صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چالش‌ها و تلاش‌ها بـرای مصرف تابلیت فولیک اسید و آهن در مکاتب

چالش‌ها و تلاش‌ها بـرای مصرف تابلیت فولیک اسید و آهن در مکاتب

وزارت صحت عامه اطمینان میدهد که تابلیتهای آهن و فولیک اسید که از طریق برنامه همکاری با وزارت معارف و یونیسف به شاگردان مکاتب داده میشود در لابراتوارهای این وزارت بررسی شده و مصرف آن ‎‌ها هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
وزارت معارف، وزارت صحت عامه و اداره یونیسف با حضور رؤسای معارف 34 ولایت کشور برنامهی دو روزه را در کابل دایر کرده است تا چالشها و چگونگی تطبیق برنامه سراسری تجویز تابلیتهای فولیک اسید و آهن به شاگردان مکاتب را بررسی کنند.
محمدمیرویس بلخی وزیر معارف، دیروز(سه شنبه، 1 عقرب) در این برنامه، بیماری شاگردان را یک چالش عمده سد راه توسعه آموزشی خواند و گفت که صحت شاگردان یکی از اساسیترین شاخصهای استراتیژی 10 ساله این وزارت میباشد.
آقای بلخی افزود که توسعه آموزشی نیازمند سلامت جسمی و روانی، قوهی یادگیری و ذکاوت شاگردان است که اینها همه وابسته به فرهنگ غذایی و امکانات رفاهی خانوادهها است. به گفته او سیستم تغذیه شاگردان در افغانستان به خاطر فقر بیشتر خانوادهها در حد کافی نیست و برنامه تجویز تابلیتهای فولیک اسید و آهن به عنوان یک بدیلی برای توسعه غذایی در نظر گرفته شده است. اما تجویز این داروهای کیمیاوی که بدیلی بر غذاهای ارگانیک خوانده میشود، برای این ادارهها کار راحتی نبوده و نیست. آنان میگویند، گزارشهای مبنی بر عوارض ناگوار استفاده از این تابلیتها در سراسر کشور پخش شده و کار این ادارهها را سختتر کرده است.
رؤسای معارف شماری از ولایتها شکایت دارند که مردم مانع تطبیق این برنامه در مکاتب میشوند و شاگردان نیز آن را استفاده نمیکنند؛ زیرا شایعاتی منتشر شده است که تابلیت‌‌های فولیک اسید و آهن باعث عقامت دختران میشود.
در همین حال، فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه اطمینان میدهد که این تابلیتها هیچ ‎‌گونه عوارض جانبی ندارد؛ بلکه در افغانستان 40 درصد مادران و 30 درصد دختران به خاطر کمخونی به این داروها نیازمند اند.
دوکتوران نیز این تابلیتها را توصیه میکند. دوکتور نصرالله در شفاخانه "کریمی مدیکل کمپلکس" در کابل دوکتور معالج است. او در گفتوگو با "روزنامه افغانستانما" گفت که تابلیتهای فولیک اسید و آهن برای همگی به ویژه مادران حامله و دختران بالغ یک ضرورت است.
وی افزود که فولیک اسید به نام ویتامین "بی۹" هم یاد میشود و تابلیت آهن نیز برای خونسازی در بدن و جذب انرژی ضروری است. به گفته او این تابلیت‌‌ها در صورتی که به شکل خالص(بدون ترکیب) با آب مصرف شود هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
وزیر معارف در این مورد به روزنامه افغانستانما گفت که این داروها به همکاری اداره یونیسف با اعتبار موسسههای معتبر جهانی(IDA ) تهیه میشود و در لابراتوارهای وزارت صحت عامه نیز بررسی شده است؛ بنابراین مردم نباید نگران عوارض جانبی آن باشند.
