صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۴ عقرب ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خبرنگارتلویزیون پارلمان بایدمحاکمه شود

خبرنگارتلویزیون پارلمان  بایدمحاکمه شود

نشر نوار تصويري در صفحه‌ي فيس‌بوک يک خبرنگار ولسي جرگه که وارد رستورانت «تاج بيگم» در ناحيه سوم شهر کابل شده است، نشان مي‌دهد که او با تصويربرداري و سپس پخش آن در صفحات اجتماعي مرتکب نقض حريم خصوصي شده است.
ليلا حيدري، مسوول اين رستورانت در گفت‌وگويي با «روزنامه افغانستان ما» برخورد گزارش‌گر تلويزيون ولسي جرگه را خلاف اصول رسانه‌يي و غير حرفه‌يي مي‌داند و خواهان دادگاهي شدن او مي‌باشد. وي مي‌گويد: « اين فرد بايد محاکمه شود و پرونده‌اش به لوي سارنوالي سپرده شود. اين فرد با کارش برايم مشکل امنيتي ايجاد کرده و از دولت مي‌خواهم که در مورد تأمين امنيت من نيز توجه کند.»
بانو حيدري مي‌گويد با وجودي که اين خبرنگار بدون همآهنگي وارد رستورانت شده بود، از مشتريانش نيز بدون اجازه تصويربرداري کرده و بي‌آنکه ذره يي نگراني داشته باشد، آن را در صفحه فيس‌بوکش نشر کرده است: «در مسلک خبرنگاري وقتي از کسي تصوير و فيلم گرفته مي‌شود بدون اجازه فرد حق پخش و نشرش را ندارد. با وجودي که باربار مانع شدم، بازهم از رستورانت و مشتريانم تصويربرداري کرده است. اين گزارش بيشتر دستوري بود و جالب اين جاست که رييس اين تلويزيون از کار خبرنگارش دفاع مي‌کند.»
مالک رستورانت تاج بيگم مي‌گويد که اين گزارش‌گر به او و مشتريانش هتک حرمت کرده و با ساختن اتهام‌هاي بي‌بنياد کار و فعاليت اين رستورانت را به ترويج فحشا و تشويق جوانان به استفاده از مواد مخدر نسبت داده است.
بانو حيدري با اظهار نگراني مي گويد که زندگي او با ادامه‌ي چنين برخوردهاي غير مسوولانه با تهديد روبه‌رو است و بايد به اين موضوع به گونه‌ي جدي و قانوني رسيده گي شود. وي مي گويد: «وزارت داخله نيز از اجراآت حوزه‌هاي امنيتي بايد نظارت داشته باشد تا منسوبين پوليس از موقف شان سوء استفاده نکنند. وظيفه پوليس دفاع از قانون است، اين‌ها خلاف قانون عمل مي‌کنند.»
واکنش‌ها بر کارِ خبرنگار پارلمان
در همين حال، نهاد حمايت کننده رسانه‌هاي آزاد افغانستان (ني) نيز عملکرد نويد سلطاني خبرنگار تلويزيون پارلمان را غير قانوني مي‌داند.
مجيب خلوتگر، رييس اجرايي اين نهاد به «روزنامه افغانستان ما» گفت که تجاوز به حريم خصوصي و ملکيت‌هاي شخصي و تفتيش عقايد افراد خلاف قوانين نافذه است «و اين کارها توسط خبرنگار تلويزيون ولسي جرگه متأسفانه صورت گرفته است.»
نظر به قوانين نافذه‌ي کشور، به‌ويژه قانون رسانه‌ها و اصول خبرنگاري، تصويربرداري به گونه‌ي مخفي، بدون اجازه فرد و آن هم از ملکيت افراد، و سپس نشر آن يک عمل غير قانوني شمرده مي‌شود.
اما حليم تنوير رييس راديو و تلويزيون ولسي جرگه طي تماس تلفني به روزنامه افغانستان ما، بر درستي کارِ خبرنگارش تأکيد مي‌کند و بر آن‌چه که او انجام داده است مهر تأييد مي‌زند.
