صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مسئولان: 14 درصد جمعیت بامیان به مواد مخدر معتاد شده‌اند

مسئولان: 14 درصد جمعیت بامیان به مواد مخدر معتاد شده‌اند

مسئولان در اداره مبارزه با مواد مخدر ولايت باميان، با ابراز نگرانى از افزايش معتادان مواد مخدر مى گويند که حداقل ١٤ درصد از جمعيت اين ولايت، معتاد به مواد مخدر هستند.
به گزارش پژواک، حسین آقا نظری رئيس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان گفت باوجود اینکه اين ولايت عارى از کشت کوکناراست؛ اما در مسیر رفت و برگشت مواد مخدر قرار دارد و راه امنی برای ترانزیت مواد مخدر به شمار میرود و این موضوع تاثیر مستقیم بالای افزایش معتادین دارد.
او افزود که متاسفانه بیشترین استفاده کنندگان مواد مخدر در ولایت بامیان، در ولسوالی ورس اين ولايت هستند که حتی شماری از آنها، زنان و کودکان اند.
وی افزود: "در منطقه شیوقل ولسوالی ورس اکثریت خانواده ها مبتلا به اعتیاد شده اند؛ به قسمی که زنان و اطفال آنان نیز متأثر از مواد مخدر شدهاند وبسیاری از آنان به صف معتادان پیوسته اند."
نظرى گفت که براساس گزارش هاى رسيده، در منطقه شیوقل ولسوالى ورس در برخى موارد معلمين مکاتب در حضور دانش آموزان، از مواد مخدر استفاده کرده اند و حتى برخى عالمان دين دراين منطقه به مواد مخدر معتاد شده اند.
رئيس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان گفت که در منطقه شیو قل، بیش از هفت صد طفل معتاد شده و  روز به روز اعتیاد در رقم اطفال معتاد به مواد مخدر در اين ولسوالى بيشتر مى شود.
وی افزود که محموله های مواد مخدر، از بازار "پلاس" ولسوالی میرامور ولايت دايکندى، از طریق ولسوالی هاى ورس، پنجاب و یکاولنگ به طرف سمنگان ترانزیت میشود، که منطقه شیوقل ورس در نزدیکی بازار پلاس قرار گرفته و دراين بازار و منطقه شيوقل، مواد مخدر بصورت آزاد خرید و فروش مى شود .
رئيس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان گفت که در منطقه شیوقل، تعدادی از عالمان دین اگر از آدرس دینی حرام بودن استفاده از مواد مخدر را تبلیغ می کنند، مورد تمسخر قرار می گیرند و یا توسط خرده فروشان مواد مخدر تهدید می شوند واستفاده از مواد مخدر، تبدیل به یک معضل کلان اجتماعی شده است .
او علاوه کردکه حتی در منطقه شیوقل ورس، وقتی کارگر می خواهد کار کند مزدش مواد مخدر داده می شود و این وضعیت بسیار خطرناک و نامطلوب است؛ اين مقام اداره مبارزه با مواد مخدر ولايت باميان گفت که عواملى چون دسترسی آزاد به مواد مخدر، فقر و بیکاری از جمله عواملی است که اعتیاد را دراين ولايت بیشتر ساخته است.
رئيس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان، آمار دقيق معتادان مواد مخدر دراين ولايت را به دست نداد؛ اما گفت: "بصورت دقیق نمی توانیم آمار ارائه کنيم؛ اما بصورت فیصدی تقریبا ١٤ فیصد جمعیت باميان به مواد مخدر معتاد اند."
براساس احصاييه سال ١٣٩٧، نفوس ولايت باميان ٤٧٨،٤٢٣ نفر تخمين زده شده است که  ١٤ فيصد آن نزديک به ٦٧ هزار نفر مى شود.
مسئولان در رياست مبارزه با مواد مخدر ولايت باميان مى گويند که دراين ولايت، دو شفاخانه تداوی معتادین وجود دارد که هرکدام ۲۰ بستر بوده و این مراکز پاسخگوی معتادین در بامیان نمى باشند.
به گفته اين مسئولان، حد اقل برای هرولسوالی یک مرکز تداوی و برای مرکز بامیان نیز یک شفاخانه ۱۰۰ بستر برای معتادین نیاز است.
دفتر ولایتی کمیسیون حقوق بشر بامیان نیز از وضعیت معتادان دراین ولایت نگران است.
حوا صادقی مسئول بخش حمایت از حقوق اشخاص دارای معلولیت و نظارت برمراکز درمانى دفتر کميسيون حقوق بشر در ولايت باميان گفت که کميسیون شدیدا نگران موضوع قاچاق، استفاده و ترانزیت مواد مخدر در بامیان است .
وی افزود:"طبق سروی که کميسیون حقوق بشر از معتادان در ولسوالی ورس بامیان داشته، نشان می دهد که به دلیل معتاد بودن مرد خانه، اکثريت و يا تمامى اعضاى برخى خانواده ها دراين ولسوالى معتاد به مواد مخدر شده اند."
وی افزودکه کمبود مراکز تداوی معتادین  به خصوص مراکز تداوی برای زنان و اطفال، بخش دیگری از نگرانی کميسیون می باشد و در ولایت بامیان مراکز تداوى اختصاصى براى معتادان زنان و اطفال وجود ندارد.
ازسويى هم رياست مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان، پوليس را در امر مبارزه با اين پديده به ضعف متهم مى کند.
اما حمیدالله لیاقت معاون قوماندانی امنیه بامیان گفت که مدیریت مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان، سال قبل تاسيس شد و فعلا در این مدیریت فقط چهار تا پنج تن کار می کنند وتوانايى کنترول تمام راه ها را ندارند، که قاچاقچيان و خرده فروشان را کنترول نمایند.