صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت صحت عامه: 50 درصد شهروندان کشور از فشار روانی رنج می‌برند

 وزارت صحت عامه: 50 درصد شهروندان کشور از فشار روانی رنج می‌برند

يافتههاى وزارت صحت عامه نشان ميدهد که از هر دو افغان، یکی از فشارهای روانی رنج میبرد  و از هر پنج نفر یکی هم  به دلیل مشکلات روانی، در انجام امورات روزمرۀ خود نارسایی پیدا کرده که بايد به مشکلات آنها رسيدگى عاجل صورت گيرد.
اين وزارت به هدف دریافت ارقام دقیق مبتلایان بیماران روانی، برای نخستینبار یک ارزیابی را در ١٦ ولایت کشور به همکاری اتحادیه اروپا و نهاد Cousel Sauti راهاندازی کرده است.
نتيجه اين ارزيابى دیروز(یکشنه، 6 عقرب) در همايش بزرگداشت از روز جهانى صحت روانى با شعار "جوانان و صحت روانی در جهان در حال تغییر" با رسانهها به اشتراک گذاشته شد.
به گزارش پژواک؛ داکتر فدامحمد پیکان، معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه، در این همایش گفت که این ارزیابی در ولایتهای کابل، پروان، خوست، پکتیکا، ننگرهار، نورستان، قندهار، ارزگان، بلخ، جوزجان، بامیان، غزنی، تخار، فراه، هرات و بدخشان صورت گرفته است.
به گفته او، دراین ارزیابی با ١٢٦٦٦ نفر شامل٨٨٩٠ تن بالغ و ٣٧٧٦ کودک، بین ٤ تا ١٥ سال مصاحبه شده است.
او افزود: «نتایج این ارزیابی نشان میهد که از هر دو افغان، یکی از فشارهای روانی رنج میبرد  و از هر پنج نفر یکی هم به دلیل مشکلات روانی در انجام امورات روزمرۀ خود نارسایی پیدا کردهاند؛ اما این افراد تا کنون بیمار روانی نیستند، اگر به مشکلات آنان رسیدگی صورت نگیرد و یا عوامل این فشارها ادامه پیدا کند، دیر و یا زود به اختلالات روانی مبتلا خواهند شد.»
آقای پيکان، دوره جوانی را دوره سازندگی خوانده گفت که خانوادهها باید در این دوران، در عرصه تربیت فرزندان شان توجه جدی نمایند و نگذارند که فرزندان شان به دلیل خشونتهای خانوادگی دچار اختلالات روانی شوند.
از سوی دیگر، ارزیابی وزارت صحت عامه از اختلال روانی در میان شهروندان نشان میدهد که میزان افسردگی 4.86 درصد، میزان اضطراب 2.78 درصد، صدمه روانی 5.34 درصد، میزان سوء استفاده از مواد نشهآور به شمول ادویه خوابآور در حدود 12.20 درصد و افکار خودکشی 7.25 درصد میباشد.
در همین حال، داکتر نیکولاس تایلور، نماینده اتحادیه اروپا در افغانستان چندین دهه جنگ، فقر، بیکاری و خشونت را عوامل عمده بیماریهای روانی در افغانستان عنوان کرده و تاکید نمود که بزرگداشت این روز برای همه فرصت میدهد تا سطح آگاهی مردم از طریق برنامههای مشخص بلند برده شود.
این درحالی است که وزارت صحت عامه از طریق دو راهبرد مشخص؛ راهبرد ملی صحت روانی و راهبرد ملی وقایه از خودکشی، برای سالهای ٢٠١٨ تا ٢٠٢٢ میلادی، سفارشات مشخصی را برای وزارتخانههای سکتوری پیشنهاد نموده و این راهبردها میتواند به همکاری ادارات سکتوری، بیماریهای روانی را در میان جوانان کاهش دهد و آنان را در امر بهبود وضعیت زندگی کمک کند.
افزون بر این، وزارت صحت عامه برای کاهش بیماری روانی در کشور، ٧٥٠ مشاور روانی را در مراکز صحی استخدام نموده و نیز در هر مرکز صحی، یک کارمند آن در بخش مشورهدهی روانی آموزش دیدهاند. این مشاوران برای کسانی که دچار اختلالات روانی هستند، جهت بهبود وضعیت صحی شان در موارد لازم مشوره میدهند.
ازسويى هم، نظر به آمار "بنیاد جهانی صحت روانی" در جهان، ٨٣ درصد جوانانی که در دوره کودکی مورد اذیت و آزار قرار گرفته اند، بر عزت نفس شان تاثیرات منفی وارد شده است و با امراض و اختلالات روانی سردچار هستند. همچنین، این بنیاد اظهار میکند که در هر 40 ثانیه در جهان، یک زن نوجوان اقدام به خودکشی میکند.