صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گلبدین حکمتیار: اصلاحات انتخاباتی نیاید، حکومت موقت خواهیم خواست

 گلبدین حکمتیار:   اصلاحات انتخاباتی نیاید، حکومت موقت خواهیم خواست

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی به نمایندگی از 'مجمع بزرگ وحدت ملی ' که به گفته او احزاب مطرح در آن عضو هستند، هشدار داده که اگر پیشنهاد این احزاب برای شفافیت انتخابات ریاست جمهوری پذیرفته نشود، آنها بر گزینه حکومت (دولت) موقت پافشاری خواهند کرد. به گفته وی، این مجمع متشکل از ۳۷ حزب است.
آقای حکمتیار که روز پنجشنبه ۲۴ عقرب، در یک نشست مشورتی نامزدان انتخابات پارلمانی سخنرانی میکرد از حزب جنبش ملی افغانستان، حزب وحدت مردم افغانستان، حزب افغان ملت، حزب معاذ ملی، حزب حق و عدالت و شماری دیگر از احزاب به عنوان هم پیمانانش یاد کرد.
او از استفاده از دستگاههای بایومتریک معیاری، فراهمسازی زمینه رایدهی برای تمام افغانها چه در داخل افغانستان و چه خارج از کشور و حزبی شدن سیستم انتخابات را به عنوان مهمترین خواستهای مجمع بزرگ وحدت ملی یاد کرد.
او گفت استفاده از دستگاههای بایومتریک معیاری سبب خواهد شد نتایج ابتدایی انتخابات در همان روز انتخابات و نتایج نهایی یک یا دو روز بعد اعلام شود و از فراهم شدن زمینه تقلب و رشوت گیری با معطل شدن نتایج جلوگیری شود.
آقای حکمتیار همچنین ثبت نام رایدهندگان پیش از انتخابات را تلاشی برای محدود کردن رایدهندگان خواند و گفت رایدهندگان باید در همان روز رایدهی و با استفاده از دستگاههای بایومتریک ثبت نام شوند.
به گفته وی، اگر سیستم انتخابات در افغانستان حزبی شود، در یک دور انتخابات هم رئیس جمهور، هم اعضای پارلمان و هم اعضای شوراهای ولایتی و ولسوالیها انتخاب میشوند.
او میگوید که اگر خواست آنها از سوی حکومت قبول نشود همه با هم توافق کردند که عکس العمل جدی در پایتخت و ولایات داشته باشند.
رهبر حزب اسلامی پیشنهاد فعلی برای تشکیل حکومت موقت را پیشنهادی از سوی افرادی 'بی ریشه در میان مردم ' خواند که شانس پیروزی در انتخابات را ندارند اما گفت: "اگر دولت به خواست معقول و مشروع احزاب تمکین نکند و در این تلاش باشد که انتخابات ریاست جمهوری هم شبیه انتخابات پارلمانی باشد پر از تقلب و مطابق همین سیستم کهنه و فرسوده، در آن صورت ما هیچ چارهای جز این نداریم که روی انتقال قدرت به یک حکومت موقت اصرار کنیم."
معرفی نامزد واحد در انتخابات ریاست جمهوری
آقای حکمتیار گفت تعدادی از احزاب تاثیر گذار با هم به توافق رسیدند که تکت واحد و نامزدی واحد در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو داشته باشند.
او از حزب اسلامی افغانستان، حزب وحدت مردم افغانستان، حزب جنبش اسلامی افغانستان، حزب معاذ ملی و حزب افغان ملت و شماری احزاب دیگر به عنوان همپیمانان این طرح یاد کرد او گفت که حزب جمعیت اسلامی افغانستان نیز امکان دارد به آنها بپیوندد اما تاکنون به دلیل داشتن "خواستهای" چون نگهداشتن کرسی ریاست اجرائیه، فدرالی کردن نظام و انتخابی شدن والیان تاکنون با آنها یکجا نشده است.
او همچنین از تاکید احزاب به معرفی نامزدی مطلوب برای 'دوستان بینالمللی افغانستان ' یاد کرد و گفت باید نامزدی بیطرف انتخاب شود که نه مخالفت آنها و نه مخالفت کشورهای منطقه را به دنبال داشته باشد.
وی گفت: "اگر احزاب سیاسی با هم توافق کنند نامزدی را بدون وابستگی به هیچ جناحی معرفی کنند، همه آن را خواهند پذیرفت. ما این موضوع را با آمریکاییها، چین و روسیه و با هند مطرح کردیم و آنها پذیرفتند."
او همچنین گفت تاکنون حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی، انوارالحق احدی، رئیس حزب افغان ملت و عمر داوودزی، وزیر پیشین داخله که از نامزدان احتمالی انتخابات ریاست جمهوری هستند از مجمع آنها خواستند که از آنها حمایت کنند و در پاسخ از آنها خواسته شد که به مجمع بپیوندد و تصمیم مجمع را بپذیرند که آنها قبول کردند.
انتخابات ریاست جمهوری قرار است به تاریخ ۳۱ حمل برگزار شود. نشستهای احزاب و گروههای سیاسی اکنون برای معرفی نامزدان جریان دارد اما هنوز تاریخ ثبت نامزدان این انتخابات به گونه دقیق از سوی کمیسیون مستقل انتخابات اعلام نشده است.

