صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

درمان از راه دور؛ پانزده شفاخانه کشور از طریق فایبر نوری با هم وصل می‌شود

درمان از راه دور؛ پانزده شفاخانه کشور از طریق فایبر نوری با هم وصل می‌شود

وزارت صحت عامه در نظر دارد با همکاری ادارهی تنظیم خدمات مخابراتی (اترا) به منظور درمان از راه دور، پانزده شفاخانه کشور را از طریق فایبر نوری تا دو سال آینده با هم وصل کند.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه روز یکشنبه 7 اسد، در یک نشست خبری در کابل گفت که درمان از راه دور با وصل سازی شفاخانهها با هم، یک گام مهم در راستای دسترسی بیماران به خدمات صحی، تشیخص بیماری و آموزش داکتران است.
آقای فیروز افزود که در مرحله اول این پروژه، دو شفاخانه در سمنگان و پکتیکا به شفاخانه جمهوریت وصل میشود و بعد در مدت دو سال، 15 شفاخانه با هم وصل میشود.
به گفتهی او، با استفاده از این تکنالوژی، بیماران حتی در نقاط دور دست کشور نیز درمان میشوند، بدون آن که نیاز باشد در شفاخانههای مرکز یا ولایات کشور سرگردان شوند.
وزارت صحت عامه میگوید که با استفاده از این تکنالوژی میتوان بیماری را از راه دور تشخیص داد، به پزشکان و بیماران مشوره داد، بیماران را از راه دور درمان کرد و همچنین شفاخانهها با همدیگر تبادل تجربه ، پیشرفت و گزارشهای علمی را کنند.
وزیر صحت با اشاره به این که سالانه حدود ۳۰۰ میلیون دالر از پول شهروندان به خاطر تداوی در شفاخانههای بیرون از کشور هزینه می شود، گفت: استفاده از تکنالوژی تداوی از راه دور، افزون بر آن که کیفیت تداوی در شفاخانههای ولایات و ولسوالیها را بالا میبرد، با وصل شدن شفاخانههای مرکز با شفاخانههای مشهور کشورهای منطقه، زمینه برای تداوی هر نوع بیماری در داخل کشور فراهم خواهد کرد تا بیماران با هزینه کمتر و در زمان اندک، تشخیص و تداوی شوند.
هزینهی این پروژه با هزینه سه میلیون دالر است و توسط اداره تنظیم خدمات مخابراتی پرداخت میشود در جریان سه سال تطبیق خواهد شد.
در همین حال محمد نجیب عزیزی رئیس ادارهی تنظیم خدمات مخابراتی (اترا) گفت: در مرحله نخست  تطبیق این پروژه شفاخانه جمهوریت را با شفاخانههای دو ولسوالی شرنه پکتیکا و ایبک ولایت سمنگان پیوند میدهد و در مرحله بعد شفاخانههای 15 ولایت در دو سال آینده باهم وصل خواهد شد.
آقای عزیزی افزود که در مرحله اول، این پروژه به صورت آزمایشی انجام میشود و در صورتی که جواب خوبی داد، تمامی شفاخانههای کشور با این تکنالوژی مجهز میشود.
وزارت صحت عامه نیز میگوید که برای سودمندی و کارایی بیشتر و بهتر برنامهی طبابت از راه و تکنولوژی معلوماتی، پلانها و راهکارهای مشخصی را طرح و اجرا میکند.
این اقدام وزارت صحت عامه و اداره اترا در حالی انجام میشود که شماری از شفاخانههای خصوصی کشور با شفاخانههای خارجی از طریق انترنت با هم وصل هستند و تبادل اطلاعات میکنند.
وزیر صحت عامه اما میگوید که این شفاخانه از طریق نرم افزارهای بسیار ساده این کار را میکنند و کارایی برنامهای که اکنون وزارت صحت روی دست گرفته است را ندارد.
درمان از راه دور روزنهی امید برای شهروندان مناطق صعبالعبور
چهار دهه جنگ، ویرانی و تخریب زیربناها از یک سو و نبود امکانات و راههای صعبالعبور در کشور باعث میشود که سالانه صدها تن به شفاخانه دسترسی پیدا نکنند و یا اینکه در مسیر راه جان دهند.
اکنون این تکنالوژی این امکان  را برای شهروندانی که در ولایتهای دور افتاده و صعبالعبوری مثل: بدخشان، دایکندی، ارزگان، غور و بادغیس، فراهم می کند تا به خدمات صحی راحتر دست یابند.
وزارت صحت عامه امیدوار است که این تکنالوژی سودمندی خوبی داشته باشد تا دو سال بعد از مرحله آزمایشی تمامی شفاخانههای کشور را با این سیستم مجهز میکند.