صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اداره احصائیه مرکزی: بیش از نیمی از جمعیت کشور زیر خط فقر قرار دارند

 اداره احصائیه مرکزی:  بیش از نیمی از جمعیت کشور زیر خط فقر قرار دارند

اداره احصائیه مرکزی با نشر "تحقیق وضعیت زندگی در افغانستان در سال 1395" اعلام کرد که 54.5 درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند.
این اداره ششمین تحقیقش را روز یکشنبه 16 ثور با حضور شماری از اعضای کابینه، نمایندگان بانک جهانی و اتحادیه اروپا در کابل منتشر کرد. در این تحقیق 20 شاخصه زندگی شهروندان مورد بررسی قرار گرفته است.
حسیب الله موحد، معاون مسلکی ادارهی احصائیه مرکزی هنگام ارایه این تحقیق گفت که میزان فقر نسبت به تحقیق دوره قبل، 15 درصد افزایش داشته است.
ادارهی احصائیه مرکزی خط فقر را مصرف کمتر از 2064 افغانی در ماه به ازای هر نفر مشخص کرده است.
آقای موحد افزود، 54.5 درصد جمعیت کشور کمتر از 2064 افغانی در ماه مصرف میکنند که زیر خط فقر قرار دارند. او همچنین گفت که میزان فقر در تابستان (46.3 درصد) کمتر و در زمستان (67.5 درصد) بیشتر است.
مصطفی مستور، وزیر اقتصاد که در این نشست حضور داشت افزایش فقر در کشور را نگران کننده خواند و گفت که باید این آمار به صورت درست تجزیه و تحلیل شود.
آقای مستور افزود که این تحقیق نشان میدهد که حکومت در یک بخش پیشرفتهایی داشته؛ اما در بخشهای دیگر از جمله کاهش فقر عقبگرد کرده است.
وزیر اقتصاد علت افزایش فقر را ناامنی، بیثباتی سیاسی، پس لرزههای انتخابات گذشته و عدم توازن تجارت عنوان کرد و گفت حکومت متعهد به بهبود وضعیت است. او بهبود در توازن تجارت را بهترین روش برای کاهش فقر بیان کرد.
ادارهی احصائیه مرکزی با انجام 21 هزار پرسشنامه از 34 ولایت کشور به این نتیجه دست یافته است که به گفتهی مسئولان این اداره، ضریب اطمینان آن 95 درصد است.
ادارهی مرکزی احصائیه در تحقیق خود دریافته است که 44 درصد جمعیت کشور مصؤنیت غذایی ندارند که 13 درصد آنان بسیار شدید، 14 درصد شدید و 17 درصد دیگر متوسط است.
بر اساس میانگینی که این اداره مشخص کرده، اگر کسی کمتر از 2100 کیلو کالری در روز مصرف کند، از نظر غذایی مصؤنیت ندارد.
همچنین میزان دسترسی شهروندان به آب آشامیدنی سالم از 64.8 درصد در سال 1393 خورشیدی به 61.7 درصد در سال 1395 کاهش یافته است.
حسیب الله موحد، معاون این اداره در مورد دیگر یافتههای تحقیق گفت که 24 درصد جمعیت کشور بیکار هستند.
بر اساس گفتههای او، از جمعیت زنان 41 درصد بیکار و از جمعیت مردان 18 درصد بیکار هستند.
آقای موحد همچنین  افزود که 43.3 درصد جمعیت کشور در عرصه زراعت، 19.7 درصد در عرصهی خدمات محلی و اجتماعی، 11 درصد تجارت و رستورانتداری، 8.1 درصد کارخانه، 5.8 درصد ترانسپورت و گدام، 1 درصد مالی، بیمه و یا رهنمای معاملات و کمتر از 1 درصد در عرصههای استخراج معادن، برق، گاز و آب مشغول هستند.
در این تحقیق آمده است که تقریبا 28 درصد عاید خانوارها از منبع زراعت است؛ 38 درصد خانوارها مالک زمین آبی با حد اوسط 5 جریب هستند.
تحقیق ادارهی مرکزی احصائیه همچنین نشان میدهد که 70 درصد جمعیت شهری کشور در محلههای فقیرنشین و خانههای نامناسب زندگی میکنند. 44 درصد جمعیت کشور در منزلهای مزدحم –بیشتر از 3 نفر در یک اتاق- زندگی میکنند. 13 درصد جمعیت کشور خانه شخصی ندارند.
معاون این اداره احصائیه مرکزی گفت که ۵۰ درصد مردم کشور در خانوادههای زندگی میکنند که بیشتر از ۹ نفر عضو دارد.
ادارهی احصائیه مرکزی همچنین در این تحقیق دریافته است که ۴۸ درصد جمعیت کشور را افراد زیر سن ۱۵ سال تشکیل میدهند.
نکات مثبت و رشد
در گزارش ادارهی احصائیه مرکزی هر چند اکثر شاخصهها رشد منفی داشته، اما در عرصه صحت و تعلیم تربیه نسبت به سالهای گذشته شاهد دستاوردهای حکومت هستیم.
بر اساس این گزارش، میزان حضور خالص در تعلیمات ابتدایی یک درصد افزایش؛ تعلیمات ثانوی یک درصد کاهش و تحصیلات عالی یک درصد افزایش را نشان میدهد.
این تحقیق دریافته است: میزان سطح سواد بزرگسالان و جوانان در سال 1395 نسبت به سال 1393 خورشیدی نزدیک به دو درصد افزایش داشته است.
همچنین در عرصه صحت، مراقبتهای قبل از ولادت، از 63 درصد در سالهای 2013 و 14 میلادی به 70 درصد در سال 2016 و 17 میلادی افزایش داشته است.
به نقل از تحقیق، 97.7 درصد جمعیت کشور، به یکی از منابع تولید برق –شبکه برق، جنراتور دولتی یا خصوصی، داینمو خصوصی یا محلی، برق آفتابی، بادی و یا بطری- دسترسی دارند.
گفتنی است که افغانستان در برنامهی انکشاف پایدار متعهد شده است که تا سال 2030 میلادی برای به دست آوردن سه هدف اصلی: مبارزه با فقر مطلق، مبارزه با نابرابری و بیعدالتی و حفاظت از محیط زیست تلاش کند. اما تحقیق ادارهی احصائیه مرکزی نشان میدهد که افغانستان در عرصه مبارزه با فقر تاکنون ناکام است.