صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کـار پروژه تاپی در افغانستـان رسما آغاز شد

 کـار پروژه تاپی در افغانستـان رسما آغاز شد

کار پروژه انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان و پاکستان به هند، انتقال برق 500 کیلو ولت ترکمنستان به پاکستان( تاپ)، امتداد خط آهن ترکمنستان به داخل افغانستان و امتدا فایبر نوری در مسیر پروژه تاپی با حضور مقامات عالی رتبه چهار کشور، در شهر هرات در جنوب غرب کشور رسما آغاز گردید.
در مراسمی که دیروز، جمعه چهارم حوت، در تالار مولانا جلالالدین بلخی در شهر هرات برگزار شد، محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان، شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان و مبشر جاوید اکبر وزیر دولت هند در امور روابط خارجی اشتراک کردند.
رئیس جمهور غنی در سخنرانی خود در این مراسم گفت که" تاپی دسترخوان مردم را تغییر خواهد داد و مردم ما را به رفاه و آرامش میرساند و نیز زمینه افزایش عواید و کاریابی را به شهروندان ما فراهم میسازد."
او افزود که"هر افغان پروژه تاپی را از خود می داند و اطمینان می دهم که افغانستان از هیچ اقدامی در راستای عملی نمودن این پروژه کوتاهی نخواهد کرد." او گفت که مردم در کنار نیروهای امنیتی برای تامین امنیت این پروژه همکاری خواهد کرد.
او گفت، انتقال لین برق 500 کیلوولت ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان، باعث میشود که دو حوزه بزرگ اقتصادی افغانستان( هرات و قندهار) باهم وصل شوند و روشنایی را به خانههای مردم افغانستان بیاورد.
رئیس جمهور گفت که امروز هرات پیام "احیای مجدد و امید" را به منطقه میدهد و با اشاره به گذشته تاریخی شهر هرات گفت که این شهر چهار راه آسیا بوده و همچنان چهار راه آسیا باقی خواهد ماند.
او با تاکید بر تقویت همکاریهای منطقهای گفت که افغانستان میخواهد محور همکاریهای منطقهای باشد و این همکاریها" ما را از فقر به ثروت میرساند."
آقای غنی گفت که "ما هرگز اسیر گذشته نمیشویم و آینده نگر میباشیم، با هیچ کشوری دشمنی نداریم و منافع ملی برای ما اولویت دارد."
رئیس جمهور غنی از قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان، بخاطر تلاش در راستای اجرایی شدن پروژه تاپی تشکر کرد.
قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان در این مراسم گفت که پروژه تاپی و سایر پروژههای که کار آنها آغاز شده، نمونههای از همکاری میان کشورهای منطقه به شمار میرود.
او افزود که این پروژهها فرصتهای خوبی را برای ارتباطات بین ‎‌المللی در عرصه اقتصاد و تجارت، فراهم میکند و بر رشد اقتصادی افغانستان نیز تاثیر مثبت خواهد داشت.
شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان نیز بر اهمیت این پروژه تاکید کرد و گفت که با اجرایی شدن این پروژه وضعیت کشورهای منطقه تغییر خواهد کرد.
مبشر جاوید اکبر، وزیر دولت هند در امور روابط خارجی  نیز در این مراسم با اشاره به عبورش  از مرز میان افغانستان و ترکمنستان گفت: "امروز ما بدون مشکل از مرز عبور کردیم و باید ابزاری باشیم که مردم ما نیز برای تجارت و سیاحت بتوانند از این مرزها به سادگی عبور کنند."
او گفت که "نباید دیوارهای در برابر همدیگر ایجاد کنیم، زیرا اشتباههای که پدران ما کرده بودند، بهای آنرا ما میپردازیم و نباید فرزندان ما فردا، بهای اشتباههای ما را بپردازند."
آقای اکبر گفت که احیایی راه ابرشیم قدیمی با اجرای پروژه تاپی دوباره تصور میشود و تاکید کرد که دیدگاه مشترک همه باید همکاری در راستای ایجاد صلح و امنیت باشد. او گفت که هند اکنون نیاز شدید به انرژی و گاز دارد و از طرحهای همانند تاپی حمایت میکند.
پروژه انتقال خط لوله گاز از ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هندوستان در ماه دسامبر 2015 میلادی بصورت عملی آغاز شد و با ختم کار این پروژه بزرگ انتقال گاز در خاک ترکمنستان، کار آن در خاک افغانستان، دیروز رسما آغاز شد.
این پروژه بیش از 22 میلیارد دالر هزینه دارد که 7.5 میلیارد دالر هزینه خط لوله گاز و 15 میلیار دالر دیگر هزینه گاز است. طول مجموعی این خط لوله گاز 1814 کیلومتر و طول آن در داخل خاک افغانستان، 816 کیلومتر است.
این پروژه در سال 2019 میلادی تکمیل خواهد شد و افغانستان در کنار استفاده از برق و گاز، سالانه 400 میلیون دالر حق العبور دریافت خواهد کرد.