صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حدود نیمی از آب‌ها قبل از رسیدن به زمین زراعتی ضایع می‌شود

حدود نیمی از آب‌ها  قبل از رسیدن به زمین زراعتی ضایع می‌شود

وزير زراعت و آبياري، با تاکيد بر اهميت مديريت آب هاي جاري مي گويد که 45 درصد آب هاي زراعتي، قبل از اينکه به زمين زراعتي برسد ضايع مي شود.
اسدالله ضمير، اين موضوع را ديروز در نشست انجمن هاي آبياري 23 ولايت کشور که در کابل برگزار شده بود، بيان کرد.
وي گفت که 80 درصد اقتصاد افغانستان به زراعت متکي است و هر گاه آب درست مديريت نشود، زراعت رشد نمي کند و زندگي مردم بهبود نمي يابد.
در اين نشست که با حضور حدود 300 نفر از اعضاي انجمن هاي آبياري ولايات برگزار شده بود، مسئله آب هاي جاري و چگونگي مديريت آن در سطح قريه ها، به بحث و بررسي گرفته مي شود تا راه حل هاي آن مشخص شود.
وزير زاراعت و آبياري گفت: «نقش انجمن هاي آبياري در جلوگيري از منازعات بالاي تقسيمات آّب، اتفاق و اتحاد مردم، جلوگيري از سوء استفاده از آب، همکاري با ميرآب ها و رسميت دادن به انجمن هاي آبياري در رياست هاي زراعت ولايات کشورحايز اهميت مي باشد.»
به گفته وي، نظارت بر توزيع عادلانة آب به دهقانان مطابق حقابه، پاک کاري مجراهاي آب و رفع موانع ايجاد شدة ناشي از سيلابها، حفظ و مراقبت دوامدار و بهره برداري مؤثر، از شبکه هاي آبياري از مسووليت هاي عمدة انجمن هاي آبياري است.
وزير افزود که در حال حاضر 400 انجمن آبياري در 23 ولايت فعال است و بيش از 327 هزار دهقان تحت پوشش آنها قرار دارند.
بسم الله 46 ساله، عضو انجمن آبياري ولسوالي انجيل ولايت هرات، به پژواک گفت که تشکيل اين انجمن براي حل منازعات، پيرامون آب و توزيع منصفانه بسيار مؤثر بوده است و دهقانان از کارکرد آن رضايت دارند.
وى افزود: «ما مي توانيم مشکلات خود در سطح محل را حل کنيم و اگر حل نشد، آن را به مرکز منتقل سازيم تا بخاطر حل آن اقدام شود.»
پرويز احمد ناصري رئيس «پروژه آب در مزرعه» وزارت زراعت و آبياري، به پژواک گفت که اين پروژه در سال 1391 به هدف بهبود انتقال آب به مزارع ايجاد شد و اکنون به 11 ولايت رسيده است و انتظار مي رود تا پايان سال جاري، 23 ولايت باقي مانده نيز تحت پوشش قرار بگيرند.
به گفتة وي، در مرحلة نخست اين پروژه با بازسازي 84 شبکه آبياري، 19 هزار هکتار زمين تحت پوشش قرار گرفته و قرار است در 23 ولايت ديگر، 200 شبکه آبياري بازسازي و 40 هزار هکتار زمين زير پوشش قرار بگيرد.
ناصري افزود که مرحلة اول، 25 ميليون دالر امريکايى هزينه برداشته است و بخش دوم،  45 ميليون  دالر هزينه برخواهد داشت، که از سوي بانک جهاني و اداره انکشاف بين المللي امريکا پرداخت مي شود.
بر پاية معلومات اين مقام وزارت زراعت و آبياري، در حال حاضر 3،5 ميليون هکتار زمين قابل کشت در کشور وجود دارد که 2،4 ميليون هکتار آن کشت مي شود و بيشتر اين اراضي، با مسئله ضايع شدن زياد آب مواجه هستند. (پژواک)