برنامه تجویز این تابلیتها در سالهای گذشته در سراسر کشور یکسان نبوده، بلکه ریاستهای معارف و صحت عامه شماری از ولایتها به صورت کامل این پروسه را تطبیق کرده و شماری از ولایتها هنوز درگیر آگاهیدهی از اهمیت و ضرورت آن و مقابله با شایعات مبنی بر عقامت ناشی از مصرف این داروها هستند.
نصیراحمد روشان، رئیس معارف ولایت خوست به روزنامه افغانستانما گفت که این برنامه در بیشتر مکاتب تطبیق میشود، اما طالبان اصلیترین مانع است که در مناطق تحت تسلط شان به هیچ دانشآموزی از این داروها نمیرسد و در بسیاری از مناطق آنان علیه استفاده از این تابلیت تبلیغ میکنند و مردم نیز این برنامه را توطیهای مضر برای آیندهی نسل امروز دانسته و مانع تطبیق این برنامه میشود.
اما، رحمتالله سیرت رئیس معارف ولایت دایکندی میگوید که این برنامه در دورترین روستای دایکندی نیز تطبیق شده است.
آقای سیرت به روزنامه افغانستانما گفت: «هرچند در ابتدا ذهنیت عامه پذیرای این برنامه نبود، اما از طریق آموزشدهی در مورد اهمیت تجویز این تابلیتها به آمران و معلمان مکاتب و علمای روستاها در سال گذشته این برنامه در کل ولسوالیها موفقانه تطبیق شد.»
وزارت معارف به خاطر آگاهیدهی از اهمیت تجویز تابلیتهای فولیک اسید و آهن برای شاگردان مکاتب یک روند آموزشی در سراسر کشور ایجاد کرده است که تاکنون 19 هزار معلم و بیشتر از 9 هزار مدیر مکاتب در سراسر کشور از طریق برنامه آگاهیدهی "WIFS " برنامههای آموزشی را سپری کرده اند.
هدف اصلی این برنامه رفع کمخونی گفته شده است که کمخونی یک مشکل عمده صحی برای زنان، مردان، اطفال و نوجوانان بوده و برای دختران نوجوان بیشتر قابل نگرانی است. از همین رو وزارتهای معارف و صحت عامه به همکاری اداره یونیسف(UNICEF ) برنامه ملی توزیع تابلیت آهن و فولیک اسید را در مکاتب برای شاگردان از مدت چند سال بدینسو آغاز کرده است و برای دختران نوجوان(متعلمین صنف پنجم تا دوازدهم) به شکل هفتهوار، هر هفته یک قرص تجویز میکند تا از کمخونی و عواقب ناگوار آن مانند کُندی ذهن، خستگی، کسالت و محدود شدن رشد جسمی جلوگیری نماید.
اما این برنامه تاکنون در مکاتب دولتی تطبیق میشود و در مکاتب خصوصی حتا در شهر کابل هنوز آغاز نشده است. نبیالله پیمان، مدیر لیسه خصوصی"شمس لندن اکادمی" به روزنامه افغانستانما گفت که برنامه تجویز تابلیت ‎‌های فولیک اسید و آهن برای شاگردان مکاتب هنوز در مکاتب خصوصی وجود ندارد. او افزود: «مکتب ما حدود ده سال است که در شهر کابل فعالیت دارد، اما هنوز هیچ هیاتی از وزارتهای معارف و صحت عامه در این مورد نیامده است.»
وزارت معارف، اما تاکید دارد که این یک برنامه ملی و تحت کنترول وزارتخانههای دولت است که نه تنها در شهر، بلکه تمرکز ما بیشتر در روستاها است و به صورت سراسری تطبیق خواهد شد. وزارت صحت عامه نیز به خاطر ضعف در فرهنگ غذایی بانوان نوجوان سال گذشته اعلام کرد که این وزارت مصمم است تا در آینده این برنامه را برای دخترانی که شامل مکتب نیستند، ولی میان 10 تا 19 سال سن دارند توسعه دهد.