رييس تلويزيون ولسي جرگه مي‌گويد که سازمان ني به گونه‌ي يک‌جانبه از مالک رستورانت «تاج‌بيگم» حمايت مي‌کند.
به گفته‌ي آقاي تنوير، تلويزيون ولسي جرگه نيز درخواست‌نامه‌يي را به کميسيون بررسي تخطي رسانه‌ها فرستاده و اميدوار است که نهاد ني، حمايت کننده رسانه‌هاي آزاد افغانستان از راديو و تلويزيون ولسي جرگه و دارالانشاء رسماً مغذرت‌خواهي کند: « ني به عوض اينکه از خبرنگار حمايت کند از قليان خانه‌ها حمايت مي‌کند که اين کار خلاف مظاهر کار رسانه‌يي است.»
اما مجيب خلوتگر رييس اجرايي ني مي‌گويد که مسوولان اين تلويزيون بايد در پيوند به گزارش اخير شان مصداق‌هاي قانوني ارائه کنند و در غير آن به کميسيون رسيده گي به شکايت‌ها و تخلفات رسانه‌يي پاسخ‌گو باشند.
به باور آقاي خلوتگر، ادامه‌ي فعاليت اين‌چنيني خبرنگاران، به آزادي بيان و کار روزنامه‌نگاري در افغانستان آسيب مي‌زند؛ اعتماد مردم نسبت به خبرنگاران را از بين مي‌برد و در کنار آن سبب دل‌سردي افراد و به‌ويژه زناني که در جامعه دست به ابتکاراتي زده‌اند، نيز مي‌گردد. آقاي خلوتگر از وزارت اطلاعات و فرهنگ و کميسيون رسيده‌گي به شکايت‌ها و تخلفات رسانه‌يي خواست تا موضوع را به صورت جدي پي‌گيري کنند. وي مي‌گويد تا زماني که کميسيون رسيده‌گي به تخطي‌هاي رسانه‌يي مسئله را نهايي نکنند، اداره سارنوالي و پليس حق مداخله در اين مورد را ندارند.
شکايت به گونه جدي بررسي مي‌شود
از سويي هم، صديق الله توحيدي، عضو کميسيون رسيده‌گي به شکايت‌ها و تخلفات رسانه‌يي مي‌گويد، در نخستين نشستي که قرار است به زودي کميسيون برگزار کند، نويد سلطاني گزارش‌گر و مسؤلان تلويزيون ولسي جرگه نيز در آن نشست فراخوانده خواهند شد و در مورد آن‌‎چه که اتفاق افتاده از آن‌ها بازخواست مي‌گردد «تا اگر حقي تلف شده باشد، اعاده گردد.»
آقاي توحيدي مي‌گويد که هيچ خبرنگاري حق ندارد بدون اجازه و به زور سربازان پوليس وارد محلي شود؛ خبرنگار حق ندارد بدون اجازه از شخصي فيلم و يا تصوير بگيرد و همچنان خبرنگار حق ندارد وارد ملکيت شخصي کسي شود.
به گفته‌ي آقاي توحيدي، شکايت بررسي خواهد شد. اگر در نتيجه‌ي بررسي‌ها خبرنگار گنهکار تلقي شود از سوي کميسيون اخطار و توصيه دريافت خواهد کرد؛ حتا در صورت لزوم‌ديد بايد معذرت‌خواهي کند؛ اما اگر آثار جرمي در گزارش ديده شود، پرونده‌اش به لوي سارنوالي افغانستان فرستاده مي‌شود و از صلاحيت اين نهاد بيرون است.
کميسيون رسيده‌گي به شکايت‌ها و تخلفات رسانه‌يي در وزارت اطلاعات و فرهنگ ايجاد شده و هرگاه شخصي يا نهادي از نحوه‌ي نشرات يک رسانه شکايت داشته باشد، اين کميسيون هر دو طرف را در نشست‌هايش فرا مي‌خواند و پس از جمع‌آوري اسناد، مدارک و شواهد لازم، در قبال موضوع فيصله‌اش را صادر مي‌کند.
