صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سازمان ملل: بچه‌بازی در افغانستان جرم شناخته شود

سازمان ملل:  بچه‌بازی در افغانستان جرم شناخته شود

سازمان ملل متحد در جديدترين گزارش خود در مورد «خشونتهاي جنسي در مناطق جنگي» از دولت افغانستان خواسته پديده «بچهبازي» را جرم محسوب کند. سازمان ملل در اين گزارشش که ديروز دوشنبه (29 جوزا) منتشر شده، از دولت افغانستان مصرانه خواسته که به منظور تقويت در دستگاه عدلي و قضايي اين کشور، حسابدهي و پيدا کردن راه حل براي جرايم مرتبط به خشونتهاي جنسي منابع لازمي را اختصاص دهد.
اين گزارش سازمان ملل افزوده که افغانستان بايد برنامه عمل خود را مطابق به قعطنامه 1325 شوراي امنيت سازمان ملل هماهنگ کند و همچنين «بچه بازي» را به عنوان يک جرم به رسميت بشناسد. پديده ديرينه «بچهبازي» يکي از بدترين تخلفات حقوق بشري در افغانستان است که عاملان آن که معمولا زورمندان و فرماندهان محلي هستند. آنها پسران خردسال را مورد آزار و سوء استفاده جنسي قرار ميدهند، لباس زنانه به تن آنها ميکنند و آنها را ميرقصانند.
اين پديده در قوانين افغانستان به طور صريح تعريف نشده است و مجازات مشخصي براي عاملان «بچهبازي» پيشبيني نشده است.
چند ماه پيش حکومت افغانستان، براي نخستين بار پيشنويس قانوني را براي مبارزه با «بچهبازي» و آزار جنسي کودکان تدوين کرد. اين طرح از سوي شوراي وزيران تاييد شد اما براي اجرايي شدن بايد مجلس نمايندگان آن را تصويب و رئيس جمهوري آنرا توشيح کند.
سازمان ملل افزوده که بيثباتي طولاني همراه با مصونيت از مجازات، تبعيضهاي فرهنگي، باعث محدوديت در نشر گزارشهايي درباره خشونتهاي جنسي در افغانستان شده است. در بعضي مناطق افغانستان لباس زنانه به تن کودکان ميکنند و از آنها در مهمانيها و محافل عروسي به عنوان رقاص استفاده ميکنند  بر اساس آمار دفتر ماموريت سازمان ملل در افغانستان (يوناما) در سال 2016 ميلادي يازده مورد خشونت جنسي در برابر زنان، دختران و پسران در مناطق جنگي توسط طرفهاي درگير مثل پوليس و افراد گروه طالبان، در افغانستان ثبت شده است براساس اين گزارش فقط به پرونده دو مورد از اين خشونت ها که اعضاي پوليس ملي افغانستان متهم آن بودند، رسيدگي شده و آنان بر اساس قانون منع خشونت عليه زنان مجازات شدهاند. از اين 11 پرونده چهار مورد آن مرتبط به پديده «بچهبازي» ميشود. گزارش افزوده در اين موارد زورمندان و افراد وابسته به نيروهاي امنيتي افغانستان متهم به سوء استفاده جنسي و استفاده از کودکان به عنوان «برده» بوده اند.
تعريف کميسيون حقوق بشر از پديده بچهبازي:
در برخي از مناطق کشور، تعدادي از زورمندان يک يا چند کودک پسر را که عموما بين 10 تا 18 سالسن دار ند، به منظور بچهبازي که عموما با بهرهکشي جنسي و ساير آزارهاي جنسي همراه است، نگهداري ميکنند. اين کودکان که اغلب از خانوادههاي فقيرند، توسط برخي از اشخاص پولدار به عنوان محافظ شخصي، شاگرد، کارگر خانه، دکان، نانوايي، تعميرگاه، مستخدم هتل و رستوران يا ساير وظايف در بدل پرداخت پول يا استفاده از زور، تهديد، حيله و نيرنگ يا تطميع، نگهداري شده و اغلب مورد سو استفادههاي جنسي نيز قرار ميگيرند. در بعضي مناطق، از اين کودکان در حالي که لباس زنانه به تن دارند، در مهمانيها و محافل عروسي به عنوان رقاص استفاده ميشود. پس از ختم اين محافل، به خانههاي شخصي يا هتلها برده شده و مورد تجاوز جنسي قرار ميگيرند و حتي گاهي اتفاق ميافتد که آنها را مورد تجاوز گروهي نيز قرار ميدهند. آنها مانند بردههاي جنسي، بهطور مستمر مورد بهرهکشي جنسي و ساير انواع آزارهاي جنسي قرار ميگيرند.
خشونت جنسي عليه زنان
سازمان ملل حضور کمرنگ پوليس زن را در افغانستان يکي از چالشها خوانده و افزوده که اين باعث شده که ميزان خشونت جنسي در اين کشور کمتر گزارش داده شود.  براساس گزاش ها در حال حاضر شمار مجموعي نيروهاي پوليس در افغانستان به حدود 150 هزار نفر ميرسد و روند استخدام زنان در نهادهاي پوليس از سال 1387 عملا آغاز شد. اين گزارش افزوده که براي حل اين مشکل وزارت داخله راهکارهايي را براي کنترل سوء استفاده جنسي از زنان پوليس تدوين کرده است. رئيس جمهور نيز بودجهاي را در 31 جنوري سال جاري براي مقابله با خشونت عليه زنان اختصاص داد که شامل درمان و تهيه سرپناه براي آنان ميشود.
اين گزارش خشونت عليه زنان را در مناطق جنگي در 19 کشور از جنوري تا دسامبر سال 2016 بررسي کرده است. خبرگزاري فرانسه سال گذشته در يک رشته گزارش به پديده «بچهبازي» در افغانستان پرداخت و اينکه شورشيان طالبان چگونه از اين پديده براي انجام «حملات خودي» در ميان نيروهاي امنيتي افغانستان استفاده ميکنند.  اين سري گزارشها برنده جايزه «بهترين گزارشدهي حقوق بشر» انجمن ناشران آسيا (سوپا) شد.  گروه طالبان اين گزارش خبرگزاري فرانسه را رد کرده است. ( بي بي سي)