صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

انتشارات بنیاد اندیشه از چندین عنوان کتاب جدید رونمایی کرد

انتشارات بنیاد اندیشه  از چندین عنوان کتاب جدید  رونمایی کرد

انتشارات بنیاد اندیشه از چندین عنوان کتاب حقوقی و تاریخی و شمارههای جدید فصلنامههای ادبیات معاصر و اندیشه معاصر رونمایی کرد.
سخنرانان برنامه رونمایی این کتابها، بر اهمیت چاپ و نشر کتاب در کشور تاکید کردند و از فعالیتهای بنیاد اندیشه در زمینه چاپ و نشر کتاب و آثار علمی نویسندگان کشور ستایش کردند.
انتشارات بنیاد اندیشه که حدود دو سال میشود فعالیت خود را آغاز کرده، تاکنون نزدیک به 20 عنوان کتاب های علمی و درسی به نشر رسانده است. در مراسمی که به مناسبت رونمایی چندین عنوان کتاب از این انتشارات روز گذشته در دانشگاه خصوصی ابن سینا در کابل برگزار شده بود، تعداد زیادی از اندیشمندان، فرهنگیان، شاعران و دانشجویان شرکت کرده بودند. در این مراسم، عبدالله شفایی، صادق باقری و محی الدین مهدی از استادان دانشگاه سخنرانی کردند و تعدادی از شاعران نیز شعر خواندند.
صادق باقری یکی از سخنرانان این مراسم بر محدود بودن دسترسی به منابع علمی در افغانستان اشاره کرد و گفت که اکثر کتاب هایی که در افغانستان به چاپ می رسد، دسترسی نویسندگان به منابع علمی دستاول اندک است. او گفت که بیشتر مقاله ها در مجلههای ادبیات معاصر و اندیشه معاصر تحلیلی-توصیفی نوشته شده و کمتر با معیارهای علمی برابری می کند.
این استاد دانشگاه بر معیارهای علمی مقاله های تحلیلی اشاره کرد و از یک نواخت بودن منابع نیز انتقاد کرد. به گفته او، اکثر کتاب ها یا مقاله هایی که در حوزه های مختلف نوشته می شوند، منابع همسان دارند. او افزود که فهرست کردن منابع غیر معتبر در یک کتاب، نیز از اهمیت مقاله تحقیقی و کتاب علمی می کاهد و نویسندگان افغان به منابع معتبر کمتر مراجعه می کنند.
در همین حال، عبدالله شفایی از دیگر سخنرانان این مراسم از کاپی-پِست کردن کتاب های فارسی در دانشگاه های افغانستان از سوی برخی استادان و دانشجویان در کتاب های درسی و پایاننامه های شان انتقاد کرده می گوید که به کارهای علمی-تخصصی در مرکزهای علمی کمترین توجه شده است. به گفته او، نشر کتاب های جدید از سوی انتشارات بنیاد اندیشه و دیگر ناشران در کابل در سال های اخیر دست آورد خوبی است و کتاب هایی که بنیاد اندیشه به نشر رسانده است، در افغانستان دارای جایگاه علمی است.
افغانستان کمترین دست آورد علمی دارد. بارها از کاپی بودن کتاب های دانشگاه های دولتی از سوی برخی فرهنگیان انتقاد شده است. عبدالله شفایی به عنوان نمونه افزود که در دانشگاه کابل دوصدهزار دالر مصرف نوشتن ترمینولوژی حقوقی شد، اما بعدا مشخص شد که این کتاب کاپی-پِست است. مثل این، نمونه های زیادی در دانشگاه کابل وجود دارد و دانشجویان نیز پایاننامه شان را اکثر کاپی می کنند.
جدیدترین کتاب های علامه کاتب به نشر خواهد رسید
حسین حیدربیگی مسوول انتشارات بنیاد اندیشه در مصاحبه با روزنامه «افغانستانما» می گوید که مجموعه مقالات علامه فیض محمد کاتب هزاره زیر چاپ است و در آینده نزدیک به بازار عرضه خواهند شد. این مجموعه مقالات، نوشته های علامه کاتب در رابطه با تاریخ افغانستان است. قرار است این انتشارات آخرین کتاب فیض محمد کاتب هزاره را نیز در آینده به نشر برساند. این کتاب زیر نام «تاریخ وقایع و حوادث» نوشته علامه کاتب است که در دسترس این انتشارات قرار دارد.
