صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ماموريت آمريکا در افغانستان؛ استراتژي جنگ تغييرخواهد کرد؟

ماموريت آمريکا در افغانستان؛ استراتژي جنگ تغييرخواهد کرد؟

یک شرکت خصوصی نظامی به نام «بلک واتر» با ارائهی یک طرح پیشنهادی به ادارهی دونالد ترامپ، خواستار خصوصی سازی مأموریت نظامی آمریکا در جنگ افغانستان شده است. بر بُنیاد گزارشهای نشر شده از سوی برخی رسانهها در هفتههای اخیر، اریک پرنس، بنیانگذار و رییس پیشین این شرکت نظامی خصوصی گفته که در صورت حمایت حکومت آمریکا از این طرح ، شرکت بلک واتر میتواند با هزینه بسیار کم مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان را به پیش ببرد.
یک مقام ارشد از شورای امنیت ملی افغانستان که نخواست نامش شود به روزنامه «افغانستان ما» گفت که طرح خصوصی سازی امنیت در افغانستان اکنون از سوی دونالد ترامپ تحت غور و بررسی قرار دارد. پیشنهاد پیشبرد جنگ آمریکا در افغانستان به شرکتهای خصوصی، توسط شماری از مشاورین دونالد ترمپ ارائه شده است.
این منبع همچنان میگوید مایک پامپیو رییس اداره استخبارات مرکزی آمریکا (CIA) دو هفته پیش طی یک سفر پنهانی به کابل آمده بود و با سپردن این طرح به حکومت افغانستان، در این مورد با مقامهای ارشد حکومتی گفتوگو و چانهزنی کرده است. برخی منابع دیگر نیز با تأیید این خبر میگویند که این مقام ارشد استخبارات آمریکا در سفرش به کابل، با رییس جمهور غنی و عبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت وحدت ملی، گفتوگوی تنشآلودی داشته است.
دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده آمریکا روز جمعه هفته گذشته، جنگ افغانستان را طولانی ترین جنگ در تاریخ ماموریتهای نظامی آمریکا در خارج از آن کشور عنوان کرد و گفت که به زودی فیصله نهاییاش پیرامون استراتژی ایالات متحده  در قبال افغانستان و جنگ در این کشور را اعلام میکند.
مخالفت شدید با خصوصیسازی امنیت
اما طرح خصوصیسازی مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان، مخالفین بیشماری نیز دارد. در کنار اینکه برخی از مقامهای پیشین حکومت افغانستان به شمول حامدکرزی، با این طرح مخالفت کرده است، گفته میشود شماری از جنرالان آمریکایی نیز این طرح را مورد انتقاد قرار داده و ترامپ در تصمیمگیریاش پیرامون آن، تحت فشار قرار دارد.
حامد کرزی رییسجمهوری پیشین در واکنش به خصوصیسازی جنگ در افغانستان، گفته است که این تصمیم توسط ایالات متحده در تناقض صریح و آشکار با حاکمیت ملی کشور قرار دارد و او آن را «نقض صریح قانون اساسی میداند.»
دفتر رییس جمهوری پیشین با نشر خبرنامهای به نقل از آقای کرزی گفته است: «هر اقدامى را كه موجب ادامه و تشديد جنگ در افغانستان شود، رد نموده و خصوصىسازى امنيت را نيز گامى ديگر در اين راستا تلقى ميكنم.»
در خبرنامه از حكومت افغانستان خواسته شده است تا مخالفت خود را با اين اقدام احتمالى «ضد منافع ملى افغانستان هر چه زودتر اعلام کند.»
از سویی هم عتیق الله امرخیل، یکی از مقامهای بازنشستهی ارتش افغانستان و آگاه امور نظامی در گفتوگویی با روزنامه «افغانستان ما» گفت که خصوصیسازی مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان، مشکل جنگ در این کشور را حل نمیکند؛ بلکه خشونتها، جنگ و تفرقه بیشتر خواهد شد.
به گفتهی آقای امرخیل آمریکا خود جنگ در افغانستان را علیه القاعده و طالبان و دیگر گروههای تروریستی آغاز کرده است و اکنون باید از راههای درست و قانونی به این جنگ نقطهی پایان بگذارد.
وی گفت: «خصوصی سازی جنگ از نظم بیرون است؛ حتا از قوانین بینالمللی بیرون است. خصوصیسازی جنگ در حقیقت جنایت جنگی است. بهخاطر اینکه شرکتهایی که سرباز استخدام میکنند، کسانی را استخدام میکنند که آدمکشان حرفهیی باشند. این طرح به نفع خود آمریکا است. مصرف آمریکا پایین میآید. سربازان آمریکا دخیل در جنگ نیست و کشته نمیدهد.افرادی که در این چارچوب استخدام میشوند، تابع به هیچگونه قانون و مقررات نیستند و هر بینظمی که بخواهند، انجام میدهند.»
