صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

معاون جمهور: جامعه بین‌المللی باید برای کاهش خشونت علیه خبرنگاران به مخالفان دولت فشار بیاورد

معاون جمهور:  جامعه بین‌المللی باید برای کاهش خشونت علیه خبرنگاران به مخالفان دولت فشار بیاورد

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، در نشستی که به مناسبت روز جهانی "ختم معافیت جرایم علیه خبرنگاران" سخنرانی میکرد، گفت که هر چند حکومت بر اساس قوانین و کنوانسیونها مؤظف به تامین امنیت خبرنگاران است، اما باید جامعه بینالمللی در کمک با حکومت و رسانهها، در اتخاذ تدابیر امنیتی و هم در فشار آوردن بر مخالفان مسلح و حامیان آنان برای رعایت حقوق خبرنگاران، اقدام جدیتری انجام دهد.
آقای دانش، روز پنجشنبه 10 عقرب در این نشست از وضعیت خبرنگاران و خشونت علیه آنان ابراز نگرانی کرد و افزود: "متأسفانه افغانستان برای خبرنگاران و رسانهها یکی از  کشورهای خطرناک به شمار میرود."
او خاطرنشان کرد، بر اساس آخرین گزارشها از نهادهای بینالمللی ناظر بر فعالیت خبرنگاران، در سالهای گذشته 89 مورد خشونت عمدی علیه خبرنگاران، روزنامهنگاران و اصحاب رسانهها در افغانستان به ثبت رسیده است که یازده مورد آن به کشتهشدن خبرنگاران منجر شده است.
معاون دوم ریاست جمهوری افزود که حکومت در 18 سال گذشته تمام تلاش خود را برای کاهش خشونت علیه خبرنگاران به کار بسته است اما این خشونتهای بیامان علیه خبرنگاران از یک سو و وجود فرهنگ معافیت که باعث میشود عاملان خشونت علیه خبرنگاران به پنجۀ قانون سپرده نشود.
آقای دانش اضافه کرد که طی سالهای گذشته تلاشهای قابل توجهی صورت گرفته است تا به فرهنگ معافیت از مجازات، به خصوص در مورد خشونت علیه خبرنگاران، خاتمه داده شود. برای از میان برداشتن این فرهنگ، هم دولت و هم خود رسانهها اطلاعرسانی و افشاگری کردهاند و این موضوع از اقتدار فرهنگ معافیت به میزان زیادی کاسته است. اما در عین حال، هنوز هم این موضوع یک چالش عمده بر سر راه فعالیت آزاد خبرنگاران است که ما در ساختار دولت کوشش میکنیم تا قوه قضائیه و سارنوالی افغانستان اقدامات جدی و مؤثری را در این خصوص روی دست گیرند.
با ایجاد حکومت وحدت ملی، کمیته مشترک حکومت و رسانهها تشکیل شد و به صورت مرتب هر ماه یک جلسه به منظور بررسی خشونت علیه خبرنگاران ایجاد میشود اما با این وجود، بیشترین خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان ثبت میشود.
نجیب شریفی رئیس اجرایی کمیته مصونیت خبرنگاران در این نشست گفت که اگر حکومت برای جلوگیری از حمله بر خبرنگاران توجه لازم نکند، دستاورد آزادی بیان در کشور با خطر جدی مواجه خواهد شد و خبرنگاران دیگر توان پرداخت هزینه جانی ندارند.
او همچنین به موضوع صلح در کشور اشاره کرد و بیان داشت که در گفتگوهای صلح موضوع مصونیت خبرنگاران و جهت حفظ دستاوردهای آزادی بیان باید به عنوان یک اصل غیر قابل معامله به گونه جدی در نظر گرفته شود.
به منظور کاهش خشونت علیه خبرنگاران، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2013 قطعنامهای صادر کرد و روز دوم نوامبر را به عنوان "روز بینالمللی ختم معافیت جرایم علیه خبرنگاران" نام گذاری کرد تا کشورها اقدامات جدی و مشخصی را علیه فرهنگ معافیت به اجرا بگذارند و کسانی که بر ضد خبرنگاران و روزنامهنگاران مرتکب جرم و خشونت میشوند، احساس مصونیت نکنند و به پای میز محاکمه کشانده شوند.