صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سفیر اتحادیه اروپا در افغانستان: تغـییر اقلیم باعث افـزایش کشت کوکنار می‌شود

سفیر اتحادیه اروپا در افغانستان:  تغـییر اقلیم باعث افـزایش کشت کوکنار می‌شود

پییر مایدون، سفیر اتحادیه اروپا برای افغانستان میگوید که تغییر اقلیم بر افغانستان تاثیر دراماتیک گذاشته است و این امر باعث میشود که کشت کوکنار به دلیل نیاز کم به آب، افزایش یابد.
آقای مایدون، روز دوشنبه 9 میزان در نشست "مبارزه با چالشهای تغییر اقلیم" که در کابل برگزار شده بود، گفت که آمارها نشان میدهد که تغییر اقلیم باعث بیجاشدن سه صد هزار تن در افغانستان، شده است.
سفیر اتحادیه اروپا، تغییر اقلیم در جهان و به خصوص افغانستان را نگران کننده خواند و افزود، اتحادیه اروپا پروژهٔ 36 میلیون یورویی را در همکاری نزدیک با اداره ملی محافظت محیط زیست راهاندازی کرده است و هدف آن یافتن راه‌‌های حل برای جلوگیری از بیجا شدن مردم است.
او همچنین اقدامات دولت را ازرشمند ارزیابی کرد و گفت که در رهبری حکومت افغانستان آگاهی لازم در مورد تغییرات اقلیمی وجود دارد و برای شان این مساله مهم است.
آقای مایدون یاد آوری کرد که افغانستان موافقت نامه پاریس را امضا کرده است و اداره ملی محافظت محیط زیست بر اساس آن برنامههایی را برای بسیج مردم راهاندازی کرده است.
سفیر اتحادیه اروپا از نامزدان مجلس و مردم نیز خواست که در مبارزات انتخاباتیشان به موضوع تغییر اقلیم اشاره کنند و برای آن برنامه ریزی کنند.
او خطاب به مقامهای اداره ملی حفاظت محیط زیست گفت: پروژههایی که از صندوق سبز جهانی میگیرید به نحوه احسن استفاده کنید تا تاثیرات تغییر اقلیم کاهش داده شود.
گرم شدن زمین، یکی از عوامل تغییرات آب و هوا و یا همان تغییر اقلیم است. از سوی دیگر از بین رفتن بخش بزرگی از جنگلها و پوشش سبز زمین، استفاده از مواد سوختی دودزا و استخراج خودسر و غیر فنی معادن، از دلایل ایجاد تغییر اقلیم به شمار میرود.
خشک شدن برخی از رودخانهها، آب شدن زودهنگام برف و یخبندان، زمستانهای گرم و بیبرف، بارانهای بیموقع تابستانی و دهها مورد دیگر از جمله علایم تغییرات جوی به حساب میآیند.
شاه زمان میوندی، رئیس اداره ملی محافظت محیط زیست در این نشست با اشاره به خطراتی که تغییر اقلیم بر کشور وارد کرده، گفت که افغانستان کمترین اثر را بر تغییر اقلیم میگذارد اما بیشترین تاثیر را میپذیرد.
آقای میوندی افزود، تغییر اقلیم باعث شده که میزان بارندگی در شمال کشور در سال جاری میلادی تا 70 درصد کاهش یابد و از سوی دیگر در سراسر کشور نزدیک به 1.7 میلیون تن از وضع متاثر شود.
او همچنین اضافه کرد که بر اساس پیش بینیها، میزان بارندگی در شمال کشور تا 32 درصد کاهش خواهد یافت.
رئیس اداره ملی محافظت محیط زیست در قسمتی دیگر از سخنان خود از کمکهای جامعه جهانی و صندوق وجهی سبز سپاسگزاری کرد اما گفت که این کمکها در برابر آسیبهایی که افغانستان از آن متاثر میشود، ناچیز است.
او تاکید کرد که برای مبارزه با تغییر اقلیم تا سال 2030 میلادی نیاز 17 میلیارد دالر است و با بودجه کم به این اهداف خود نمیرسیم.
در همین حال، محمد اقبال قاضیزاده، رئیس منابع طبیعی وزارت زراعت نیز گفت که طی سه دهه گذشته چند هزار جریب جنگل از دست رفته است.
آقای قاضیزاده همچنین افزود که تغییر اقلیم باعث شده، 13.4 درصد ذخایر برف کشور از دست برود و سال به سال برفهای بیشتری از دست میرود. او گفت که با این ادامه این روند تا سال 2050 میلادی، تولیدات کشاورزی تا 30 درصد کاهش مییابد.
او پیشنهاد کرد که برای جلوگیری از این روند، باید سیستم آبیاری مدرن شود. به گفته او در حال حاضر حدود 25 درصد آبیاریهای کشور به صورت نیمه مدرن انجام میشود.
گفتنی است که تغییر اقلیم علاوه بر کاهش آب و افزایش سیلاب و بارندگیهای موسمی، بر منابع غذایی و کاهش آب آشامیدنی تاثیرات منفی جدی بر سلامتی انسانها دارد. اما جدیتر از آن این مساله است که این تغییرات با فعالسازی عوامل بیماریهای کشندهای چون مالاریا، اسهال و سوءتغذیه، باعث تلفات سنگینی میشود.
نظر به گزارش سازمان جهانی بهداشت  (WHO )افغانستان از ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ میلادی از نظر سرعت رشد تأثیرات تغییر اقلیم بر سلامتی افراد در رده اول کشورهای جهان قرار دارد.