صلح، بر مبنای مشورت خواهد بود.
آقای غنی روزهای پنجشنبه و جمعه (24 و 25 عقرب) با اعضای شورای انسجام جمعیت اسلامی، حزب جمعیت اسلامی، حاجی دین محمد، عبدالرب رسول سیاف، ، محمد یونس قانونی، عبدالهادی ارغندیوال و شماری دیگر از شخصیتها به صورت جداگانه در ارگ دیدار و گفتگو کرد. رئیس جمهور در این دیدارها، در رابطه به فعالیتهای شورای عالی صلح و ایجاد بورد مشورتی صلح، معلومات ارائه کرد و گفت که ترکیب هیات مذاکره کننده صلح با در نظرداشت شرایط جدید، ایجاد خواهد شد. آقای غنی اضافه کرد که بورد مشورتی صلح متشکل از نمایندگان احزاب سیاسی و جامعۀ مدنی ۳۴ ولایت خواهد بود.
در این دیدار سید اکرام الدین، غلام فاروق مجروح، رازمحمد دلیلی و انجنیر عبدالرحیم به نمایندگی از شورای انسجام جمعیت اسلامی افغانستان صحبت و از تلاشهای صلح استقبال کردند.
آنان در خصوص ایجاد بورد مشورتی صلح، گفتند که باید از ظرفیتهای شورای عالی صلح و جریانهای فعال سیاسی کار گرفته شود و خاطر نشان کردند که ترکیب بورد مشورتی صلح باید فراگیر باشد.
در مقابل، رئیس جمهور تاکید کرد که سلسلۀ مشورتها با اقشار مختلف مردم ادامه دارد و بعد از انسجام و توحید، نتایج آن با همه شریک خواهد شد. آقای غنی همچنین با محمد یونس قانونی، عبدالرب رسول سیاف، فضل الهادی مسلمیار، رهبری حزب جمعیت اسلامی افغانستان، حاجی دین محمد و عبدالهادی ارغندیوال به صورت جداگانه دیدار کرده است.
رئیس جمهور در این دیدارها، بر ایجاد بورد مشورتی صلح تاکید کرده و گفته که پس از توحید نظریات اقشار مختلف مردم، نتایج آن با همه شریک میشود. این نشستها در حالی صورت میگیرد، که در روزهای اخیر گفتگوهای صلح شدت گرفته است و قرار است که مذاکرات مستقیم با گروه طالبان صورت بگیرد. از سوی دیگر، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان در جریان دور دوم سفرش به کشورهای منطقه، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در دوحه –قطر-  با نمایندگان طالبان دیدار و گفتگو کرده است.