آقای حیدربیگی گفت: «کتاب هایی که امروز به رونمایی گذاشته شده است، عبارت است از، شکار لحظه ها، مجموعه سفرنامه حسین فخری، در کشور خدادا افغانستان، نوشته ایمیل جویجکا و ترجمه یاسیر، سفرنامه من و دیار فرنگ از اسحاق فیاض» می باشد.
در کشور خداداد افغانستان، کتابی با روایت تاریخی است که سرباز فراری اسیر به افغانستان می آید و این سفرنامه را می نویسد. سفرنامه حسین فخری، شامل سفر به غزنی، ایران و کشور عربستان است.
کتاب هایی دیگری که این انتشارات از آن رونمایی کرد، شامل حقوق خانواده و حقوق حکمیت تجارتی بین المللی می شود. همچنین ششمین شماره مجله ادبیات معاصر که ویژه برای عکاسی است و هفتمین شماره اندیشه معاصر به نشر رسید.
همچنین مجموعه مقالات محمداسماعل مبلغ و کتاب دیگری زیر عنوان تحولات سیاسی افغانستان نوشته داکتر عوض علی سعادت در آینده نزدیک از سوی این انتشارات به نشر خواهد رسید.  مسوول انتشارات بنیاد اندیشه می گوید که شش جلد کتاب از حسین نایل نیز در حال تنظیم و ویرایش است که تا چند ماه دیگر به چاپ خواهد رفت.
شکایت از عدم رونق بازار کتاب در افغانستان
در حالی که در چندین سال گذشته، کتاب های زیادی در حوزه ادبیات، فرهنگ، سیاست و دیگر بخش ها به نشر رسیده است، اما هنوز هم ناشران کتاب از نبود فرهنگ کتاب خوانی شکایت دارند. عمدتا تیراژ کتاب ها در افغانستان حدود یک هزار جلد است. ناشران کتاب می گویند که اکثر کتاب ها کمتر به فروش می رسند و علاقه مندی مردم نیز به کتابخوانی کم است.
نویسندگان و ناشران با جامعه ای که بیشتر آن بی سواد اند روبرو اند. اما میزان افراد باسواد در کابل نسبت به دیگر ولایت ها فرق می کند. در چندسال گذشته، با راه یافتن جوانان به دانشگاه ها تعداد دانشآموختگان نیز بیشتر شدند و در پایتخت افغانستان افراد تحصیل کرده، فرهنگی، استادان دانشگاه و دانشجویان حضور گسترده دارند. با آن که رقم تحصیل کردگان در کابل بیشتر اند، علاقه مندی برای خرید و خواندن کتاب هنوز هم پایین است.
حسین حیدربیگی یکی از ناشران می گوید که کتابی که با تیراژ یک هزار جلد چاپ می شود، از نصف کمتر آن به فروش می رسد. او می افزاید: «از لحاظ خواننده کتاب، افغانستان تقریبا در حالت بحرانی قرار دارد. حداکثر تیراژی که در افغانستان ناشران می زنند، هزار جلد است و این هزار جلد هم نه به فروش می رسد و نه هم خوانده می شود. نهایت اش دو-سه صد جلدی به فروش برسد و خوانده شود، بیشتر از آن نخواهد بود»
به گفته او، کتاب در افغانستان «مظلوم» است و قشر تحصیل کرده و دانشجو نیز کمتر به کتاب مراجعه می کنند که یکی از عامل های عمده آن فرهنگ سازی است و کتاب خوانی به عنوان محصول ضروری زندگی مردم افغانستان قلمداد نمی شود.
اما او نسبت به آینده کتاب و کتابخوانی در افغانستان خوشبین است و می گوید که این امکان در حال حاضر وجود دارد که در سال های آینده دانشجویان و تحصیل کردگان به کتاب و کتابخوانی گرایش بیشتری داشته باشند و تیراژ نشر کتاب ها نیز بالا برود.
سردار داهی