صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نظرسنجی تازه؛ زنان در افغانستان بیشتر از مردان، طالبان را تروریست می‌دانند

نظرسنجی تازه؛ زنان در افغانستان بیشتر از مردان، طالبان را تروریست می‌دانند

یک نظرسنجی تازه از سوی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان نشان میدهد که زنان کشور بیشتر از مردان، طالبان را "تروریست" میدانند.
این نظرسنجی با نام "فرآیند صلح افغانستان؛ دیدگاه مردم" روز پنجشنبه ۱۷ عقرب، منتشر شد. در این نظرسنجی با بیش از دو هزار نفر در سراسر افغانستان گفتوگو شده است.
حدود نیمی از پاسخ دهندگان که اکثریتشان زنان هستند، نظر خوبی در مورد طالبان نداشتند؛ ۱۸ درصد، این گروه را دشمنان افغانستان، ۱۳ درصد تروریست و ۱۳ درصد مزدوران خواندهاند.
بخش نخست این نظرسنجی به آگاهی مردم در مورد روند صلح اختصاص یافته که نشان میدهد تنها نیمی از مردم افغانستان از آن آگاهی اندکی دارند.
مسئولین انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان میگویند این آمار ثابت میسازد که حقیقت برخلاف آنچه که دولت ادعا دارد مردم در روند صلح سهیم هستند و اجماع در این مورد به میان آمده است.
توصیف طالبان از دیدگاه مردم
این نظرسنجی نشان میدهد که گروه طالبان از محبوبیت بسیار کمی در بین مردم افغانستان برخوردارند و ۹۰ درصد آنها با سیاست و رفتارهای این گروه مخالف هستند.
اما در بخش توصیف طالبان، هنوز هم شماری این گروه را برادران ناراضی، مخالفان سیاسی و مجاهد خواندهاند.
سه درصد مصاحبه شوندگان تنها بر اساس تعریفی که خود طالبان از خود دارند، آنها را "مجاهدین" دانستهاند.
مسئولین انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان دیدگاه قومی در مورد طالبان را در این نظرسنجی "تکان دهنده" میخوانند.
به اساس این گزارش ۶ درصد پشتونها، ۱۵ درصد تاجیکها، ۱۶ درصد ازبیکها و ۲۷ درصد هزارهها این گروه را "تروریست" میخوانند.
یافتههای این نظرسنجی نشان میدهد که ۳۶ درصد پشتونها، طالبان را برادران ناراضی و ۲۸ درصد هم مخالفان سیاسی میدانند.
نظرسنجی تازه حمایت از طالبان را بسیار محدود نشان میدهد و همین حمایت محدود نیز از لحاظ جغرافیایی در جنوب و شرق افغانستان، از لحاظ قومی در بین پشتونها و از لحاظ تحصیلات در بین کسانی که تعلیمات دینی داشتهاند، بیشتر بوده است.
ناکامی روند صلح
اکثریت مصاحبه شوندگان در نظرسنجی تازه انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان به این باورند که طالبان در جنگ موفق نخواهند شد و حدود دو سوم آنها خواستهاند که فشار بر طالبان در میدان جنگ بیشتر شود.
۶۳ درصد در این نظرسنجی روند صلح را تاکنون "ناکام" خواندهاند. به باور آنها ضعف دولت، مداخلات همسایهها، عدم شفافیت در روند صلح و ناکارآمدی شورای عالی صلح از دلایل عمده این ناکامی است.
شماری در این نظرسنجی هنوز هم به نیت صلح در نزد طالبان، دولت و حتی جامعه جهانی در افغانستان مشکوک بودهاند.
۸۰ درصد پاسخ دهندگان گفتهاند پاکستان از جنگ در افغانستان سود میبرد و نیمی از پاسخ دهندگان برای آمدن صلح در افغانستان خواهان مذاکرات مستقیم با پاکستان و حل منازعه خط دیورند شدهاند.
برای انجام محل مذاکرات نیز ۵۶ درصد خواهان انجام این گفتوگوها در داخل افغانستان و شماری نیز برای انجام این مذاکرات، عربستان و پاکستان را ترجیح دادهاند.
با وجود تمام مشکلات در روند صلح، نظرسنجی نشان میدهد که تنها یک چهارم پاسخ دهندگان به این باورند که جنگ راه حل مقابله با طالبان است و بقیه خواهان حل منازعات در افغانستان از راه صلح هستند.