صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزیر خارجه: دروازی نقش مهمی در مشروطیت و استقلال افغانستان بازی کرد

وزیر خارجه: دروازی نقش مهمی در مشروطیت و استقلال افغانستان بازی کرد

صلاح الدین ربانی، وزیر امور خارجه کشور در در سیمینار بزرگ داشت از کارنامه و فعالیتهای محمد ولی خان دروازی، دومین وزیر خارجه کشور، گفت که او نقش مهمی در مشروطیت و استقلال افغانستان بازی کرده است.
این سمینار روز یکشنبه 14 اسد با حضور مقامهای دولتی، اعضای شورای ملی و شماری از مقامهای دیپلماتیک در وزارت خارجه برگزار شد.
آقای ربانی گفت که محمد ولی خان دروازی شخصی دانشمند، عدالتخواه و مشروطهخواه بود. او افزود که محمد ولی خان دروازی به عنوان رئیس هیأت سیار دیپلماتیک برای استقلال افغانستان نیز ایفای وظیفه کرده اما مورد بیمهریهایی قرار گرفت.
او افزود که دشمنان مشروطیت و جمهوریت، 89 سال پیش، محمد ولی خان دروازی را محکوم به زندان کردند و سپس او را کشتند.
سرپرست وزارت خارجه همچنین گفت که امان الله خان، هنگامی که محمد ولی خان دروازی به زندان افتاد، به شدت از او دفاع کرد، چون او چهره درخشان مشروطه خواهی بود.
محمد ولی خان دروازی، 135 سال پیش، در ولسوالی درواز ولایت بدخشان به دنیا آمد و شش ساله بود که خانوادهاش به کابل کوچید.
او در کابل به تحصیل و آموزش پرداخت و در برههای از زمان شاگرد علامه فیض محمد کاتب هزاره نیز بود و صرف و نحوه را در نزد وی آموخت.
محمد ولی خان دروازی، هنگامی که بعد از محمود طرزی به عنوان دومین وزیر خارجه کشور منسوب شد، برای اعتماد سازی میان افغانستان و کشورهای دیگر تلاش کرد.
عبدالله عبدالله  رئیس اجراییه حکومت وحدت ملی نیز در سخنانی در این سیمینار گفت: محمد ولی خان دروازی، معارف را مادر ترقی در کشور میدانست و در سفرهایش به کشورهای اروپایی روی گسترش معارف در افغانستان گفتگو میکرد.
آقای عبدالله همچنین افزود که محمد ولی دروازی، علاوه بر اینکه سیاستمدار بود، مرد جنگ نیز بود.
به گفتهی او، آنچه که محمد ولی خان دروازی را در تاریخ کشور ماندگار کرده، پستهای حکومتی وی نیست بلکه مقاومت و پایداریاش در به ثمر نشاندن ارزشهایی بود که به آنها باور داشت.
رئیس اجرائیه به صورت تلویحی به احزاب سیاسی کشور گفت که باید از شخصیت و سرنوشت زندگی دروازی درس بگیرند و استقامت و پایداری داشته باشند.
عبدالولی دروازی، نواسه محمد ولی دروازی نیز بر اشتیاق پدرکلانش به معارف و تحصیل شهروندان اشاره کرد و گفت که او در اکثر سفرهای خارجی به دنبال توسعه معارف در کشور بود.
او افزود که در سفری که به اروپا داشت، با مقامهای فرانسوی و آلمانی، گفتگوهایی انجام داد که به نوعی بنیانگذار لیسه ملالی و استقلال محسوب میشود.
محمد ولی خان دروازی فرزند شاه ابوالفیض، یکی از خانهای ولسوالی درواز بدخشان بود که در سال ۱۲۷۰ هجری در آن ولسوالی متولد شد.
 او به عنوان وزیر خارجه، وزیر حربیه و نایبالسلطنه غازی امانالله خان ایفای وظیفه کرد و به عنوان سفیر سیار هیئت دیپلماتیک مستقل امانی برای اولین بار روابط سیاسی افغانستان را با جهان به عنوان یک کشور مستقل و آزاد تامین کرد و به کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی سفر کرد تا هویت ملی، استقلال و آزادی افغانستان را معرفی کند.
گفتنی است که در این سمینار، عکس او به عنوان تمبر پُستی به صورت رسمی وارد نظام پستی کشور شد.