صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جنرال دوستم فردا وارد کابل می‌شود

 جنرال دوستم فردا وارد کابل می‌شود

نزدیکان جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری افغانستان میگویند قرار است فردا یکشنبه، آقای دوستم از ترکیه به افغانستان برگردد.
به گزارش بی بی سی، عنایتالله بابر فرهمند رئیس دفتر آقای دوستم گفته مذاکراتی که درباره نحوه بازگشت آقای دوستم برای مدت دو هفته در انقره جریان داشت حالا ثمر داده داده است.
یکی از شرایط جنرال دوستم برای بازگشتن، برخورداری از صلاحیتهای کاری و رهایی نظامالدین قیصاری بود.
جنرال دوستم سال گذشته "برای مداوا" به ترکیه رفت و به دلیل "مخالفت با حضورش در دولت" نتوانست به کشور برگردد.
یک بار به طیاره حامل او که قصد فرود به میدان هوایی مزارشریف در شمال کشور را داشت، اجازه فرود داده نشد و معاون ریاست جمهوری به ترکیه برگشت و همانجا ماند.
جنرال دوستم متهم به آزار جنسی احمد ایشچی از چهرههای سرشناس شمال است و لوی سارنوالی خواهان محاکمه عاملان آزار جنسی شده اما دفتر آقای دوستم اتهامهای وارد شده از سوی آقای ایشچی را نپذیرفته و طرفدارانش نیز گفته اند این پرونده سیاسی است و با هدف تضعیف آقای دوستم تشکیل شده است.
جنرال دوستم در ولایت فاریاب در شمال کشور نظامالدین قیصاری از فرماندهان بانفوذ محلی را نماینده خود تعیین کرده بود. سمت رسمی آقای قیصاری فرماندهی پولیس در ولسوالی قیصار بود اما او به فرمانده نیروهای "خیزش مردمی" ضد طالبان در سراسر ولایت فاریاب بدل شده بود.
در دو سال گذشته که چندین بار بیم سقوط فاریاب به دست طالبان به میان آمد، آقای قیصاری در همکاری با نیروهای دولتی و حتی گاهی بدون برخورداری از کمک آنان توانست بخشهایی از آن ولایت را از وجود طالبان پاکسازی کند.
این فرمانده که میگفت ۷ هزار مرد مسلح در اختیار دارد، از نحوه عملکرد نیروهای دولتی بر ضد طالبان رضایت نداشت و پیوسته مسئولان محلی و حتی دولت مرکزی را متهم به نادیده گرفتن تهدیدات طالبان میکرد.
این فرمانده سرانجام عصر روز ۱۱ سرطان همراه با ۲۷ تن از نگهبانانش در محوطه یکی لواهای قول اردوی شاهین  در میمنه مرکز فاریاب دستگیر و به کابل منتقل شد.
فردای روزی که آقای قیصاری دستگیر شد طرفداران او در فاریاب دست به تظاهرات زدند و در روز دوم تظاهرات ساختمان ولایت را به آتش کشیدند. دولت مرکزی برای فایق آمدن به اوضاع، نقیب الله فایق از نزدیکان جنرال دوستم را به عنوان والی جدید فاریاب به آنجا فرستاد اما اعتراضات خاموش نشد.
انتشار تصاویر ویدیویی که جریان بازداشت افراد آقای قیصاری و بدرفتاری با آنان را نشان میداد، آتش خشم معترضان را شعلهورتر کرد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز خواهان پیگیری این بدرفتاریها شد و دامنه اعتراضها به زودی ولایتهای جوزجان و سرپل را هم فراگرفت و رفته رفته به یازده ولایت رسید.
ولایتهای فاریاب، سرپل، جوزجان، بلخ، سمنگان، بغلان، بدخشان، تخار، بادغیس، کابل و هرات شاهد اعتراضاتی بود که طرفداران جنرال دوستم برپا کردند و در برخی ولایتها در سراسر این مدت تظاهرات همه روزه جریان داشته است.
خواستهای اصلی معترضان
رها شدن نظامالدین قیصاری و بازگشتن جنرال دوستم از ترکیه به افغانستان دو خواست اصلی معترضان در تمامی این شهرها است.
معترضان خشمگین شعارهایی علیه محمد اشرف غنی رئیس جمهور هم سردادند و در ولایت بلخ و جوزجان عکس او را از ورودی شهر پایین کشیدند و در مواردی هم عکسهای رئیس جمهور را به آتش افگندند.
بستن مرزهای تجاری
معترضان با بستن مرزهای تجاری حیرتان در مرز ازبکستان، آقینه در مرز ترکمنستان و شیرخان در مرز تاجیکستان باعث وارد آمدن خسارات هنگفت مالی برای بازرگانان شد.
رئیس اتاق تجارت بلخ گفته است که تنها بسته ماندن حیرتان و آقینه روزانه یک میلیون دالر به بازرگانان زیان مالی میرساند. معترضان گفته اند تا زمانی که به خواستهای شان پاسخ مثبت داده نشده به اعتراضات خود ادامه خواهند داد. مسئولان در کابل گفته اند که مسدود ماندن گمرکها باعث رونما شدن افزایش در بهای مواد خوراکی و نفت نیز شده است.
بندر حیرتان در سه روز گذشته و بندر آقینه در شانزده  روز گذشته مسدود بوده است اما گزارش شده که بندر شیرخان دیروز (جمعه) بسته شده است.
بستن دفاتر دولتی
معترضان در پنج ولایت دفاتر کمیسیون انتخابات را بسته اند و در سمنگان حتی دفتر والی را که مهمترین مرجع قدرت دولتی است بستند.
در ولایتهای بغلان، تخار، سمنگان، جوزجان، سرپل و فاریاب دفاتر انتخابات به دست معترضان مسدود شده است و این در حالی است که قرار است در کمتر سه ماه انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی برگزار شود.