صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تاجران کندهار در صادرات میوه با مشکلات مواجه اند

 تاجران کندهار در صادرات میوه با مشکلات مواجه اند

  تاجران کندهار می گویند که در بخش صادارات میوه و محصولات دیگر به پاکستان، با مشکلات مواجه اند.
تاجران درحالی از موجودیت مشکلات در عرصۀ صادرات شاکی اند که فصل پخته شدن انگور و میوه های دیگر فرا رسیده و این محصولات، بیشتر به پاکستان صادر می شود.
به گزارش پژواک، حاجی نانی آغا رئیس اتحادیه تاجران میوه تازه در کندهار گفت که فصل جمع آوری انگور و میوه های دیگر در حال فرا رسیدن است، در عرصه صادرات  آن برخی مشکلات وجود دارد که باید رفع شود.
نامبرده علاوه کرد که در ولسوالی سپین بولدک، زمانیکه موترهای مملو از میوه، آن سوی خط دیورند عبور می کنند و یا از آن طرف وارد افغانستان می شوند، تحت نام حق العبور و خاک پولی از آنها پول اخذ می شود.
موصوف علاوه کرد: "از هر موتر ۲۵۰۰ افغانی به نام حق العبور و ۱۷۰۰ افغانی تحت نام خاک پولی، پول اخذ می شود که در راستای صادرات میوه مشکلات ایجاد نموده اند."
به قول نانی آغا، این پول به گونۀ غیرقانونی اخذ می شود؛ درحالیکه بر صادارات میوه  از کشور مالیه و تکس وضع نشده است.
نامبرده گفت که مشکلات موجود درعرصه صادارت میوه ، چند روز پیش با والی کندهار نیز درمیان گذاشته شد و تاجران درمورد حل آن خواستار اقدام شدند.
این تاجر  گفت که تاجران از دولت خواستار حل این مشکلات شده و تقاضا دارند تا در عرصه صادارت میوه تسهیلات را افزایش دهد.
عبدالصمد یکتن از تاجران دیگر میوۀ خشک هم از مشکلات مشابه  یادآور شد و گفت که بسا اوقات میوه های بارشده درموتر خراب می شود، پاکستان بعد از وقت تعیین شده، برای یک الی دو ساعت دروازه را باز نگهمیدارد؛ اما وسایط بدون کدام دلیل برای مدت طولانی توقف داده می شوند و حتی اکثر اوقات برای یک روز دیگر هم توقف داده می شوند.
به قول وی، میوه ها درمجموع حین غروب آفتاب در موترها باربندی می شوند تا از فاسد شدن آن جلوگیری شود و درهمین شب، وارد مارکیت های پاکستان گردد.
وی گفت در صورت تاخیر، میوه خراب و بی ارزش می شود که با این کار، باغدار و تاجر هر دو متضرر می شوند.نامبرده همچنان از پاکستان خواست که در فصل جمع آوری حاصلات از عدم مشکل آفرینی اطمینان دهد؛ زیرا سال های گذشته در جریان صادرات میوه، بدون دلیل برای روزهای مدیدی دروازه را مسدود می کرد، که از این ناحیه به تاجران خسارات مالی هنگفت وارد ميشد.
اما عبدالصمد گفت که تاکنون دراین عرصه کدام مشکل را مشاهده نکرده است و از جانب دیگر پاکستان بر میوه تازۀ افغانستان  ۵۰ درصد محصول را کاهش داده است.
به قول وی، سال گذشته پاکستان از یک موتر میوه ۱۲۰ هزار کلدار محصول اخذ می کرد؛ اما امسال نصف آن یعنی ۶۰ هزار کلدار اخذ می کند.
موصوف افزود که فصل جمع آوری انگور درکندهار تازه آغازشده است و هر روز ۷ الی ۸ موتر انگور به پاکستان انتقال می شود که  به این تعداد  وسایط ، هر روز یک یک واسطه افزوده خواهد شد.
عبدالباقی بینا رییس اتاق تجارت کندهار، مشکلات نامبرده تاجران را تاييد کرد و گفت  که چند روز پیش مشکلات یادشدۀ تاجران را با اداره ولایتی کندهار درمیان گذاشته است.
موصوف علاوه کرد والی کندهار تعهد سپرده که مشکلات را رفع می سازد و تسهیلات در عرصه صادرات را افزایش می دهد.
نامبرده افزود که والی در مورد جلوگیری از اخذ پول غیرقانونی تعهد سپرده و اذعان کرده که درمورد تحقیقات صورت خواهد گرفت؛ تا درمورد چگونگی اخذ این پول و افرادی دخیل درآن معلومات به دست آید.
به قول وی، مسئولین اتاق تجارت در عین حال با قونسل پاکستان نیز در مورد گفتگو نموده و آنها نیز تعهد سپرده که جانب پاکستان دروازه را برای یک الی دو ساعت بیشتر از وقت تعیین شده، باز نگه خواهد داشت؛ تا تاجران افغان در جریان صادرات میوه به این کشور با مشکل مواجه نشوند.
بینا گفت که آنها توقع دارند تا پاکستان بر تعهداتش پا برجا باشد و در برابر صادرات میوه مشکل آفرینی نکند.
نامبرده از آغاز صادرات انگور، از طریق دهلیز هوایی هند- افغانستان نیز خبر داد و گفت که چند روز پیش، رییس هوانوردی افغانستان به کندهار سفر کرده  و به آنها تعهد سپرده بود که ازکندهار نه تنها به هند، بلکه به عربستان سعودی، امارات و کشورهای دیگر عربی میوه صادر خواهد شد.
موصوف گفت که بعد از تاریخ اول اسد سال جاری، تاجران حاضراند تا هر هفته ۴۰ تُن میوه را آماده کنند و هر هفته از طریق طیاره کارگو به هند انتقال شود.
به گفته وی، این بار قراداد طیارات کارگو، با شرکت هوایی کام ایر صورت گرفته است و قرار است که پروازهای آن نسبت به سال پار منظم باشد تا تاجران بتوانند به پیمانه وسیع، محصولات و میوه های شان را از طریق هوا به هندوستان صادرکنند.