صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کول حشمت‌خان؛ چهارمین پارک ملی کشور

کول حشمت‌خان؛ چهارمین پارک ملی کشور

مقام های وزارت زراعت، آبیاری و مالداری و ادارهی مستقل حفاظت از محیط زیست، روز یکشنبه، 21 جوزا در برنامهی گرامی داشت از روز جهانی محیط زیست، ساحهی «کول حشمتخان» کابل را به عنوان ساحه‌‌ی حفاظت شده و چهارمین پارک ملی در کشور اعلام کردند.
مصطفی ظاهر، رییس ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست گفت، نگهداری از حیات وحش، حیوانات و پرندهگان برای محیط زیست سالم بسیار بااهمیت است و تمامی شهروندان کشور جهت حفظ و نگهداری از محیط زیست، باید با ادارات مسوول در این زمینه همکاری داشته باشند.
آقای ظاهر گفت، قرار بود تا سال 2015 میلادی، کشورهای جهان 2 فیصد اراضی خود را ساحات حفاظت شده اعلام کنند که افغانستان توانسته بیشتر از درصدی تعیین شده را بهعنوان ساحات حفاظت شده و پارکهای ملی و تفریحی اعلام کند.
رییس ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست همچنان گفت که قرار است تا سال 2030 میلادی، در سلسلهی فعالیتها بهمنظور حمایت از محیط زیست، 10 فیصد اراضی کشور بهعنوان بخشهای حفاظت شده و پارکهای ملی اعلام شود.
15 جوزای سال روان هجری شمسی که برابر میشود با پنجم ماه جون سال 2017 میلادی، مصادف به روز جهاني محيط زيست است؛ اما مسوولان اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگویند امسال به دلیل رویدادهای ناگوار امنیتی در کابل، تجلیل از این روز با اندکی تأخیر برگزار شده است.
سازمان ملل متحد، امسال روز جهانی محیط زیست را با شعار «من با طبیعت هستم» تجلیل کرد. سالانه نزدیک به 196 کشور جهان از این روز تجلیل میکنند و هدف گرامیداشت از روز بینالمللی محیط زیست، «نگهداری از طبیعت، احترام به محیط زیست، حیات وحش، افزایش آگاهی مردم، پاسداری از منابع طبیعی و به وجود آوردن یک محیط پاک و سالم برای زندهگی بهتر عنوان شده است.
در برنامهی تجلیل از هفتهی محیط زیست، تفاهمنامهیی نیز میان مقامهای اداره مستقل حفاظت از محیط زیست و وزارت زراعت و مالداری به امضا رسید که بر اساس آن این دو اداره مسوولیت دارند تا ده سال آینده منطقهی کول حشمت خان را به یک ساحهی سرسبز و تفریحی برای باشندههای کابل مبدل سازند.
در متن این تفاهمنامه آمده است: «وزارت زراعت پلان مدیریتی ده سالهیی را برای حفاظت و انکشاف بهتر کول حشمتخان تهیه و تدوین نموده است و در این پلان روشهای موثر مدیریت چون: تنظیم پایدار آب در ساحه، بهبود معیشت مردم محل از طریق فعالیتهای محیط زیست دوستانه، حفاظت و انکشاف ساحه و همچنان سایر موارد تخنیکی در نظر گرفته شده است».
اسدالله ضمیر، وزیر زراعت، آبیاری و مالداری گفت که هدف گرامی داشت از روز بینالمللی محیط زیست، شناسایی مشکلات محیط زیستی در کشور و اصلاح عملکردهای ادارههای ذیربط میباشد تا با روی دست گرفتن تدابیر پیشگیرانه از وارد شدن آسیب به محیط زیست جلوگیری کنند.
آقای ضمیر حفاظت از منابع طبیعی و انکشاف آن را یکی از برنامههای اصلی وزارت زراعت عنوان کرد؛ اما گفت که بدون حمایت نهادها و همکاران ملی و بینالمللی که در این راستا فعالیت دارند، انکشاف منابع طبیعی و نگهداری از آن ناممکن است.
وی گفت: «داشتن منابع طبیعی چون: جنگلات، علفچرها، حیات وحش و ساحات حفاظت شدهی غنی، زمینهساز خوبی برای رشد زراعت در کشور است و به همین دلیل وزارت زراعت در سلسلهی اعلام ساحات حفاظت شده، این بار کول حشمت خان را به عنوان چهارمین ساحه حفاظت شده در کشور اعلام کرده است».
غصب زمینهای ساحه حفاظت شده
اسدالله ضمیر، وزیر زراعت و مالداری همچنان گفت که شماری از افراد زورمند بخشی از زمینهای ساحات حفاظت شده را در گذشته غصب کردهاند و این موضوع مانع بزرگی سر راه تطبیق برنامههای آنها ایجاد کرده است.
آقای ضمیر گفت که از 191 هکتار زمین ساحه «کول حشمتخان» حدود 40 هکتار آن به دست زورمندان و مافیای زمین غصب شده بود و اکنون ادارهی اراضی کشور برای حل این مشکل و تصفیهی زمینهای غصب شده کار میکند تا از غصب این مقدار زمین جلوگیری گردد.
وزیر زراعت، حیات وحش، منابع طبیعی و ساحات حفاظت شدهی کشور را از سرمایههای ملی عنوان کرده و گفت که به تنوع حیات وحش باید توجه شود و در کنار آن مردم  برای نگهداری از این ارزشها با نهادهای مسوول همکاری همهجانبه داشته باشند.
بند امیر در بامیان، واخان در بدخشان، دره شاه فولادی در بامیان  و کول حشمتخان در کابل، به ترتیب بهعنوان ساحات حفاظت شده و پارکهای ملی در کشور اعلام شده اند.
بندامیر که یکی از ساحات تأریخی و زیبا در ولایت بامیان است، از شهرت خاص جهانی برخوردار میباشد و عنوان نخستین پارک ملی افغانستان را به خود اختصاص داده است که سالانه دهها هزار تن از گردشگران داخلی و خارجی از آن دیدن میکنند.