صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عواید دو معدن زغال سنگ درۀ صوف به حدود ٢.٣ ميليارد افغانى رسيده است

عواید دو معدن زغال سنگ درۀ صوف به حدود ٢.٣ ميليارد افغانى رسيده است

  عوايد دو معدن زغال سنگ ولسوالى دره صوف بالاى سمنگان، در ٩ ماه اول سال روان، به حدود ٢.٣ ميليارد افغانى رسيده و نسبت به زمان مشابه سال قبل، بيش از ٤٣٩ ميليون افغانى افزايش يافته است.
محمدصديق عزيزى سخنگوى والى سمنگان، به پژواک گفته که عوايد يادشده، مربوط به معادن شباشک و دهانه تور اين ولسوالى مى­باشد، که از سوى مردم استخراج مى شود.
وى، بيشتر شدن تقاضا به زغال سنگ را دليل افزايش اين عوايد خواند.
وى گفت که عواید سه معدن دیگر این ولسوالی (گرمک غربی، گرمک شرقی و رشک) که وزارت معادن به سکتور خصوصی به اجاره داده است، شامل این حدود ٢.٣ ميليارد عواید نمی­باشد.
او در مورد عوايد سه معدن يادشده معلومات نداده گفت يک تُن زغالى که توسط مردم از تونل­هاى خودسر استخراج مى­شود، ١٥٠٠ افغانی محصول مى­شود و يک تن زغالى که توسط کارگران دولتی استخراج مى­شود، ٢٠٠٠ افغانی به فروش مى رسد.
در همین حال، احمدعلی حسنی ولسوال دره صوف بالا گفت که ايجاد تونل­هاى استخراجى غيرقانونى و خودسر زغال سنگ از سوى مردم و نبود کنترول کامل بر اين روند نيز از عوامل افزايش استخراج زغال و عوايد ناشى از آن شده است.

افزايش کارگران استخراج زغال که بيکارى عامل آن مى باشد نيز از دلايل افزايش عوايد مى باشد.  
به گفتۀ او در حال حاضر، حدود ١٢ هزار تن از باشنده گان ولايات مختلف، در بيش از يک هزار تونل استخراجى اين دو معدن کار مى کنند. 
مسئولان مى­گويند که روزانه دها موتر زغال سنگ، از اين ولسوالى به ولایات بلخ، بغلان، کابل، کندز، خوست، ننگرهار، جوزجان و غيره و همچنان پاکستان منتقل مى­شود.
زغال سنگ دره صوف، در سال ١٣٤٥ توسط افراد محلی کشف گرديد. متخصصين اتحاد شوروى وقت و آلمان، در سال ١٣٤٦ بيش از ١٥٠ ميليون تن زغال سنگ، در اين معادن تخمين کرده بودند.
در ساير نقاط کشور نيز معادن زغال سنگ وجود دارد.
قرار معلومات مسئولين، معادن زغال سنگ به شکل کمربند در طبقات مختلف سلسله کوه­های هندوکش واقع شده، که از ولایت بدخشان شروع و تا تخار، بغلان، سمنگان، بامیان و سرپل امتداد مى­يابد و به معدن سبزک هرات منتهی مى­شود.
از زغال سنگ، در داش های خشت پزی، آهنگری، فابریکه های کوچک ذوب آهن و گرم کردن منازل استفاده مى­شود.