صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سطح آلودگى هوا در شهر کابل فاجعه بار است

سطح آلودگى هوا در شهر کابل فاجعه بار است

مسوولان برخى ادارات درکابل، آلودگی هوا در شهر کابل را در کنار مشکلات امنیتی و بیکاری، یک فاجعۀ بزرگ خوانده ميگویند که روزانه ده ها تن به امراض تنفسى مصاب می شوند.
به گزارش پژواک، کمیسیون منابع طبيعی و محیط زیست ولسی جرگه، دیروز شمارى ازمقامات  ادارات ذيربط را به هدف دريافت راهکارهاى جلوگیرى ازآلودگى هوا فراخوانده بود.
رمضان جمعه زاده رئیس کمیسیون ياد شده، طى صحبتى گفت که مردم در شهر کابل برعلاوه نا امنی، بیکاری و فقر، با مشکلات جدی آلودگی هوا روبه رو اند که روزانه ده ها طفل، جوان و پیر با امراض تنفسی مصاب شده اند.
جمعه زاده؛ درحاليکه آلوده گی هوا در شهر کابل را یک مشکل جدی عنوان کرد، هشدارداد در صورتی که تدابیر جدی اتخاذ نشود، وضعیت درکابل بحرانی تر خواهد شد .
محی الدین مهدی نماینده مردم بغلان در ولسی جرگه و عضو کمیسیون یاد شده نیز گفت: «آلودگی هوا از مشکل جدى ما در شهر کابل است، حکومت مکلف است تا راه عملی و جدی را به منظور جلوگیری ازآلودگى هوا روی دست بگیرد.»
مسیح الله محبوب معین خدمات شهری شاروالی کابل که در این نشست حضور داشت، دلیل بیشتر شدن آلودگی هوا را تراکم بیش از حد نفوس، خامه بودن سرک ها، مواد سوخت و ترافیک در شهر کابل بیان کرد.
وى گفت: «شهرداری توان جلوگیری از تراکم نفوس را ندارد واحداث سرک ها هم به وقت بیشتر نیاز دارد، تنها کاری را که ما در کوتاه مدت کرده می توانیم، تعویض مواد سوخت و جلوگیری از گشت و گذار موترهای دود زا است.»
به گفته موصوف؛ درحال حاضر در ۸۵ درصد خبازی ها، حمام ها و هوتل ها ازگاز استفاده می گردد .
غلام محمد ملکیار معین مسلکی اداره ملی حفاظت محیط زیست، در این نشست پذیرفت که  تراکم سرسام آور وسايط واستفاده و مواد سوخت آلوده کننده، بيشترازهمه هوا را در شهر کابل الوده ساخته است.
اين مقام ادارۀ ملى حفاظت محيط زيست افزود تنها کارى که درکوتاه مدت می تواندسبب جلوگیری از آلوده گی هوا گردد؛ توقف کامل وسایط دود زا، محدود ساختن گشت و گذار وسایط نقلیه و تعویض مواد سوخت آلوده کننده در زمستان مى باشد .
به گفته موصوف در صورتی که حکومت در بازار مداخله کند و قیمت گاز کاهش پیدا نمايد، مردم از مواد سوخت بی کیفیت استفاده نخواهند کرد، که این کار می تواند در جلوگیری از آلودگی هوا موثر واقع شود .
ملکیار پذيرفت که هوا درشهرکابل آلوده شده است؛ اما گفت که  در سال گذشته مقدار ذرات معلق (گرد و خاک) حدود بیش از ۱۵۰۰ ملی مایکرون در فی متر مکعب هوا بود، که فعلاً این رقم به حدود ۶۵۰ ملی مایکرون در فی متر مکعب پایین آمده است. به گفته او مقدار ذرات معلق درهوا به گونۀ ستندرد ومعيارى بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ می باشد . شاه زمان میوندی رییس اداره محیط زیست نیز آلودگی هوا را در شهر کابل فاجعه بار خواند و گفت که جلوگیری از آلودگی، وظیفه یک نهاد نیست و باید همه ادارات دولتی و مردم مشترکا کار کنند.