صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعلام تقویم انتخابات پارلمانی و استقبال گسترده‌ نهادهای سیاسی و انتخاباتی

اعلام تقویم انتخابات پارلمانی و استقبال گسترده‌ نهادهای  سیاسی و انتخاباتی

روز پنجشنبه، 1 سرطان، کمیسیون مستقل انتخابات زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالی ها را اعلام کرد. نجیبالله احمدزی رییس کمیسیون مستقل انتخابات در یک نشست خبری، زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها  در کشور را 16 سرطان سال 1396 خورشیدی اعلام کرد.
آقای احمدزی در این نشست خبری گفت، حکومت افغانستان و جامعهی بینالمللی به کميسيون تعهد کرده که در بخش پرداخت بودجه و همکاریهای تخنيکي در زمینه برگزاری انتخابات کمیسیون را همکاری کنند و «دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات در همین تاریخ آمادهی برگزاری انتخابات میباشد».
رییس کمیسیون مستقل انتخابات همچنان تأکید کرد که در برگزاری یک انتخابات آزاد، عادلانه، سراسری و شفاف به مردم افغانستان اطمینان میدهد. براساس قانون اساسی، انتخابات شورای ملی باید در اوایل سال 1394 برگزار میشد؛ اما با گذشت بیشتر از دو سال از این موعد، اکنون کمیسیون مستقل انتخابات تاریخ جدید برای برگزاری انتخابات پارلمانی را اعلام کرده است.
واکنش حکومت
از اعلام تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالیها، استقبال گسترده‌‌ای صورت گرفته است. حکومت با استقبال از اعلام تقویم برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالیها گفته که حمایتهای لازم را در زمینه برگزاری یک انتخابات شفاف و سالم انجام خواهد داد.
شاه حسین مرتضوی، سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری روز پنجشنبه، 1 سرطان، در یک نشست خبری گفت: «آنچه که به حکومت بر میگردد، آمادهگیها گرفته شده و حمایتهایی که از سوی حکومت لازم باشد، نیز انجام خواهد شد». به گفتهی آقای مرتضوی رییسجمهوری از نهادهای مدنی و جریانهای سیاسی در کشور خواسته است تا سهم و نقش نظارتی بیشتری در پروسهی انتخابات داشته باشند «تا از این طریق یک انتخابات شفاف در کشور داشته باشیم».
یوناما
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، از اقدام کمیسیون مستقل انتخابات برای مشخص کردن تقویم برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالیها، استقبال کرده و با نشر اعلامیهیی گفته:«مردم افغانستان تمایل خویش را برای برگزاری انتخابات معتبر و فراگیر نشان دادهاند. یوناما از تعهد کمیسیون مستقل انتخابات برای تاریخ دقیق برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالی ها و بهبود شفافیت پروسه انتخاباتی استقبال می کند».  دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) همچنان گفته است که برای همکاری در روند برگزاری انتخابات در افغانستان متعهد است.
آمریکا
دولت آمریکا نیز با استقبال از اعلام تقویم انتخابات پارلمانی گفته است، برگزاری انتخابات منظم از مشخصههای یک جامعه دموکراتیک سالم میباشد و برگزاری انتخابات پارلمانی از اهمیت فوقالعادهیی برخوردار است که زمینه برای انتخاب نمایندگان قانونگذار توسط مردم را فراهم میسازد.  ایالات متحدهی آمریکا گفته است با سایر تمویلکنندهگان بینالمللی متعهد شدهاند که با کمیسیون مستقل انتخابات همکاری کنند تا این کمیسیون «اصلاحات مورد نیاز انتخاباتی را تطبیق کند، آمادگیهای عملی و تدارکاتی را جهت ثبت نام و مبارزات انتخاباتی نامزدان انجام دهد، و در کنار آن برای نیروهای امنیتی افغانستان فرصت تأمین امنیت انتخابات را در همکاری نزدیک با نیروهای بینالمللی فراهم سازد».
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا)
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، با نشر خبرنامهیی اعلام زمان برگزاری انتخابات پارلمانی را از سوی کمیسیون انتخابات یک گام مثبت در راستای تطبیق قانون و احیای ثبات و تامین مشروعیت نظام دانسته و از آن استقبال کرده است. تیفا اما به هدف کمک به عملی ساختن فرایند انتخابات و باتوجه به شرایط امنیتی، سیاسی و اقتصادی حاکم در کشور، نگرانیهایش را در مورد انتخابات پیشرو و چگونگی برگزاری آن نیز اعلام کرده است.
این نهاد انتخاباتی با نشر اعلامیهیی نگرانیهایش را چنین فهرست کرده: «نا امنیهای گسترده و افزایش خشونت در کشور، شاخصههای اصلی انتخابات – شفافیت، سراسری، عادلانه و همگانی بودن را محدود و با چالشهای جدی مواجه میسازد. تنشهای سیاسی در درون نظام و تشویش اذهان عمومی از این آدرس، برگزاری شفاف و قابل قبول انتخابات را با چالش و نگرانی مواجه ساخته است. براساس اعلام کمیسیون مستقل انتخابات، برای ثبت نام و تثبیت هویت رای دهندهگان و انتقال نتایج از تکنالوژی استفاده خواهد شد: این در حالیست که تاکنون چگونگی مدیریت، نحوه عملکرد سیستم، موثریت، منابع تمویل کننده و نحوه فراهمسازی این تکنالوژی مشخص نیست. با توجه به ظرفیت تخنیکی/ مسلکی کمیسیون، امکان تهیه لیست رایدهندگان براساس حوزههای انتخاباتی جدید، مورد سوال و نگرانی است. تلاشهای صورت گرفته برای احیای اعتماد عمومی نسبت به انتخابات تاکنون عملی نشده است و نگرانی مردم در مورد شفافیت و موثریت انتخابات همچنان باقیست».
در خبرنامهی بنیاد انتخابات شفاف افغانستان آمده: «این نهاد باور دارد که ادامه این مشکلات و نبود برنامه و اقدام عملی برای مرتفع ساختن آن، میتواند صدمات جدی را بر فرایند و نتایج انتخابات پیشرو وارد سازد و حتی امکان برگزاری آن را با مخاطره مواجه ساخته و یا باعث تعویق آن گردد».
ایتوا
دیدبان انتخابات و شفافیت افغانستان (ایتوا) نیز از مشخص شدن تأریخ انتخابات پارلمانی استقبال کرده؛ اما گفته که این انتخابات باید طوری برگزار شود که شفافیت آن تضمین گردد و «شاهد برگزاری انتخابات بهتر و عاری از تقلب باشیم».
دیدبان انتخابات و شفافیت افغانستان از کمیسیون برگزاری انتخابات خواسته که در راستای تأمین شفافیت و همهشمول برگزار شدن انتخابات تلاش کند تا اعتبار از دسترفتهی شهروندان افغانستان نسبت به کمیسیونهای برگزاری و شکایتهای انتخاباتی دوباره به دست آید.
ایتوا جامعه جهانی را به حمایت از نقش نظارتی جامعه مدنی از روند انتخابات فرا خوانده و گفته که جامعه جهانی با این کار در تقویت دمُکراسی جوان افغانستان مسوولیت خود را ادا نماید.
با این وجود با درنظرداشت وضعیت امنیتی که گفته میشود نزدیک به 40 درصد خاک افغانستان تحت تسلط مخالفان مسلح دولت قرار دارد، آیا ممکن است انتخابات فراگیر و شفاف در کشور برگزار شود یا خیر؟

الیاس طاهری