صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کارشناسان: اختلاف با رئیس جمهور، دلیل استعفای اتمر نیست

کارشناسان:  اختلاف با رئیس جمهور، دلیل استعفای اتمر نیست

شماری از کارشناسان بر این باورند که اختلافات با محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور نمیتواند دلیل استعفای حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی کشور باشد.
حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی کشور، روز شنبه (3 سنبله) استعفا کرد و محمد اشرف غنی رئیس جمهوری، استعفای او را قبول کرد. آقای اتمر دلیل استعفایش را اختلافات جدی که با سیاستها و روشهای سطح رهبری دولت در عرصه حفظ و تحکیم وحدت و اجماع ملی، تأمین صلح و امنیت، مدیریت سیاسی و امور انتخابات، حکومتداری خوب و تحکیم روابط منطقوی و بینالمللی کشور در ماههای اخیر عنوان کرده بود.
یک استاد دانشگاه بدون ذکر نامش در مورد علت استعفای آقای اتمر به روزنامهی افغانستان گفت: "سطح اختلافات چندان جدی نیست و امکان داشتن اختلاف بسیار کم است و اگر هم اختلافی باشد سر ناامنیهای روزهای اخیر است."
او همچنین علاوه کرد که ممکن است آمادگی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده دلیل اصلی استعفای آقای اتمر باشد. کمیسیون مستقل انتخابات، پیشتر اعلام کرده بود که انتخابات ریاست جمهوری را 31 حمل سال 1398 خورشیدی برگزار میکند.
جنرال عتیق الله امرخیل، کارشناس مسایل نظامی نیز در این مورد به روزنامهی افغانستانما گفت که خسته شدن از کار و یا انتخابات میتواند علت استعفای آقای اتمر باشد. او بروز اختلافات را نیز علت استعفا دانست.
شماری دیگر از کارشناسان نیز در گفتگو با سایر رسانهها درج اختلافات با رئیس جمهوری را یک موضوع سیاسی خواندهاند و بیشتر بر تمرکز آقای اتمر به انتخابات عنوان کردهاند.
با این وجود اما آقای امرخیل استعفای اتمر را یک "ضایعه" خواند و افزود که او یک انسان با تجربه بود و کارکردش در چند نهاد امنیتی در سالهای گذشته و چهار سال در سمت مشاور امنیت ملی، در شرایط کنونی مثمر ثمر بود.
او اشارهای به انتخاب حمدالله محب به عنوان مشاور امنیت ملی نکرد؛ اما گفت که رفتن اتمر به این معنا نیست که فرد بعدی نتواند وضعیت را مدیریت کند و در کشور بحران خلق شود.
اما شماری دیگر از کارشناسان، بر این باورند که آقای محب در حد آقای اتمر توانایی ندارد و نمیتواند به اندازهی او بین نهادهای امنیتی و کشورهای منطقه ارتباط برقرار کند.
استاد دانشگاه مذکور در قسمتی دیگر از سخنان خود گفت که حنیف اتمر شناخت دقیقی از نهادهای امنیتی، گروهها تروریستی و پناهگاههایشان داشت که این تجربهها را مشاور کنونی ندارد.
این استاد دانشگاه با اشاره به سفرهای آقای اتمر به کشورهای روسیه، چین و ایران، گفت که این سفرها تعاملات خوبی در منطقه به وجود آورد که به نفع کشور است.
او در ادامه اضافه کرد که آقای محب این تجربهها را ندارد و نمیتواند با توجه به توانایی آقای اتمر، بحران را مدیریت کند. او سابقه کار در نهادهای امنیتی را ندارد.
حمدالله محب، سفیر پیشین کشور در امریکا صبح روز یکشنبه 4 سنبله توسط رئیس جمهور به عنوان مشاور امنیت ملی برگزیده شد. او لیسانس کمپیوتر از انگلستان دارد.
استعفای جمعی سه مقام امنیتی
طارق شاه بهرامی وزیر دفاع، ویس احمد برمک وزیر داخله و معصوم استانکزی رئیس عمومی امنیت ملی به یکبارگی استعفا نامهیشان را به رئیس جمهوری ارایه کردند که مورد قبول آقای غنی قرار نگرفت.
استاد دانشگاه مذکور بر این باور است که استعفای گروهی سه مقام ارشد امنیتی، در تبانی با آقای اتمر صورت گرفته است. او گفت که آقای اتمر در طول حکومت وحدت ملی، حمایتهای ویژهای از آقای بهرامی کرد تا او را به سمت وزارت دفاع رساند. او بر این باور است که آقای استانکزی و برمک نیز مورد حمایت آقای اتمر بودهاند.
این استاد دانشگاه در قسمتی دیگر از سخنانش به حضور زلمی خلیل زاد در افغانستان اشاره کرد، و گفت که استعفای مقامهای ارشد امنیتی ممکن است به حمایتهای بینالمللی نیز مرتبط باشد. به گفتهی او، اتمر مورد حمایت انگلستان است و حمدالله محب مورد حمایت زلمی خلیلزاد و امریکا است.
عتیق الله امرخیل اما با انتقاد از استعفای گروهی و پذیرفته نشدن آن توسط رئیس جمهور، گفت که این افراد (مقامهای امنیتی) نباید استعفا میدادند حالا که استعفا دادند باید رئیس جمهور قبول میکرد.
آقای امرخیل گفت که در کشور "قطح الرجال" نیامده است و باید استعفای این افراد قبول میشد تا برای کارمندان و افراد زیر دست سوال خلق نمیشد که چرا استعفایشان قبول نشد.
او خاطرنشان کرد که وزارتهای زیادی طی عمر حکومت وحدت ملی وزیرانش تغییر کردند و اگر برای این نهادها هم تغییر به وجود میآمد، مشکلی خلق نمیشد.
اما استاد دانشگاه، بر این باور است که قبولی استعفای این افراد، نهادهای امنیتی را در یک خلاء قرار میداد و شرایط را حادتر میکرد. او گفت که هر رئیس جمهور دیگری هم می بود در چنین شرایطی استعفا را قبول نمیکرد. ارگ نیز در خبرنامهای نوشته است که استعفای مقامهای ارشد امنیتی پذیرفته نشده است و رئیس جمهور برای بهبود وضعیت به آنان مشورت داده است.