اما قادرشاه، سخنگوی شورای امنیت ملی در این باره به روزنامه «افغانستان ما» گفت نظریات و پیشنهاداتی که در مورد جنگ افغانستان مطرح شده، ابراز نظرهای فردی است و حکومت افغانستان در مورد نظریات شخصی افراد موضعگیری نمیکند.
سخنگوی شورای امنیت ملی همچنان تأکید کرد که حکومت در مورد خصوصی سازی امنیت در افغانستان، تاکنون هیچ طرحی از سوی آمریکا دریافت نکرده است.
وی با اشاره به پیمانهای استراتژیک و امنیتي امضا شده میان دو کشور گفت که روابط افغانستان و ایالات متحده آمریکا بسیار واضح و روشن است: «پیمانهای استراتژیک و امنیتی میان دو کشور وجود دارد و همکاریهای امنیتی و نظامی نیز در چارچوب همین پیمان امنیتی صورت میگیرد و بیشتر از این هیچ موضوع دیگری مورد بحث نیست. هنوز به طور رسمی چنین طرحی با حکومت افغانستان شریک نشده است.»
تجربه بلک واتر در کشورهای دیگر
بلک واتر در سال 1997 میلادی در آمریکا تأسیس شده بود و نخستین بار قرارداد خود را پس از حملهی به نام «یواساس کول» در ساحل یمن در اکتوبر 2000 میلادی منعقد کرده است.
در عراق نیز این شرکت یکی از شصت سازمان امنیتی بود که در حفاظت از تأسیسات و مقامهای رسمی، آموزش ارتش و پولیس جدید عراق و پشتیبانی از نیروهای ائتلاف فعال در آن کشور بود.
نظامیان مربوط به این سازمان خصوصی نظامی در سال 2007 میلادی، به کشتن 14 غیر نظامی در عراق متهم شدند. اکنون هرچند پرنس، شرکت بلک واتر را در سال 2010 میلادی به فروش رسانده بود و اکنون مالک شرکت دیگری است؛ اما چنین اتفاقاتی که در گذشته پیش آمده است، بی تأثیر نیست و پیشنهاد او را با بحثهای پرسشبرانگیزی روبهرو خواهد کرد.
ناکامی آمریکا در جنگ افغانستان
نظامیان آمریکایی پس از حملات یازدهم سپتمبر 2001 میلادی، در یک مأموریت جنگی وارد افغانستان شدند. پس از 16 سال جنگ، ایالات متحده آمریکا به شمول متحدانش تلفات زیادی را در این کشور متحمل شدند. پولهای زیادی از آدرس جامعه جهانی در بخشهای مختلف، بهویژه در بخش نظامی برای افغانستان به مصرف رسید. از شیوه مصرف این پولها نیز همواره انتقاد شده است. از حیف و میل پولهای پروژههای انکشافی گرفته تا کمکهای نظامی. پیش از این رییس جمهوری و رییس اجرایی نیز موجودیت فساد را در نهادهای امنیتی افغانستان تأیید کرده و در کنار اینکه نگرانی، آن را مورد انتقاد شدید نیز قرار دادهاند.
آگاهان نیز دلیل گسترش دامنهی ناامنیها در کشور را موجودیت فساد در دستگاههای امنیتی کشور و فروش تجهیزات و امکانات نظامیان افغان به گروههای مخالف دولت عنوان میدانند. اکنون در بخشهای زیادی از کشور گروههای طالبان و داعش حضور دارند. ولسوالیها نیز یکی پس از دیگری در ورطهی سقوط.  این ناکامی آمریکا در مأموریت جنگیاش در افغانستان سبب شده تا ایالات متحده استراتژی خود در قبال این کشور را مورد غور و بررسی قرار دهد.
اریک پرنس بنیانگذار شرکت خصوصی «بلک واتر» نیز همزمان با ارائهی این طرح خود گفته، مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا پذیرفتهاند که ایالات متحده در جنگ افغانستان برنده نشده و تاکنون ناکام بوده است.
ایریک پرنس گفته که هزینهی نظامی آمریکا در افغانستان «بیشتر از کل بودجهی دفاعی بریتانیا است و ادامهی چنین وضعیتی ناممکن است.
با این همه، دیده شود که رییس جمهور ترامپ طرح سپردن مأموریت جنگی آمریکا در افغانستان را شامل استراتژی جدیدش در قبال افغانستان خواهد ساخت یا نه.
الیاس طاهری