کشور مي باشد.
کار ساخت شفاخانه ي ولايتي باميان، حدود سه سال پيش توسط دولت افغانستان و به همکاري مالي کانادا، فرانسه و بنياد انکشافي آقاخان آغاز شده بود.
ولايت باميان در مرکز افغانستان يکي از ولايت هاي سردسير و کوهستاني کشور است که فاصله ي بيش از حدِ مراکز صحي با روستاها، خدمات بيکيفيت صحي و نبود داکتران متخصص و مسلکي در مراکز صحي از جمله مشکلات عمده ي مردم در آن ولايت محسوب ميشود.
مسوولان محلي در باميان، نماينده هاي اين ولايت در شوراي ملي و باشندگان آن ولايت تقاضا داشتند که  که براي رفع مشکلات مردم در بخش هاي صحي، دولت بايد اين شفاخانه را تبديل به شفاخانه ي استندرد حوزوي در مرکز افغانستان تبديل کند.
محمد اکبري، نماينده ي مردم باميان در شوراي ملي که در محفل گشايش اين شفاخانه اشتراک کرده بود، گفت: «نه تنها که مردم باميان ميخواهند اين شفاخانه تبديل به شفاخانه حوزوي شود بلکه مردم ولايت هاي غور، دايکندي، بغلان، ميدان وردک و برخي ساحات ديگر نيز خواستار آن هستند تا وزارت صحت عامه اين شفاخانه را به يک شفاخانه مجهز با نيروي متخصص و تجهيزات مدرن براي مردم آماده سازند».
از سويي هم عبدالرحمان احمدي، سخنگوي والي باميان در گفت و گويي با روزنامه ي افغانستان گفت که اين شفاخانه نه تنها براي مردم باميان؛ بلکه براي باشندگان ولايت هاي همجوار، از جمله سمنگان، غور دايکندي و بخش هايي از ميدان وردک از ارزش بالايي برخوردار است.
آقاي احمدي گفت؛ هرچند اين شفاخانه از لحاظ  کم بود پرسونل مسلکي و اندک بودنِ امکانات به عنوان شفاخانه ي ولايتي گفته مي شود؛ اما از آنجاييکه سطح مراجعين به اين شفاخانه بيش از حد بالا مي باشد، عملاً کارهاي شفاخانه ي حوزوي را انجام مي دهد.
سخنگوي والي باميان گفت، آنان در کنار اينکه خواهان ارتقاي شفاخانه ولايتي به شفاخانه ي حوزوي مي باشند، از وزارت تحصيلات عالي نيز مي خواهند تا دانشکده ي طب را در بدنه ي دانشگاه باميان ايجاد کند. به باور آقاي احمدي، اگر دانشکده ي طب در دانشگاه باميان اضافه گردد، مراکز صحي باميان در بخش هاي کمي و کيفي و قواي بشري متخصص، نيازمندي اش رفع مي گردد.
اکنون در ولايت باميان به شمول يک شفاخانه ي ولايتي، دو شفاخانه ي ولسوالي و نزديک به يک صد مرکز صحي فعاليت دارند؛ خدمات صحي در اين ولايت توسط بخش صحي بنياد انکشافي آقاخان، موسسه هاي باران و موف، عرضه ميشود.