صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

به دور از نگرانی‌ها؛ شهروندان در میان شور و شوق مبارزات انتخاباتی گم شدند

 به دور از نگرانی‌ها؛ شهروندان در میان شور و شوق مبارزات انتخاباتی گم شدند

مبارزات انتخابات مجلس با سپری شدن روز پنجم میزان آغاز شد؛ حدود 2560 نامزد که بیش از 400 تن آنان زن هستند، برای احراز 250 کرسی مجلس، مبارزات خود را در نقاط مختلف کشور آغاز کردند.
شهروندان کابلی نیز صبح روز جمعه (6 میزان) وقتی از خواب بیدار شدند، چهره شهر را دگرگون دیدند: هزاران پوستر، بنر و بیلبورد در گوشه و کنار شهر نصب شده بود.
اکنون با گذشت دو روز، میزان تبلیغات بیشتر شده است. شهروندان و نامزدان انتخابات مجلس بدون توجه به تهدیدات تروریستان و شفاف نبودن روند برگزاری انتخابات، با شور و شوق به مبارزه خود ادامه میدهند.
حدود 800 تن تنها از ولایت کابل خود را برای احراز کرسی مجلس نمایندگان نامزد کردهاند و تا 26 میزان با همدیگر مبارزه خواهند کرد.
محمد عارف حیدری، یکی از نامزدان انتخابات پیشرو، از ولایت کابل است که برای احراز کرسی مجلس، مبارزات انتخاباتی خود را آغاز کرده است.
آقای حیدری مبارزات انتخاباتی را زیبایی دموکراسی عنوان کرد. او به روزنامه افغانستانما گفت که پیش از این انتقال قدرت با زور و یا بدون اشتراک مردم انجام میشد؛ اما اکنون کاروزار انتخاباتی به شهروندان در جوامع دموکراتیک، حس اشتراک در قدرت را میدهد و آنان به این باور میرساند که سرنوشتشان در دست خودشان است.
او به نظامهای پادشاهی و توتالیتر/تک حزبی اشاره کرد و افزود که ما این دورهها را گذراندیم و دل خوشی از آن نداریم، حال باید به دموکراسی پایبند باشیم و با شور و شوق فراوان در آن اشتراک کنیم و از هیچ نوع تهدیدی نترسیم.
شورشیان وابسته به گروه طالبان، پیش از این بارها اعلام کرده کرده بودند که انتخابات را هدف قرار خواهند و مانع برگزاری آن خواهند شد. اما حکومت با تمرکز بیشتر درصدد سرکوب حملات شورشیان است. در انتخابات گذشته نیز شماری از کسانی که رای داده بودند، انگشتانشان توسط شورشیان قطع شده بود.
با وجود این تهدیدات، شهروندان نیز به صورت گستردهای در مبارزات انتخاباتی، با نامزدان برای پیروزی در انتخابات همکاری میکنند.
مجتبی رحمتی، عضو ستاد انتخاباتی حاجی علی میرزایی است، او به روزنامه افغانستانما گفت که اگر تهدیدات بر ما اثر کند و ما در خانه بنشینیم، سرنوشتمان را دیگران خواهد نوشت.
او علاوه کرد، هر کسی که نمیخواهد سرنوشتش به دست دیگران نوشته شود، باید در صحنه باشد و برای شخصی که اصلاح است، رای بدهد و کمپاین کند. عبدالله احمدی، با خرسندی از روند برگزاری انتخابات مجلس، در صفحه فیسبوکش از مردم خواسته که در این فرآیند دموکراتیک شرکت کنند و به فردی رای بدهند که تحصیل کرده و صادق باشد و برای تغییر در زندگی مردم تلاش کند.
آقای احمدی افزود، بدون شک اگر مردم به افراد و اشخاص هدفمند و با برنامه رای دهند مجلس بعدی مظهر اراده مردم خواهند بود و شاهد یک مجلس قوی، پاسخگو، قدرتمند و قانونمند خواهیم بود . او از مردم خواسته که از تجربههای تلخ گذشته عبرت بگیرند و به زورمندان، زورگویان، مافیا و کسانیکه در صدد میراثی کردن قدرت هستند رای ندهند.
اما شماری دیگر از شهروندان میگویند که به شفاف بودن انتخابات پیش رو شک دارند و در انتخابات شرکت نمیکنند. بصیر بیتا، فعال مدنی پیش از این به روزنامه افغانستانما گفته بود که به دلیل شفاف نبودن پروسه در انتخابات شرکت نمیکند. کمیسیون مستقل انتخابات، در پی اعتراض احزاب و جریانهای سیاسی، مشروط به حمایت مالی توسط حکومت، وعده داده است که انتخابات را با روش بایومتریک برگزار کند.
مسئولان این کمیسیون گفتهاند از ۲۲ هزار دستگاه بایومتریک وعده داده شده که ساخت آلمان است، تاکنون تنها ۴۴۰۰ دستگاه بایومتریک در اختیار کمیسیون گذاشته شده است. این کمیسیون همچنین گفته است که در صورت نرسیدن دستگاههای بیومتریک، انتخابات مجلس نمایندگان با همان سیستم قبلی برگزار خواهد شد.
متخلفان جریمه شدند
با آغاز مبارزات انتخاباتی، کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی اعلام کرده است که شماری از نامزدان پیش از وقت در فضای مجازی مبارزات خود را آغاز کرده بودند که جریمه شدند.
این کمیسیون گفته است که شش نامزد را به دلیل تخلف در کارزارهای انتخاباتی جریمه شده است. جریمههای که برای متخلفان در نظر گرفته شده بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ دالر است.
رفیع صدیقی رئیس کمیته رسانههای کمیسیون انتخابات افغانستان روز جمعه با آغاز مبارزات انتخاباتی، در یک نشست خبری در کابل گفت که تیمهای نظارتی سیار آنها از نیمه شب گذشته، جریان آغاز مبارزات انتخاباتی را در کابل نظارت و متخلفان را شناسایی کردهاند.
آقای صدیقی از نامزدان خواست از لایحه مبارزات انتخاباتی سر پیچی نکنند، در غیر آن به تناسب تخلف و تخطی که مرتکب میشوند، با آنها برخورد میشود. این کمیسیون هم چنین با انتقاد از رسانههای گفته که نامزدان انتخابات پیش از زمان مبارزات انتخاباتی در بحثهای رسانهای دعوت شده که این تخلف انتخاباتی شمرده میشود.