صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

داستان یک پل نیمه‌کاره‌ در غور که هیچ‌گاه ساخته نشد

داستان یک پل نیمه‌کاره‌ در غور که هیچ‌گاه ساخته نشد

در ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور یک پل نیمهکاره بالای رودخانهی هریرود در مسیر شاهراه غور- هرات قرار دارد که دولت سالها است میخواهد این پل را بسازد.
اما با گذشت حدود هفت سال از شروع کار این پل، هنوز هم ساخت آن تکمیل نشده و در فصل بارندگی و بهار و بالا آمدن آب دریا مسافرین شاهراه غور- هرات و غور- کابل با مشکلات زیادی روبرو میشوند.
این پل در ساحه "دهن قولانی" در چهار کیلومتری مرکز ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور موقعیت دارد.
فعالان مدنی و باشندگان این ولسوالی میگویند مسئولان محلی ولایت غور و اداره ولسوالی به شمول نمایندگان مردم غور در مجلس؛ هیچ توجهی در این خصوص ندارند.
شماری از باشندگان ولسوالی لعل و سرجنگل عصر روز جمعه 15 جدی، در اعتراض به تکمیل نشدن ساخت این پل، طی یک گردهمآیی نمادین با قطع یک نوار سیاه آن را افتتاح کردند.
به گفتهی باشندگان معترض، این پل بالای یک دریای بزرگ قرار دارد و نه تنها برای مردم لعل و سرجنگل؛ بلکه برای تمامی کسانی که در مسیر شاهراه غور- هرات – کابل آمد و شد میکنند از اهمیت ویژهای برخوردار است.
ظاهر هزاره، یکی از فعالان مدنی این ولسوالی در گفتوگو با روزنامه «افغانستانما» گفت که در فصلهای بهار و زمستان عبور و مرور مردم به کلی از این منطقه قطع میشود و یا به مشکل صورت میگیرد.
معترضان ساخته نشدن این پل را به بیکفایتی نمایندگان این ولسوالی در شورای ملی نسبت میدهند و به این باورند که آنان با جنجالها و رقابتهای شخصی که دارند در برخی موارد مانع تطبیق پروژههای عام المنفعه در این ولسوالی میشوند.
باشندگان و فعالان مدنی لعل و سرجنگل با صدور قطعنامهی 5 مادهای نمایندگان شان در مجلس را مخاطب قرار داده و گفتهاند: "1. این پل یکی از مهمترین نقطهی اتصال بین مرکز غور و کابل بوده که بارها مشکلات زیادی را برای عابرین به بار آورده است و در قسمت تکمیلی ساخت آن توجه کنید. 2. پروژههای عامالمنفعه را منبع اقتصادی و سیاسی تان نسازید و زمینههای بدیل اقتصادی غیر از حق مردم مظلوم و محروم را پیدا کنید."
آنان همچنان از نمایندگان این ولسوالی خواستهاند، پروژههایی که در سطح ولسوالی لعل و سرجنگل به دلایلی نیمهکاره باقی مانده است، شرکتهای قراردادی و افراد مسئول آن باید پیدا شود تا در این باره به مردم پاسخ بگویند.
برگزار کنندههای این فعالیت نمادین هدف از افتتاح پل را جلب توجه دولت و نمایندگان مردم غور در مجلس، به اهمیت حیاتی این پل عنوان کردند.
این بار نخست نیست که از نیمهکاره بودن پروژههای انکشافی و همچنان انکشاف نامتوازن در غور انتقاد صورت میگیرد؛ بلکه در گذشته نیز شماری اعتراضات در پیوند به این مشکل راهاندازی شده است.
حدود یک ماه پیش نیز صدها تن از باشندگان این ولایت با راهاندازی یک حرکت اعتراضی زیر نام "راه و روشنی" خواهان توجه جدی سران حکومت وحدت ملی به وضعیت انکشافی این ولایت شدند.
معترضان با برپایی خیمههای تحصن در مقابل ساختمان کار والی غور و ریاست فواید عامه این ولایت خواهان ساخت سرک و ایجاد بند برق در این ولایت شدند که این اعتراضات حدود 15 روز دوام یافت. این افراد همچنان خواهان شامل شدن بودجه ساخت سرکهای مواصلاتی این ولایت با سایر ولایات خصوصاً سرک گردن دیوال (قسمتی از دهلیز شرق به غرب کشور) و بند برق پوزهلیچ در بودجه مالی سال ۱۳۹۷ شدند.
اما ریاست جمهوری هیاتی را به منظور شنیدن خواستهای مردم به آن ولایت فرستاد و پس از گفتوگو و مذاکره میان این هیات و معترضان، خیمههای تحصن برچیده شد.
از سویی هم اعتراضات به خاطر پروژههای نمیهکاره حرف تازهای نیست. سال گذشته باشندگان ولایت دایکندی نیز در پیوند به عدم ساخت "پل هجدی" در مرکز این ولایت که پنج ولسوالی دایکندی را به نیلی مرکز دایکندی وصل میکند، اعتراض کرده و با کشیدن یک پارچهی سرخ بر روی رودخانه آن را افتتاح کرده بودند.
نیمهکاره ماندن پروژههای انکشافی و ساختمانی در کشور، ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد. در بیشتر موارد نبود بودجه کافی برای تکمیل پروژههای نیمهکاره و گاهی هم موجودیت فساد میان شرکتهای قراردادی و وزارتهای سکتوری و همچنان عدم مسئولیتپذیری و فرار از پاسخدهی قراردادی ها، از دلایل اصلی نیمهکاره بودن پروژههای عامالمنفعه گفته شده است.
با این همه در بخش تمویل پروژه هایی که از بودجه داخلی کشور تمویل میشود هنوز هم نگرانیها از نبود پول کافی و متوقف شدن کار پروژهها همچنان پا برجاست.
الیاس طاهری