کمپ مادر؛ مرکز تداوي معتادان
خبرنگار تلويزيون ولسي جرگه در حالي اتهام ترويج فحشا و استعمال از مواد مخدر را بر رستورانت تاج‌بيگم وارد مي‌کند که مالک اين رستورانت، يک مرکز براي تداوي معتادين نيز دارد. نام آن «کمپ مادر» است و 7 سال پيش در کابل ايجاد شده است.
به گفته‌ي ليلا حيدري مالک رستورانت تاج‌بيگم و مسوول کمپ مادر، در 7 سال اخير شمار زيادي از معتادان زير پل‌سوخته در اين مرکز تداوي شده و به زنده‌گي عادي برگشته‌اند.
تاکنون بيشتر از 4000 فرد معتاد به مواد مخدر، در اين کمپ تحت تداوي قرار گرفته که از اين ميان نزديک به 1000 معتاد، به گونه‌ي کامل درمان شده و مسوول اين کمپ براي آنان شغل نيز دست و پا کرده است.
مالک رستورانت تاج‌بيگم مي‌گويد که منابع مالي اين مرکز تداوي معتادان نيز از هزينه‌ي شخصي او و از درک عوايد رستورانت پرداخت مي‌گردد.
بانو حيدري همچنان با ابراز نگراني مي‌گويد، برخي افراد و رسانه‌ها اتهام‌هايي را نيز به آدرس وي وارد مي‌کنند که ادامه‌ي آن سبب دل‌سردي او نسبت به فعاليت‌هايش در کشور خواهد شد: «من نمي‌گويم که از من تقدير و تشکر کنيد. من از شما مي‌خواهم مرا غرض نگيريد. کاري به کارم نداشته باشيد. بگذاريد من به اين جامعه کار کنم. جامعه‌يي که تمام وجودش پر از زخم است. وقتي يک نفر مي‌آيد کار مي‌کند شما او را دل‌سرد نکنيد. دل‌سردي من دل‌سردي هزاران نفر است که در اين جامعه خدمت مي‌کنند وقتي با اين‌گونه ماجرا مواجه مي‌شوند، از کار دست مي‌کشند.»
مالک رستورانت تاج‌بيگم مي‌گويد که با اين برخورد توهين‌آميزِ خبرنگار تلويزيون ولسي جرگه، رستورانت او مشتريانش را از دست داده است.
وي ادعا دارد که در کنار از دست دادنِ مشتريان، خبرنگار اين تلويزيون شخص او را مورد اتهام قرار داده و در جامعه بدنام کرده است.
اما حليم تنوير رييس تلويزيون ولسي جرگه مي‌گويد که گزارش‌گر غير حرفه‌يي عمل نکرده و تنها خشونت لفظي صورت گرفته که «ما هم آن را تقبيح کرديم.»
رييس تلويزيون ولسي جرگه بر ادامه کار اين تلويزيون براي ساختن گزارش‌ها از قليان خانه‌هاي شهر کابل تأکيد مي‌ورزد و موجوديت قليان خانه‌ها در شهر کابل را يک واقعيت انکارناپذير مي‌داند.
آقاي تنوير در پاسخ به اين پرسش که آيا خبرنگار تلويزيون، مالک رستورانت را در جريان قرار داده بود و جواز ورود به آن جا را داشت يا خير، مي‌گويد: «راديو تلويزيون ولسي جرگه گزارش‌هاي مختلفي در اين رابطه (قليان خانه‌ها) داشت. هنوز هم گزارش‌هايي داريم. مشکل نداريم و اين حق هر روزنامه‌نگار است که گزارش‌هاي شهر را بايد نشر کند.»
با اين همه، مجيب خلوتگر رييس اجرايي ني مي‌گويد که تلويزيون‌هاي پارلمان در ديگر کشورها تنها نشست‌هاي پارلمان را پوشش مي‌دهند «نه از رستورانت ها». وي همچنان مي‌گويد که چند سرباز پوليس حوزه سوم شهر کابل نويد سلطاني را همراهي کرده‌اند که شريک جرم اين خبرنگار به حساب مي‌آيند.
خواستيم ديدگاه مسوولان حوزه سوم امنيتي پوليس و وزارت داخله را نيز در پيوند به اين موضوع داشته باشيم؛ اما با تلاش‌هاي زياد موفق به اين کار نشديم.
الياس طاهري